Haberler

Borderline kişilik bozukluğu...

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
10.10.2023 02:13

Borderline kişilik bozukluğu nedir?

Kişinin algılama, düşünme, diğer insanlara karşı davranışları ve duygularını etkileyen ve ikili ilişkilerinde sorunlara neden olan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Nevroz ve psikoz olarak iki durum arasında sınır kabul edilir. Psikoterapi tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.

Belirtileri nedir?

Nedensiz ve ani ruh hali değişiklikleri, hayatı sorgulama ve yaşam amaçlarıyla rollerini sık sık sorgulayan düşüncelere kapılma, griye yer yoktur. Bir olay ya iyidir yâda kötü… Olayları keskin bir şekilde değerlendirir. Ve bir an önce sonuca ulaşmaya çalışır. Fikirleri sebepsiz yere değişebilir. İlk tanıştığı kişiyle hemen samimiyet oluşturur. Arkadaş gördüğü birine, bir gün çok samimi davranıp ertesi gün düşmanmış gibi davranabilir. Bu yüzden ikili ilişkilerinde ve sosyal çevrelerinde tutarsız davranışlar sergileyerek sağlıklı ilişkiler kuramayabilir. Değişken duygu ve davranışlar sergilediği için abartılı davranışlar, aşırı sevme, hızlı bağlanma davranışları gösterebilir. Öfke kontrolü yaşar. Her şeye sinirlenebilir. Borderline kişilik bozukluğu olan çoğu kişi, kendini boşlukta hisseder. Ve diğer insanlara karşı gereksiz yere şüpheci davranarak güven problemleri yaşar.

Nasıl davranılmalı?

Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin, geçmişte travmatik ve yaralayıcı bir hikâyesi vardır. Bu yüzden yargılamayın, hassas, dikkatli ve anlayışlı davranılmalıdır.

Sevgilerimle.

title