Haberler

Crypto'da ETF paniği

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

04.01.2024 01:00

Kasım 2021'de yaptığı zirve ile 68 bin 789 dolar fiyatını gören Bitcoin zirvenin ardından düşüşe geçerek, Aralık 2022'de 16 bin dolarları gördü. 2023 yılında istikrarlı bir büyüme ile tekrar tırmanışa geçerek 43 binlere kadar yükseldi. 2024 başlarında daha da çıkması beklenirken dün yaşanan ETF paniğiyle yüzde 10 civarında kayba uğradı.

Bilen, bilmeyen birçok insanın kulaktan dolma, kimisinin de merakla yıllardır takip edip üç beş birikmişini koyup bir günde zengin olma hayaliyle yaşadığı crypto ruhu yeniden uyandı.

2023 yılının son çeyreğinde uyanıp kıpırdamaya başlayan ve 26 bin dolar seviyesinden 45 bin dolar seviyesine tırmanan Bitcoin ve farklı fiyat grafikleriyle peşi sıra gelen yavruları alt coinler için beklentiler, hayalleri cilalayıp parlatmaya devam ediyor.

Crypto ya da Türkçe karşılığıyla sanal paralar için 2024 yılının boğa yılı olması beklenirken, hayalin ve beklentilerin büyüklüğü oranında da yatırımcı risk altına giriyor.

Dün ETF beklentisinin karşılanmayacağı yönündeki fısıltılar sanal paraların amiral gemisi konumundaki Bitcoin'i 45 bin dolardan 40 binlere kadar düşürdü.

Aldığı darbe sonrası toparlanmaya çalışan Bitcoin, "yenilmediğim ayaktayım" der gibi tekrar yükselmeye 43 binleri görmeye başladı.

Peki ETF onayı ne menem bir şeydi de bir anda bütün piyasayı crypto panik havasına soktu. ETF nedir ve dün ne oldu?

ETF yani Exchange Traded Fund Türkçe karşılığında Borsa Yatırım Fonu anlamına geliyor. Bu fonlar borsadaki yatırım araçları; tahviller, hisse senetleri ya da emtialar gibi varlıkları takip ediyor.

Peki Bitoin ETF onayı nedir?

Özetle Bitcoin ETF onayı, Bitcoin'in borsalarda işlem görme olanağı sunan ve bu olanağı bir finansal ürün gibi pazarlanma onayı denebilir.

Şayet bu onay gerçekleşirse yatırımcılar Bitcoine daha kolay erişebilecek. Bu durumun Bitcoin piyasasını daha da geliştirmesi bekleniyor.

Bu beklentinin karşılık bulmasını, sanal paraların biraz gerçeklikle soslanması anlamında düşünebilirsiniz.

Peki beklenen bu onayı değerlendiren kurum hangisi derseniz? Kısa adıyla SEC yani ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu.

İşte dün Amerika'da bir analist Markus Thielen "SEC Başkanı Gensler ABD'de crpto paraları kucaklamıyor. Onun için ondan spot ETF onayını beklemek çok uzak bir ihtimal" diye yazınca olan oldu.

Diğer taraftan Wall Street'in büyük oyuncuları ile SEC arasında gerçekleşen toplantılardan çeşitli fısıltılar sızdı piyasaya. Bu fısıltılar SEC'in önümüzdeki günlerde bir bitcoin spot ETF'sini onaylayacağını söylüyor.

Onaylayacak ya da onaylamayacak, yedi yirmi dört açık pazar şeklinde yatırımcısını hop oturtup hop kaldıran crypto pazarında tedbiri elden bırakmayın. Beklentilerinizi sizi tüketmeyecek seviyelerde tutun derim ve siz siz olun sizi çulsuz ve uykusuz bırakacak kadar risk almayın.

title