Haberler

Galatasaray kanatsız kuş misali

Osman Okan

Osman Okan

Gazeteci Yazar / Haberler.com
24.02.2024 01:03

Galatasaray dün gece oynanan karşılaşmada Sparta Prag'a bazı kişilere göre beklenmeyen ama bana göre beklenmesi gereken bir şekilde elendi.

Hatırlarsanız geçtiğimiz hafta İstanbul'da oynanan karşılaşmanın bitimine bir dakika kala gelişen Sparta Prag atağında top Muslera'nın yüzüne çarpmış, sadece iki dakika sonra uzatma dakikalarında İcardi golü atmış ve Galatasaray sahadan 3-2 üstün ayrılmıştı.

Dün geceki maçın sinyalleri aslında geçen hafta verilmişti, Sparta Prag hiçte kolay lokma değildi ve bunu da herkese gösterdi.

Peki Galatasaray nerede hata yaptı, neden kaybetti, neden elendi?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, kanatsız kuş nasıl uçamazsa, tekerleksiz araba nasıl hareket edemezse Galatasaray takımı da dün gece aynen öyleydi. Şöyle bir hayal edin, arka tekerlekleri olmayan bir yarış arabası, bu arabayı yarışta tutmak için var güçleriyle çekmeye çalışan Kerem Aktürkoğlu ile Barış Alper Yılmaz. Bir ara Barış Alper Yılmaz'ın ciğerleri patlayacak sandım.

Sağ kanatta Barış Alper Yılmaz, sol kanatta Kerem Aktürkoğlu ile kafa kafaya giden oyun, Kerem Aktürkoğlu'nun yerine oyuna giren Zaha'nın sol kanatta ve Barış Alper Yılmaz'ın sağ beke geçmesi sonrası oyuna giren Tete'nin sağ kanattaki kötü performansları Galatasaray'ın bütün hücum fonksiyonlarını yerle bir etti. Sparta Prag takımı kalesinde oluşabilecek tehlike kalmayınca daha rahat hücum etmeye başladı, üstüne bir de Kaan Ayhan kırmızı kart ile oyun dışı kalınca sarı kırmızılılar için tur kapısı tamamen kapanmış oldu.

Galatasaray'ın ilk 11'ine bakınca sağ bekte Kaan Ayhan, sol bekte Berkan Kutlu ile Avrupa'da devam etmenin kolay olmayacağı zaten en başından belliydi ama işte hep bir umut vardı. Acabalar ile başlayan dün gecenin son çeyreğinde bütün umutlar söndü, Mayıs ayında Dublin'de final oynama umutları bitti, Galatasaray Avrupa'ya veda etti.

Galatasaray takımı Şampiyonlar Ligi'nde sergilediği iyi futbolunu sonuca yansıtamamış grupta üçüncü olmuştu ama orada sağ bekte Boey, sol bekte Angelino vardı yine de. Uefa Avrupa Liginde ise beklerin ve kanatların yetersiz kalması sonucu Sparta Prag karşısında tutunamadı.

Savunmanın ortasındaki Abdülkerim Bardakçı ile Davinson Sanchez ikilisi hem bekleri hem de ortayı korumak isterken çok hırpalandılar. Oyuna sonradan giren futbolcuların hiç katkı vermemesi ve bir de eksik kalmak sonrasında maç koptu, sonuç turun Prag'da bırakılması oldu.

Bana göre elenmenin en büyük nedeni sağ ve sol bek transferlerinin zamanında yapılamaması dolayısıyla yönetimdedir. Aylar öncesinden sol bek transferi kaçınılmaz görünürken Avrupa listesine bir sol bek yazdıramayan Galatasaray yönetimi sınıfta kalmıştır.

Galatasaray sezon başında transfer edilen Zaha, Tete, Ziyech, Angelino ve Ndombele'den fayda sağlayamazken, ara transfer döneminde en azından bir orta saha, bir kanat ve bir golcü alınması gerekiyordu. Golcü olarak Carlos Vinicius alındı ama ne vereceği meçhul. Okan hoca takım içi rekabette bu kadar verimsiz futbolcular olmasına rağmen yine de özellikle lig de oldukça iyi gidiyor.

title