Haberler

Akran zorbalığı artıyor

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

28.12.2023 04:56

Önemsiz olduğunu düşünüp gençler arasında basit bir kavga diye geçiştirebilirsiniz, ama toplum olarak yüklü olduğumuz gerginlik ve nefretin bize dönük yansımasıdır.

Nefret sahibini de yaralayan bir duygudur. Sizi şiddet sarmalı içerisine çekip öğüten bir duygudur.

İzmir'de kıskançlık nedeniyle olduğu söylenen ve 5 kız öğrencinin bir diğer kız öğrenciyi darp edip dövdüğü görüntüleri izlerken, toplum olarak yaşadığımız gerilimi ve çocuklarımızdaki yansımalarını düşündüm.

Henüz 17 yaşındalar, her ne kadar tanım gereği çocuk da olsalar, yaptıkları çocukça bir eylemin çok ötesinde. Buna akran zorbalığı denir.

Akran zorbalığının temelde, fiziksel, ilişkisel, gasp ve sözsel olmak dört farklı türü olduğu kabul edilir. Söz konusu zorbalığın birilerince telefonla görüntülenip sosyal medyada yayınlanması ise siber zorbalık ile olayın yıkıcı ve bulaşıcı etkisi katlanarak artıyor.

Olayın siber boyutu hemen akla çocuklar ve gençler arasında sağlıklı bir dijital okuryazarlığına dair eğitim ihtiyacında olduğumuzu söyler ki bırakın çocuklar ve gençlerde biz yetişkinlerde bile henüz o bilinç düzeyine çıktığımızı düşünmüyorum.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 81 ülkede yaptığı Öğrenci Değerlendirme Programının (PİSA) 2022 yılı verileri, 81 ülkede akran zorbalığının olduğunu ortaya koymuş.

Hepinizin aynı şeyi merak ettiğini düşünüyorum, Türkiye'de vaziyet nasıl? OECD ülkelerinde zorbalığa uğrayan öğrenci ortalaması yüzde 20 iken bu oran Türkiye'de yüzde 27 imiş.

Bir haberde verdiği demeçle, şiddet ve saldırganlığın taklit edilerek artan olgular olduğuna dikkat çeken, Kastamonu Üniversitesi eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Tunay Kamer, akran zorbalığının dijital cihaz kullanımıyla yeni bir yola girdiğine dikkat çekip uyarıyor.

Ve kamer şiddet ve zorbalığa dönük problemlerin çözüm yükünün tek başına ebeveynlere yüklenemeyeceğine vurgu yapıyor. Kamer, bunlar öğretmen, okul yönetimi, ilgili bakanlıklar ve hatta yasama ve yürütme kurumlarının birlikteliğiyle çözümlenebilecek problemlerdir diyor.

İzmir'de bir lisede yaşanan akran zorbalığının son örneğine dönersek, görüntülerde söz konusu kız öğrencilerin etrafında toplanıp izleyen ve telefona sarılıp görüntüleri sosyal medyada paylaşanlara tanık olunca insan.

"İyi de hocam baksanıza biz daha neresindeyiz olayın" diyesi geliyor insanın.

title