Haberler

Yapay zeka ile dönüşen gazetecilik: Yapay zeka gazeteciliği

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Akademisyen-İletişim Uzmanı / Kocaeli Üniversitesi
09.06.2023 11:23

Yapay zeka ile gelişen sektörlerin başında gazetecilik ve haber üretim süreçleri geliyor. Yapay zeka alanındaki son trendler ve yeni gelişmelerle birlikte dil analizleri, talep yaratma, haberin önem sırasını kullanıcılara göre düzenleme gibi makine öğrenme tekniklerine yer verilen yeni bir gazetecilik türü ortaya çıkmaya başladı.

Televizyonda haber sunan yapay zekalı spiker örneklerinin hem Türkiye'de hem dünyada görülmeye başlandığı bugünlerde yeni ve giderek ivme kazanan bir gazetecilik türü olan yapay zeka gazeteciliği, halkın hangi haberleri ön sıralarda, daha büyük puntolarla, daha uzun sürelerle ve görsellerle aktarılmasını istediğini önceden bilen, tahmin eden analizlerin algoritmalar ve makine öğrenme sayesinde yapılabildiği, taleplere göre içeriklerin çeşitlendirildiği ve zenginleştirildiği, yeni iletişim teknolojilerinin olanaklarından faydalanan teknoloji tabanlı, algoritma ve yazılım destekli yeni bir gazetecilik türü olarak dikkat çekiyor.

Yapay zeka gazeteciliği ile birçok haber kanalı ve haber toplama uygulaması takipçi sayılarını, haber okunma, reyting ve tıklanma oranlarını artırmak, okuyucu/izleyici veya kullanıcılarda belirli konulara ve olaylara ilişkin merak uyandırmak gibi amaçlarla Netflix'in pazarlama süreçlerinde kullandığı kişiselleştirme stratejisini kullanıyor. Bu sayede haberler, hedef kitlesine en uygun olan kullanıcılara ulaştırılmakta, reyting/tıklanma/okunma oranı yüksek olan konulara ilişkin haber sayıları artırılmakta, haber kanalı-kullanıcı ilişkisine yeni bir yön verilmektedir.

Yapay zeka ile gazeteciliğin bitip bitmeyeceği merak edilen konulardan bir diğeri olarak açıklanabiliyor. Gazetecilik, geliştirilen tüm teknolojilere ve olanaklara karşın tutku ile yapılması gereken bir meslektir. Bu nedenle gazetecilik, dönemsel olarak ve iletişim teknolojilerine paralel bir biçimde yön değiştirse de gazetecilik, gazeteci ve en önemlisi iyi ve dürüst habercilik ihtiyacı her zaman var olmaya devam edecek.

title