Haberler

YouTube ile para kazanma

Serdar Sağlam

Serdar Sağlam

Kurucu / Gizli Medya Ltd. Şti.
01.08.2023 09:50

Herkesin son günlerde kendine sorduğu sorulardan biri şu; internetten nasıl para kazanabilirim?

İnternetten para kazanmak hem çok kolay hem de zordur. Bu yanıt saçma gelebilir ancak açıklayabilirim. 1990'lı yıllardan itibaren internetin popüler hale gelmesiyle birlikte birçok para kazanma yöntemi ortaya çıktı. Web site reklamcılığı, e-ticaret, içerik üretimi, satış ortaklığı, anket ve görevler, sosyal medya ve eğitmenlik gibi bir çok alanda para kazanmak mümkün hale geldi. Çok kolay dediğimiz kısım burasıydı, para kazanma yöntemi çok ama istikrarlı bir plan oluşturmakta işin zor kısmı.

YouTube bu alanda ilk günden bu yana öncü olmaya devam ediyor. Hem sektördeki liderliği hemde video içeriklerinin internet dünyasında çok fazla ilgi görmesi, YouTube platformunun internette para kazanma yöntemleri arasında popüler olmasına neden oldu. Bir diğer özel tarafı da kişilerin kendi becerileri ile, çok fazla kurgu ve montaj yapmadan yani çekilen videoları doğrudan yükleyerek bile gelir elde edebildikleri bir gelir modelini ilk burada görmeleri oldukça dikkat çekiciydi. Şimdilerde neredeyse her sosyal ağ bu özelliği kullanarak gelir modellerini geliştiriyor.

YouTube'dan para kazanmak için nelere dikkat etmelisiniz?

İçerik kalitesi en temel konudur. İzleyiciyi ilgilendiren, eğlendiren, eğiten veya bilgilendiren konuları ele alarak kaliteli içerikler oluşturmak önemlidir. Kaliteli içerik size, daha fazla izlenme, abone ve takipçi kitlesi getirecektir. Bu sayede fazla kişinin önüne çıkarak hızlı erişim ve etkileşim sağlayacaksınız.

Hedef kitlesi seçmeniz çok önemli. Eskisi gibi "ben ne çeksem izlenir" özgüveninden kaçının çünkü tüm platformlar artık içerik üretimi çok artığı için içerik türlerini filtrelemek zorunda kalıyorlar. Kitle belirlemek en temel konu, sonrasında hedef kitlenizi iyi tanımak ve onların ilgi alanlarına uygun içerikler üretmeniz gerekmektedir. İzleyicilerin ne tür içeriklerden hoşlanacağından ve neleri aradıklarını tahmin etmeniz yada araştırmanız gerekir.

İstikrar her yerde olduğu gibi burada da önemli. Düzenli ve tutarlı içerik yayınlamak size her zaman kazandırır. Belli bir yayın takvimi oluşturmak, izleyicilerin sizinle etkileşimde kalmasını sağlar ve abone sayınızı artırır. Ayrıca yazılımsal olarak sizin içerik ürettiğiniz gün ve saatler bir süre sonra sistem tarafından öğrenilir. Bu içeriğinizin bir mağazaya her zaman düzenli ürün getiren toptancı gibi değer görmesini sağlar. Yok satmanız değil, sattığınız ürünün devamlılığını kalitesini düşürmeden sağlamanız önemlidir.

İçerik başlığı, açıklaması ve kapak görseli de oldukça fazla önemlidir. İçeriğinizi arama sonuçlarında daha etkili yer almasını ve önerilen videolarda daha fazla görünür kılmasını sağlamak için video içeriğinizle bu belirttiğim maddeler uyuşmalı. Araba videosu çekiyorsunuz, videoda arabayı tamir ediyorsunuz ama kapak görselinde yada başlıkta "arabam taklı attı" başlık vede konulu bir çalışma yaparsanız bu yanıltıcı olacak ve bir süre sonra yazılım sizi geri sıralara itmeye başlayacaktır. Başlık ve açıklamaların özgün, çekici ve anahtar kelimeleri içermesi önemlidir.

Video kalitesi ve netliği, izleyiciyi büyük ölçüde etkiler. 8K çözünürler ortaya çıkmaya başlarken siz HD olmayan videolar yayınlarsanız bu işe yaramaz. İyi bir kamera ve ses kayıt ekipmanı kullanmak, profesyonel ve izlenmeye değer içerikler üretmenizi sağlar.

Video uzunluğu konusu da dikkat edilmesi gereken önemli konulardandır. 10 dakikanın altına inmek istemeyen çok fazla kanal sahibi ve içerik üreticisi görebilirsiniz. Bunun sebebi 10 dakikalık videolara elle birden fazla reklam eklenebilmesidir. Sizin reklamdan çok izleyici kitlenizin dikkatinin dağılmayacağı uzunlukta videolar yapmanız gerekir. Bunuda 3-4 videodan sonra zaten izlenme sürelerini kontrol ederek takip edebilirsiniz.

Sonuç olarak YouTube'dan para kazanmak için, üreteceğiniz içerik kalitesine ve izleyici kitlesinin ihtiyaçlarına odaklanmanız gerekmektedir. Platformun kurallarına uyum sağlamak çok önemlidir ve uzun vadeli bir planlama ile düzenli olarak içerik üretmek şart. İçerik üreticileri, izleyicileriyle bağlı bir topluluk oluşturduklarında ve kaliteli içerik sunarak bu topluluğun ihtiyaçlarını karşıladıklarında başarı elde edebilirler.

Bol şans..

title