Haberler

Sağlıklı gıda güvenli gelecek

Umut Nimet Ataş

Umut Nimet Ataş

Aktivist Ve Yazar
03.12.2022 06:50

Saygıdeğer okurlarım Peygamber efendimiz bir hadis-i şerif'inde "İşi Ehline Veriniz" buyurmuştur. Biz halk olarak karpuz seçerken bile daha iyi anlayan birine seçtiririz kelek çıkmasın diye. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediğimiz içtiğimiz ürünlerde çok daha dikkatli ve hassas olup işin uzmanları tarafından önerilen besinlere ağırlık vermemiz bizim için elzemdir. Tam bu noktada gıda mühendislerinin önemi ortaya çıkmaktadır

Koronavirüs sonrası sağlığın daha çok gündemde olması sebebiyle bu alanda koruyucu yöntemler de ön plana çıkmıştır. Halk sağlığının korunması adına diğer meslek grupları ile beraber gıda mühendisliği de koruyucu hekimlik uygulamalarının verimliliğine önemli katkılar sunar. Global anlamda sürekli gelişim ve değişim halinde olan iş hayatı, özel sektörün ticari kaygılarla hareket eden işverenlerinin sayısını arttırmış ve bu ticari kaygı personel refahından feragat edilmesine sebep olduğu gibi ürün kalitesinden veya maalesef ürünlerin güvenilirliğinden de feragat edilmesine yol açmıştır. Dolayısıyla gıda üretimlerinde de mevcut olan bu tutum, toplum sağlığını riske eden uygulamalara yol açmaktadır. Gıdaların üretiminde özel sektör esas rol oynar bununla birlikte devletimizin düzenli denetimleriyle gıda arz güvenliğinin kesin olarak sağlanabilmesi mümkündür.

Gıda arz güvenliğindeki esas unsurlar ise yetkin kişiler ile yapılan düzenli aralıklı denetimlerdir. Dolayısıyla mesleki disiplinleri gereği bir nevi koruyucu hekimlik üstlenmiş olan gıda mühendisleri, gıda arz güvenliğinin en önemli başrollerindendir. Denetim süreçlerinde gıdaların hijyeninin korunması, gıda güvenliği zincirinin kırılmaması gibi birçok önemli unsur incelenir ve kamuda istihdam edilen gıda mühendisi sayısının yeterli olamaması sebebiyle bazen bu görevi içlerinde zabıtaların da dahil olduğu başka meslek grupları üstlenir. Gıda mühendislerinin hem üniversite süreçlerinde hem de özel sektör tecrübeleriyle edindikleri bilgi birikiminden faydalanmak bu noktada daha kolay ve daha güvenli bir yol olacaktır.

Üreticilerin kendilerine zaman, emek veya maddi kar sağlayacak uygulamaları halk sağlığına gölge düşürmekte ve daha da derinleştirilmesi gereken denetimlere ihtiyaç duyulmuştur. Birçok işletmenin hacminin büyümesi, ürün çeşitliliğinin artması denetim detaylarının artması, sürekli yenilenen gıda bilim gündeminin değişkenlik hızı göz önüne alındığında denetimde yetkinlik çok mühimdir. Kamuda istihdam edilen gıda mühendisleri, güvenilir bir gıda arzının mümkün olabilmesi adına gerekli koşulların sağlanmasına destek olur ve düzenli olarak kontrol eder. Halk sağlığını tehdit etmemesine dikkat ederek hammaddeden maksimum fayda sağlanmasına destek olur. 'Çiftlikten sofraya' olarak anılan ilkenin gereği olarak gıdalar, hammaddenin üretiminden, son tüketicinin eline geçene dek izlenmelidir ve bu sürecin her aşaması gıda mühendisleri tarafından takip edilmelidir.

Gelecek nesillerin güven içerisinde yetişmesine katkı sağlayan, devletimizin ihtiyacı olan gıda arz güvenliğinin sağlanması gerekliliğinde en büyük destekçisi olan gıda mühendislerinin ülkemizde hak ettiği konuma erişebilmesi elzemdir. Gıda mühendisliği uygulamaları hem güvenli muhafaza koşullarının sağlanmasına destek olarak israfın önüne geçer dolayısıyla da ekonominin korunması ve gelişmesine katkı sağlar hem de toplum sağlığının riske edilmemesine destek olarak halkın devlete olan güvenini perçinler. Bu şartlar altında Türkiye'nin gıda terörünün mağduru olmasının önüne geçebilmenin ilk adımı olarak kamuda istihdam edilen gıda mühendisi sayısının arttırılması önem taşır. Bunun yanı sıra özel sektörde çalışma koşullarının sıkı denetimiyle gıda mühendislerinin güvence altına alınması ile birlikte hem üretim hem de denetim safhalarındaki noksanlıklar giderilerek daha iyi bir Türkiye, daha iyi bir gelecek bizler adına mümkündür. Bütün bunlardan yola çıkarak ilgili bakanlığımızın ve yetkililerin sayıları yüz binleri aşan ve bizlere ulaşıp derdimizi dile getirin diyen toplumsal bir ihtiyaç haline geldiği hakikat olan Gıda Mühendislerinin ataması noktasında gereken ilgiyi göstereceği günleri görmeyi temenni ediyorum...

title