Haberler

Anadolu uygarlıkları sanat izleri

Tülay Çağlar Kadı

Tülay Çağlar Kadı

Eğitimci - Yazar
13.09.2022 10:46

İlk Çağ Anadolu Uygarlıkları Sanat İzleri

Bence de kültür sanat bize, herkesin gözüyle evrene nasıl bakabileceğimizi öğretir, sıradanlıktan kurtarıp, özgün kılar! Özgünlük ise tanımsız alanda özgürlüktür. En önemlisi ise kendimizi gerçekleştirmek, sanat ile mümkündür. Evrensellik ve özgün olabilmek denince antropolojik belleklere ilk yansıyan, sayısız inanç, toplum, dil, anlayış, yaşam biçimi ve medeniyete beşiklik yapmış kadim Anadolu izleridir.

Yüzyıllar boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu'da eşi benzeri görülmemiş kültür çeşitliliği mevcuttur. Bir toplumun yaşam biçimi, inanç ve değer yargıları hiç şüphesiz, o toplumun kültür ve sanat öğelerini oluşturur. Her toplumun kendine özgü kültürü ve yaşam biçimi vardır.Hititler, Frigler,Lidyalılar, İyonlar, Urartular MÖ 2.bin-Mö.600 yılları arasında yaşamış olan kültür mozaiği olan bilinen diğer adıyla İlk Çağ – Eski Çağ Anadolu Uygarlıklarının, zamansız ve mekansız kültür ve sanat izlerini kapsamaktadır.

Anadolu'yu tanımanın ve zamansız, dinamik ruhunda demlenebilmenin antik uygarlık ve sanat izleriyle buluşmak olduğunu fark ettim.Anadolu coğrafyasında yaşayan kültürel sembollerin dinî, felsefi, sosyal, mitolojik ve tarihsel kökenlerine dair yaklaşımda, deyim yerindeyse parçadan bütüne dair anlayışın esas olduğu hissindeyim.Anadolu, tarihe yön veren medeniyetlerin kalıntılarının, görkemli terasıdır. Sanatsal aktarımlar ise Anadolu'nun eşsiz tarihinin, sadece yansıdığı aslında kudretli ve ilahi sistemsel işleyiştir böylelikle Anadolu kadim izleri aracılığıyla evrensel bilgiye yani kozmolojik kavramlarla ulaşabiliriz.

"Herkese aidim ve kimseye ait değilim, siz gelmeden öncede buradaydım, siz gittikten sonrada burada olacağım…"
Solon Kanunları -Antik Yunan

Kültür ve sanat insanlık tarihi kadar uzun ve bilinmeyenlerle dolu, kozmolojik geçmişe sahiptir. Bu benim gibi düşünenler açısından sevindiricidir çünkü her şey yüksek akıl ve metaforlara yüklenen anlamlar neticesinde tıpkı dönemlere göre sembollerin form değiştirmesi gibi en yüksek potansiyellerimize dönüşmektedir. İnsanoğlunun dini inanç anlayış ve yaşam koşullarındaki revizyonlar sanatın yeryüzünde aynalık yapmasında önemli etkiye sahiptir. Bu nedenle insanoğlunun tüm serüvenine etken olarak sanat alanında da büyük dönüşümler yaşanmıştır.

İmgeleme tutkusunun ulusal bir yanı yoktur. Varoluşun gereğidir ve insanoğlunun varlığını devam ettirme güdüsü evrenseldir.

Anadolu tarih boyunca çok farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Çok sayıda uygarlıkların izlerini Anadolu kentlerinde ziyaret etmek mümkündür. Sayısız insanın en çok ziyaret ettiği yerler arasında yer alan pek çok antik kentler, bilindiği üzere eşsizdir!

title