Haberler

Başarıya giden yolda karşılaştığımız 3 aşama

Rumeysa Çayıroğlu

Rumeysa Çayıroğlu

Yazar Girişimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı
09.02.2021 10:00

Bir hedef belirlediğinizde ve ona ulaşmak için çabaladığınızda karşınıza bazı aşamalar çıkabilir. Bu yazımda o aşamaları ve o aşamalarda neler yapabileceğinizi konuşacağız. Burada size sunacağım bazı kilit noktalar var, o kilit noktaları doğru uygulamanız faydalı olacaktır.

1.Aşama: Çabalama aşaması. Burada hedefinizi belirliyorsunuz. Hedef belirlerken size destek olması için ulaşmak istediğiniz sonucu hayal ediyorsunuz. Siz hayal ettikçe zihniniz o hayale ulaşmak için neler yapabileceğinizi buluyor. Mesela hedefiniz ünlü bir yazar olmak. Siz hayalini kurdukça beyin sürekli "Buna nasıl ulaşırım?" sorusunu soruyor. Bulduğu seçenekleri önünüze getiriyor. Örneğin yazarlık atölyeleriyle karşılaşıyorsunuz, size ilham verecek kitapları buluyorsunuz. Hayalinizin size getirdiği sonuçlara ek olarak siz de araştırma yapmalısınız. Mentörlere danışmalı, alanında uzman kişilerle bağlantı kurmalısınız. Sonrasında oluşturduğunuz adımları nasıl yapacağınızı, detaylarını zihninizde canlandırın. Mesela yazarlık atölyesinde not alırken, orada tanıdığınız insanlarla iletişim kurarkenki halinizi hayal edebilirsiniz. Bu etkinliği yaptığınızda beyniniz sadece sonuca ulaşmada değil süreci gerçekleştirme konusunda da size destek oluyor, hedefleriniz için daha kolay çalışıyorsunuz; çünkü zihninizde bunun pratiğini yaptınız.

Tüm bunları yaptınız, hedef belirlediniz, atılacak adımları buldunuz ve hayal etme ile de bunları desteklediniz. Sonrasında iyi çalışmak ve zihnimizi olumlu noktada tutmak gerek. Hedefinize odaklanın ve onu tamamlamak için uğraşın; fakat siz emek harcarken hayatta sonuçlar hemen karşınıza çıkmayacak. Burada 2. adımımız devreye giriyor.

2.Aşama: Bekleme aşaması. Olumlu düşünceleriniz, çalışmalarınız hemen sonuçlanmayacak. Hayat karşınıza sorunlar çıkaracak. "Yeni istediğiniz noktayı hak ediyor musunuz?" diye test edileceksiniz. İşler aniden istediğiniz gibi gitmeyecek. Burası sınandığınız nokta. Eğer çabanızın karşılığını alamadığınızı düşünüp bırakırsanız aslında gecikme ile gelecek sonuçlara ulaşmayı engellemiş olursunuz. Sonuçlar gelecek, ama bir bekleme süresiyle. Hemen olmayabilir; ama inancınızı kırmayın.

3.Aşama: Koordine olma aşaması. Burada sonuçları görmeye başlıyoruz. Gerçeklikte ne olursa olsun hedefimize sadık kalıyoruz. Hedefimize bağlı kalırken olumsuz durumlara hazırlıklı olmalıyız, kaybetmenin mümkün olduğunu bilip buna rağmen tam kabulleniş yaşamalıyız. Hedefe bağlanmamayı gerçekleştirmek için de bir B planı oluşturabiliriz. B planımız hedefe ulaşamama ihtimalinde bizi koruyan bir plan. Bu sayede hedefe verdiğimiz önemi azaltıyoruz ve onun için ilerlerken olabilecek aksaklıkları kabul ediyoruz; fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var: B planından dolayı çok gevşeyip önemsememek de olumsuz bir durum, istediğimiz şeye çok sıkı bağlanmak da bir sorun. İkisinin ortası aradığımız nokta.

Sonuç olarak hedeflerimiz için çalışırken önce çaba, sonra bekleme süresi ve ardından da sonuç noktalarıyla karşılaşıyoruz. Bu noktalarda aslında sebatımızı doğru tutmamız, çabalamaya devam etmemiz ve hedefe çok bağlanmamamız bizim için faydalı olacak.

title