Haberler

Bilinçsiz Antibiyotik Kullanımının Zararları

Sena Akbulut

Sena Akbulut

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni
24.10.2023 04:46

Enfeksiyon hastalıkları akut olarak sık karşılaşılan bir tablodur. Enfeksiyon hastalıklarına bakterilerin sebep olabileceği gibi virüsler, mantarlar ve parazitler de sebep olabilir. Tedaviye yönelik bilinçsiz antibiyotik kullanımı var olan durumu iyileştirmek yerine daha da kötü yapabilir. Peki bunu nasıl yapar ?

- Her enfeksiyon hastalığı bakteriden kaynaklanmaz. Örneğin virüsten kaynaklı enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik kullanımı yanlış olur.

- Uygun doz ve kullanım sürenin aşılması ile bağırsak florası bozulur. Antibiyotik ilaçlar bağırsaklarımızdaki iyi huylu ve kötü huylu bakterileri ayırt edemezler. Bu yüzden iyi huylu bakterilerinin sayısının azalması da bağırsak florasını olumsuz etkiler. Antibiyotik ilaçlar ile birlikte iyi huylu bakteri (probiyotik) kaynaklarının tüketimi bu yüzden önemlidir.

* Probiyotik içeren kaynaklar : yoğurt, kefir, sirke, şalgam, turşu, tarhana..

- Gereksiz ilaç kullanımı vücudun toksin yükünü artırarak karaciğer enzimlerini yükseltir ve böbreklere yük olur. Akut böbrek yetmezliği yaşayan hastaların 1/5'i ilaç kaynaklı rahatsızlanmaktadır.

- Hafif veya şiddetli alerjik reaksiyon yaratabilir. Örneğin : diare, kusma, kaşıntı, deri döküntüsü, nefes almada zorluk, taşikardi..

- Diğer bir önemli sorunda direnç oluşmasıdır. Kullanılan ilaç dozunun, bir sonraki seferde aynı etkiyi gösterememesi bu yüzden de daha yüksek doza ihtiyaç duyulmasıdır. Bu durum bilinçsiz bir şekilde gerçekleştiğinde mikroorganizmalar, antibiyotiklerden etkilenmemeye başlar.

Günlük ve düzenli olarak antibiyotik etkili besinlerin tüketimi enfeksiyon hastalıklarına yakalanmayı azaltır. Bu besinler :

* Allicin içeriği ile sarımsak

* Sinnamaldehit içeriği ile tarçın

* Proantosiyanidin içeriği ile cranberry

* Timol ve karvakrol içeriği ile kekik / kekik yağı

* Laktik asit içeriği ile bal

title