Haberler

Hiçlik...

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
29.05.2023 08:55

Nihilizm; hiçlik ve yokluk anlamlarına gelir. Latince 'den ''hiç'' kelimesinden türetilen nihilizm felsefesi spesifik alt dallara ayrılsa da bilinen tanımı; her şeyin değeri anlamının olmadığı savunan felsefesi bir görüştür. Her türlü bilgiyi reddeder. Var olmayı şüphe ile karşılar ve yok sayan bir bakış açısıdır.

Tasavvufta hiçlik; benlik, ego, kibir ve kötü huylardan arınarak hiçlik ve yokluğa ruhun ulaşarak idrak seviyesidir. Ve sahip olunan ''her şeyi sevmektir.'' Tasavvufta hiç olmak; kişinin kendi özünü fark etmesi ve kendi ruhuna yaptığı bir yolculuktur. Dışarıdaki kötülüklere muhakkak bir çözüm vardır. Fakat bir kişinin kalbi kötüyse, düşüncüleri toz tutmuş ve dili zehir saçar. İnsanları kırmaktan ve üzmekten çekinmez. Yaptıkları yersiz davranışlara bir bahane bularak kalplerindeki kötülüğü saklamaya çalışırlar. Çevrenizde kötülüğünüzü isteyen, mutsuz edip bundan keyif alan, kavgadan ve kaos 'tan beslenen kişiler illaki vardır. Bu kişilere karşı yapmanız gereken; sessiz kalmak ve gülümsemektir. Sessizlik ve gülümsemek anlayanlara en iyi cevaptır. Kötülük kalpte başlar. Zihinle plan yapar. Ve davranışlarla gerçeklikte yaşatır. Hiçlik ise; egonun yıkılıp, kibrin yok olmasıdır. Bencillik, nefret ve öfkeden kendimizi arındırdığımızda kendimizle tamamlanırız. Bir hiç olarak, bilgeliğe ulaşırız.

Mevlana Derki;

Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen HİÇ ol.

Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı…

Nasıl çömleği tutan dışındaki biçim değil, içindeki boşluk ise, İnsanı ayakta tutan da benlik zannı değil, hiçlik bilincidir.

Şems-i Tebriz'i Derki;

Sözün kıymetini ''lal'' olandan!

Ekmeğin kıymetini ''aç'' olandan!

Aşk'ın kıymetini ''hiç'' olandan öğren…

Dünyadaki ve çevrenizdeki tüm kötülüklere rağmen; kendi hayat yolculuğunuzda bir hiç olun…

Instagram: ozgavcu

YouTube: Özge Avcu

Kalın Sağlıcakla.

title