Haberler

Doğru meslek nedir?

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Akademisyen-İletişim Uzmanı / Kocaeli Üniversitesi
27.07.2023 12:16

Meslek seçimi ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri. Doğru meslek seçimi yapmadığı veya yapmasına izin verilmediği için mutsuz olan insanları her yerde görebiliriz. Peki, doğru meslek nedir? Ebeveynlerin endişeleri, çocuklarının geleceğine ilişkin kaygıları, garantide olmak istemek vb. bunun gibi birçok neden sağlam meslek olsun algısını beraberinde getirebiliyor.

İyi bir meslek sahibi olmak denildiğinde akla sadece doktor, mühendis, avukat, mimar olmak gelmemeli. Çok iyi resim yeteneği olan bir bireyi güzel sanatlar fakültesinde değerlendirmek yerine hukuk okumasında ısrar etmek sadece o kişiye değil yeteneği ile çok iyi işler yapmasına engel olunacağı için birçok insana haksızlık anlamını taşıyabilir.Çok başarılı bir müzisyen olabilecek kulağa ve sese sahip olan bir kişinin doktor olmasında ısrar etmek de benzer başka bir durumu gösteriyor.

Yetenek her zaman görünmek ister. Kişi ne kadar saklamaya çalışırsa çalışsın diğerlerinden daha üstün bir vasfı varsa bu bir gün görünür hale gelir. Bu yüzden doğru meslek sadece birkaç meslek ile sınırlı değildir. Doğru meslek kişinin işe her gün umutla, mutlulukla, ilk günkü heyecanını ve inancını kaybetmeden, yılmadan gidebilmesi ve severek çalışacağı bir mesleğinin olmasıdır. Eksik olduğumuz değil güçlü olduğumuz, yetenekli olduğumuz alanlara eğilmeliyiz.

Etrafımızda 30'lu belki 40'lı yaşlara geldiğinde başka bir deyişle farkındalık düzeyi arttığında kendisi için doğru mesleğin mevcut mesleği olmadığını anlayarak kariyer değiştiren insanlar görebiliriz. Hayatı başkalarının isteklerine, hayallerine göre yaşamak kişinin kendisine yapabileceği en büyük haksızlıklardan biridir. Meslek seçimi birkaç saatlik bir sınav başarısının ve puanının çok ötesinde ele alınması gereken bir konu. Bu nedenle öncelikle kim olduğumuzu, ne istediğimizi, gelecekte nerede yer almak istediğimizi, güçlü ve zayıf yönlerimizi, yeteneklerimizi bilerek seçimler yapmalıyız. Doğru meslek, tutkuyla ve büyük bir aşkla yaptığımız meslektir. İşini aşkla yapan insanların enerjileri hiçbir zaman tükenmez ve yaşadıkları her güçlükten sonra tekrar ayağa kalkmayı iyi bilirler.

title