Haberler

Emeklilik Başvurusu Yapan Sigortalının Prim Borcu Çıkarsa Ne Olur?

Volkan Köse

Volkan Köse

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku
05.12.2023 10:35

Emeklilik için gerekli olan prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartlarını sağlayan sigortalıların bir kısmının emeklilik başvurularına prim borçları engel olmaktadır. Kendi sigortalılığı nedeniyle 4/b (Bağ-Kur) veya genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu olanlar, borç ödeninceye kadar emekli olamamaktadır.

Emeklilik başvuru tarihi itibariyle prim borcu olmamakla birlikte aylık bağlama işlemleri sırasında prim borcu çıkanların başvurusunun ne olacağı ise sigortalılar tarafından merak edilmektedir.

Asgari Ücretin İki Katına Kadar Borç Çıkması Emekliliğe Engel Değil

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin Ek 9'uncu maddesi uyarınca tahsis talep tarihinde prim borcu olmamakla birlikte bu tarihten önceki sürelere ait asgari ücretin iki katı tutarına kadar prim borcu olduğu aylık bağlama işlemleri sırasında tespit edilenlerin aylık başlangıç tarihlerinde değişiklik yapılmaksızın aylıkları bağlanır, prim borçları ödenecek aylıklarından kesilerek tahsil edilir.

2018/38 sayılı SGK Genelgesinde sigortalıların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borcu brüt asgari ücretin iki katı tutarına dahil olacağı belirtilmiştir. 4/a (mülga SSK) ve 4/c (mülga Emekli Sandığı) kapsamında aylık bağlanmasında ise genel sağlık sigortası prim borçları dikkate alınmayacaktır.

Emeklilik başvuru tarihinden önceki sürelere ilişkin asgari ücretin iki katından fazla prim borcu olan 4/b'lilerin (mülga Bağ-Kur) emekli aylıkları borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşından başlatılacaktır.

Emeklilik Başvurusu Öncesi Borç Kontrolü Önemli

Emeklilik için başvuru yapmadan önce sigortalıların e-Devlet üzerinden borç sorgulaması yapıp, borç gözüküyorsa ödemesi önemlidir. Eğer başvurunun yapıldığı ay içerisinde borç tespit edilmiş ve o ay bitmeden sigortalı prim borcunu ödemiş ise emeklilik başvurusu geçerli sayılmaktadır. Aylığı, başvurusunu takip eden aybaşından geçerli olmak üzere bağlanır.

Prim borcunu emeklilik başvurusu yaptığı ayda değil daha sonra ödeyen sigortalının ise prim borcunu ödediği tarih itibariyle tahsis talebi geçerli sayılacaktır.

Örneğin, 1/1/2018 tarihinde 4/1-(b) kapsamında yaşlılık aylığı talebinde bulunan sigortalının aylığa hak kazanma koşulları yerine gelmiş olmakla birlikte tahsis talep tarihi itibariyle prim borcu bulunması halinde söz konusu tahsis talebi reddedilmeyerek, sigortalının prim borcunu ödediği 3/2/2018 tarihi itibariyle tahsis talebi geçerli sayılacak, bu tarih itibariyle hesaplanacak aylık 3/2/2018 tarihini takip eden ay başı itibariyle başlatılacaktır. (2018/38 sayılı Genelgeden alınmıştır)

Kaynaklar: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ve 2018/38 sayılı Genelge

Volkan Köse – İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

title