Haberler

Demokrasinin iradeyle buluştuğu gün, “15 Temmuz”

Doç. Dr. Onur Başar Özbozkurt

Doç. Dr. Onur Başar Özbozkurt

Akademi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
14.07.2023 09:10

Bir milletin cesareti, iradesi ve millî birlik ruhu, tarihin akışını değiştirebilir.

Öyle de oldu…

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, tam da bu gerçeğin bir kanıtıdır.

O gece, halk sokaklara döküldüğünde, Türk milleti gücünü bir kez daha kanıtladı. Tüm vatandaşlar, demokratik değerlere olan inancıyla bir araya gelerek millî birlik ruhuyla Türkiye'nin geleceğine sahip çıktı.

Nitekim bu inanç, tankların karşısına geçen vatandaşlarımızın cesaretinden, hain darbecilerin karşısında duran kahramanlarımızdan ve korkusuzca demokrasiye sahip çıkan her birimizin azminden güç aldı.

Böylelikle 15 Temmuz 2016'da yaşanan hain darbe girişimi, Türkiye'nin demokrasiye olan bağlılığını ve demokrasinin asla teslim alınamayacağını tüm dünyaya ilan ettiğimiz gün oldu.

Bu özel gün, demokrasinin korunması ve güçlendirilmesi noktasında bizlere, bilim insanı olarak da ayrıca bir sorumluluk yüklüyor. Bu bilinç ve duyarlılıkla, ben de 15 Temmuz'da milletimizin yazmış olduğu destanı özellikle uluslararası bilimsel platformlarda tüm dünyaya anlatmanın önemine her zaman inandım ve 15 Temmuz ile ilgili çalışmalarımı Belçika, İtalya ve İspanya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın önde gelen üniversitelerinde 60'ı aşkın farklı ülkeden akademisyene sunumlar yaparak onları aydınlatmaya gayret ettim.

İlgili tüm bilimsel çalışmalarımda ise, Cumhurbaşkanımızın kararlılığının, halkı sokağa davet etmesiyle milyonların demokrasiyi korumak için sokaklara çıkmasının, eşi benzeri görülmemiş demokrasi nöbetleriyle milli birliğin tam anlamıyla sağlanmasının ve Türk medyasının ortak ve sağlam duruşunun, darbecilerin 15 Temmuz'da başarısız olmasını sağladığına her zaman dikkat çektim.

Dahası, darbenin hem siyasi hem de ekonomik etkilerini araştırdığım "On the Business Strategies of Major Foreign-Owned Multinational Corporations in Turkey After July 15 Coup Attempt (Türkiye'de Faaliyet Gösteren Yabancılara Ait Çok Uluslu İşletmelerin 15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrasındaki İşletmecilik Stratejileri Üzerine)" başlıklı çalışmam, sadece sınırlı çalışmaya yer verilen, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü temalı Özel Sayı'da yayınlandı. Bu çalışmanın sonucu da bizlere gösterdi ki, hain darbe girişimi ülkemize ekonomik sonuçları noktasında da başarısız olarak yatırımcıların güvenini ve bakış açısını olumsuz etkileyemedi.

Diyeceğim o ki bu özel gün, çalışmalarımıza devam etmemiz gerektiğini bizlere her zaman hatırlatıyor…

Bu vesileyle, Türkiye'nin demokratik değerlere olan bağlılığının daimî bir simgesi olmaya devam edecek olan 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nü kutluyorum.

Milletimize yaşatılmak istenen o karanlık geceyi canları pahasına aydınlatarak ülkemizin geleceğine sahip çıkan ve tüm dünyaya kahramanlık dersi veren şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize hayırlı ve uzun ömürler diliyorum.

title