Haberler

Vali Varol Ağrı Şahlanacak

Okan Geçgel

Okan Geçgel

Gazeteci Yazar / TİGAD Genel Başkanı
24.08.2021 03:31

Geçtiğimiz günlerde Ağrı iline yaptığım ziyarette bir çok görüşme yaptım. Bu görüşmeler esnasında hem Ağrı Valisi Osman Varol hem de Belediye Başkanı Savcı Sayan ile ikili görüşmeler yapma fırsatı buldum. Hakikaten Ağrı kadim bir şehir tarihi derinlikleri olan ve dünya tarihinde önemli bir yeri olan önemli bir merkez. Gerek İshak Paşa Sarayı, gerek Meteor Çukuru, gerek Keşişin Bahçesi, gerekse Buz Mağarası ile önemli bir tarih ve kültür kenti.

Bu ziyaret esnasında AĞRI Valisi Osman Varol'un şehir ile ilgili Yatırımlarını ve hedeflerini alma fırsatı bulduk.

Ağrı'da vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirmek ve ihtiyaçlarını karşılamak adına Ağrı Valiliği tarafından eğitimden spora, yeni istihdam olanaklarından sosyal ve kültürel projelere kadar birçok alanda çalışmalar yapılıyor. Hayata geçirilmek üzere çalışmaları devam eden projeler Ağrı'yı şahlandıracak.

Ağrı Valisi Osman Varol, Ağrı'nın potansiyelini keşfetmesini önemsediklerini belirttiği açıklamasında projeleri şu şekilde detaylandırdı: "İlimizde tarım ve hayvancılık alanlarında süt, et ve bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik Gıda Üretim Merkezi çalışmaları başlatılmıştır. Tekstilkent modelinin uygulanacağı merkezde inşa edilen fabrika binaları, bu alanda üretim yapmak isteyen yatırımcılara uygun koşullarda tahsis edilecektir. Ağrı Merkezde, işlenmiş et ve süt ürünleri ile bitkisel ürünlerin üretim ve satışının yapıldığı işletmelerden oluşan bir Gıda Üretim Merkezi kurulacaktır. 29 bloklu (10 blok 500 m²-15 blok 1000 m²-4 blok 2500 m²)

• Sucuk Üretimi ve Paketlemesi

• Ayran-Yoğurt Üretimi ve Paketlemesi

• Kaşar-Tulum Peyniri Üretimi ve Paketlemesi

• Bal-Polen-Arı Sütü-Temel Petek Üretimi ve Paketlemesi

• Salça-Kurutmalık Sebze Üretim ve Paketlemesi

• Kanatlı Eti ve Yumurta Paketlemesi

• Bakliyat Paketlemesi

• Küp Şeker ve Tuz Paketlemesi

• Çerez ve Şekerleme Paketlemesi

İşletmeleri yer alacaktır.

Gıdakent üretim merkezinde öngörülen istihdam sayısı 1000 kişidir. Hammadde tedarik ve pazarlama zincirinde öngörülen istihdam edilecek kişi sayısı 750 kişidir. Soğuk süt zincirinde; 2.590 sağmal inek işletmesi, 4570 koyun işletmesi, 264 bal işletmesi, 71 kanatlı hayvan işletmesi, 70 bakliyat işletmesi olmak üzere, toplam 7565 tarımsal işletmenin Gıdakent projesinden etkilenmesi öngörülmektedir.

Projede doğrudan istihdam edilecek kişi ve dolaylı yoldan etkilenecek tarımsal işletme sayısı 9315'dir. İlimizde hane başına düşen kişi sayısı ortalama 4,9 olduğundan toplam 45.644 kişi projeden ekonomik olarak etkilenecektir.

2. SÜT ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ

İlimiz merkez ve ilçelerine bağlı köylerde süt toplama potansiyeli yüksek olan hedef bölgeler belirlenmiştir. Bu bölgelerdeki potansiyel süt üreticisi vatandaşlar tespit edilerek 2590 üretici eğitim ve donatım programı kapsamına alınmıştır. Vatandaşlara bireysel süt sağım üniteleri tedarik edilecektir. Belirli ölçeğin üzerindeki üreticilere ve bölge merkezlerine depolama için soğuk süt tankları kurularak sütün toplanması sağlanacaktır. 500 çiftçimize süt sağım makinesi temin edilecektir. 50 ve üzeri sağmal ineğe sahip 40 işletmemize 200'er litrelik süt soğutma tankı temini yapılacaktır.

3. ET ENTEGRE TESİSİ KAPASİTE ARTTIRMA ÇALIŞMALARI

Et işleme tesislerinde büyükbaş hayvanda günlük 800, küçükbaş hayvanda ise 2200 kesim yapılması hedeflenmektedir.

Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi

Bu proje ile 3 yılda 8.000 işletmede yaklaşık 150.000 inek tohumlanarak ırk ıslahı sağlanacaktır.

4. 5 YILDA 750 BİN KOYUN PROJESİ

Küçükbaş hayvancılık işletmelerinin ölçekleri büyütülecektir. İlimizdeki ve ülkemizdeki küçükbaş hayvan varlığı arttırılacaktır. Atıl işletme kapasiteleri üretime kazandırılacaktır. Geniş otlak ve mera potansiyelimiz değerlendirilecektir. Yerel koyun ırklarıyla bölgesel kalkınma sağlanacaktır. Yerel koyun yetiştiriciliği ile kırmızı et açığı kapatılacaktır. I. Etap başvuru tarihinin sona erdiği 31 Aralık'a kadar toplam 3297 üretici başvuru yapmış olup, 60 üretici toplam 5.500 koyun tedarik etmiştir.

5. AĞRI TARIM PARK PROJESİ

İlimiz Merkez TRT Park alanında planlanan; çiftçilerimize teorik eğitimlerin verileceği, verilen teorik eğitimlerin uygulamalı alanlarda pekiştirileceği ve çiftçilerimizin en çok ihtiyaç duydukları tarım makinelerinin yer alacağı Ağrı Tarım Park projesi çalışmaları başlatılmıştır.

Teorik Eğitim

Tarım ürünlerimizdeki kaliteyi ve verimi arttırmak, ilimizin potansiyelini keşfetmesini ve bilinçli üretim teşvikini sağlamak amacıyla oluşturulacak fiziki ortamda çiftçilerimize teorik eğitimler verilecektir. Yılda toplam 24 eğitim düzenlenmesi planlanmakta olup eğitime alınacak çiftçi sayısı yıllık 1000 kişidir. Böylece, çağın gereksinimlerine uygun üretim sistemlerinin teorik olarak anlatılacağı eğitimler ile üretimde verim, kalite ve standardizasyon sağlanacaktır.

Demo Alanı

Ağrı Merkez' de bulunan TRT Parkta 1000 m²lik alana 4 adet fide üretim serası ve25.000 m²lik alana ise çilek bahçesi, baklagiller, tıbbi aromatik bitki, sebze, hububat ve yem bitkileri gibi deneme alanları oluşturulacaktır.

Uygulamalı Eğitim

Teorik eğitim alan çiftçilerimiz; demo alanlarında yeni tohum ve fide çeşitlerini deneyerek teorik bilgilerini pratiğe dönüştürecektir. Böylelikle çiftçilerimiz doğru fide ve tohum kullanarak ilimizde birim alanda tarımsal ürün verimi artacaktır.

Ortak Araç Parkı

Tarım Park içerisine 1883 m²lik alana ilimizde az veya hiç bulunmayan ve çiftçilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu tarım makinelerinin yer alacağı; 35 farklı makine çeşidi olmak üzere toplam 136 adet tarım makinesi ile 'Ortak Araç Parkı' kurulacaktır. İhtiyaca uygun olarak, belirlenecek bir plan dahilinde çiftçilerimizin hizmetine sunulacak modern tarım makineleriyle; üretim alanlarının artırılması, atıl durumda olan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, çiftçilerimizin geliri yüksek ürünlere yönlendirilmesi ve ot-dane kaybının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

6. DİYADİN TARIMA DAYALI İHTİSAS (SERA) OSB ALTYAPI PROJESİ

Mevcut Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesinin altyapı yatırımı için 2021 yılı genel bütçesinden 30 Milyon TL ayrılmıştır. İlin yıllık 264 milyon olan bitkisel üretim hasılası tesisin tam kapasite çalışması halinde %85 artarak toplam hasıla 489 milyon liraya çıkacaktır. İlk etap ihalesi Nisan ayında gerçekleştirilecek ve etaplar şeklinde ilerleyecek proje ile bölgenin potansiyeli hayata geçirilecek, mevcut bulunan 40 dekarlık jeotermal sera alanı 1000 dekara çıkarılacaktır.

7. BİTKİSEL ÜRETİM PROJELERİ

Bitkisel üretim projeleri ile ilimizde yem bitkilerinin üretim alanlarının genişletilmesi ve meyvecilik alanında ilimizin potansiyelinin arttırılması hedeflenmektedir.

Çilek Kokulu Eller Projesi

36 çiftçimize 500 metrekarelik alanda çilek bahçesi desteği sağlanacaktır.

Yem Bitkileri Yaygınlaştırılması Projesi

Proje kapsamında 400 çiftçiye slajlık mısır, 500 çiftçiye ise fiğ ve tritikale tohumu dağıtılacaktır.

Meyvecilik Kültürünün Yaygınlaştırılması Projesi

Meyve fidanı desteğinden 1000 vatandaşımız yararlanacak olup, her bir vatandaşımıza 25 adet fidan verilmesi planlanmaktadır.

8. KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ

Proje ile 50 aileye kaz yetiştiriciliği eğitimi verilecektir. Halihazırda kaz üretimi yapan 50 aileye kuluçka makinesi ve jeneratör temin edilecektir.

9. COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMALARI

"Ağrı Geven Balı" coğrafi işaret dosyası tamamlanmış olup Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılmıştır.

"Ağrı Tulum Peyniri", "Ağrı Et Döneri" ve "Haşil" yemeği ile ilgili coğrafi işaret çalışmaları için ekipler oluşturulmuş, çalışmalar başlatılmıştır.

SOSYAL YAŞAM VE İSTİHDAM PROJELERİ

1. TEKSTİLKENT

Ağrı Merkez Suçatağı Mevkii'nde İl Özel İdaresi imkanlarıyla 2018 Haziran ayında ilk etap temeli atılan Tekstilkent Projesi'nin 1,2 ve 3. etabı tamamlamış olup 4. etap(43.880 m²lik atölye binası) çalışmaları devam etmektedir. Mevcut istihdamın 1449 kişi olduğu Tekstilkent'te 4. etabın tamamlanmasıyla hedeflenen istihdam sayısı 10.000 kişidir. Tekstilkent'te çalışacak olan vatandaşlarımız için İş-Kur İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile 156 kişiye eğitim verilmiştir.

2. AYAKKABICILAR SİTESİ

İlimizde 5.000 kişiye istihdam sağlayacak olan proje; mülkiyeti Özel İdareye ait olan 117.836,98 m² arazi üzerine her biri 6 bloktan oluşan 2 etap olarak tasarlanmıştır. İl Özel İdaresi kaynakları ile yapılan Ayakkabıcılar Sitesinin temeli 2020 Haziran ayında atılmış olup ilk etabın inşaatı tamamlanmıştır. Ayakkabıcılar Sitesinde çalışacak olan ustaları yetiştirmek amacıyla 'Ayakkabı Saraciye Teknolojisi Kursu' açılmış olup 464 kişiye eğitim verilmektedir. Firmaların tesisler içerisindeki hazırlıklarını tamamlamalarının ardından önümüzdeki aylarda üretime başlanacaktır.

3. FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HASTANESİ ve TERMAL TESİSLER

İlimiz Ağrı-Van karayolu üzerinde bulunan Yoluyazı köyünde İl Özel İdaresi tarafından toplam 379.131,63 m²lik alanda yapımı devam eden 3 kat olarak planlanan 50 odalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve Günübirlik Termal Tesis inşaatı Mayıs ayında tamamlanacaktır. Günübirlik Termal Tesis Projesi kapsamında 3.560 m² alanda olimpik yüzme havuzu, aquapark, atlama havuzu, termal yüzme havuzu ve çocuk yüzme havuzları inşa edilmektedir.

4.KADIN KOOPERATİFLERİ PROJESİ

İlimizde kooperatifleşme yoluyla bir araya gelmek isteyen üretimleriyle hem ilimiz ekonomisine hem de ev ekonomilerine katkı sağlamak isteyen girişimci kadınlarımız desteklenmektedir. Şu ana kadar 2 farklı kadın kooperatifi desteklenmiş olup yer tahsisi yapılmış, tefrişat yardımı devam etmektedir.

Nuh'un Kenti Kadın Kooperatifi

İlimiz TRT Parkta bulunan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan binanın tadilat ve tefrişi İl Özel İdaresi bütçesinden gerçekleştirilmiş ve Nuh'un Kenti Kadın Kooperatifinin kullanımına verilmiştir.

Kadınlarımız yöresel kete ve erişte, yöresel turşu, kuşburnu marmelattı, yöresel otlardan oluşan üretim ağlarını ilerleyen zamanlarda arttırarak markalaşma adımlarını atacaklardır.

Ağrı Anadolu Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Serhat Gençlik Merkezi bahçesindeki binanın tadilatının tamamlanmasıyla Ağrı Anadolu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kullanımına verilecek olan alanda kooperatifimiz; ilimizi yansıtan hediyelik eşya,doğal kil sabunu,yöresel motiflerin olduğu el işlemeleri alanlarında üretim yaparak markalaşmayı hedeflemektedir.

KÜLTÜR VE TURİZM PROJELERİ

1. BÜYÜK AĞRI DAĞI PROJESİ

İlimiz Doğubayazıt ilçesinde başta Ağrı Dağı olmak üzere ilçede yer alan turistik cazibe merkezi olma potansiyeline sahip alanlarda bütüncül bir yaklaşım benimsenerek bir turizm rotasının hayata geçirilecektir.

Proje ile Ağrı Dağı'nda;

• Dağcılık ve trekking rotaları

• Kamp alanları,

• Kayak tesisleri,

• Macera parkları,

• Kış sporları,

Tesislerinin oluşturulması ve bunların hangi noktalarda yapılabileceğinin tespiti amacıyla Serhat Kalkınma Ajansı tarafından master plan teknik şartnamesi hazırlanmış olup fizibilite çalışmalarını yürütecek ilgili firma belirlenmiştir.

Yerli ve yabancı turistlerin en çok zirve yapmak istedikleri Ağrı Dağı 04.02.2021 tarihinde kış tırmanışına açılarak projenin ilk etabı gerçekleştirilmiştir. Takip eden etaplarda Master Plana uygun olarak Ağrı Dağında tesisleşme faaliyetlerine devam edilecek; Nuh'un Gemisi, İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru ve Buz Mağaralarını kapsayan turistik rota çalışmaları tamamlanacaktır. Proje tamamlandığında ilimizde turizme dayalı istihdamın ve yöre halkının refah düzeyinin artması, bölgenin tanıtımı ve bölgeye olan ön yargıların kırılması amaçlanmaktadır.

2. JEOTERMAL TURİZM PROJESİ

Sağlık turizmi açısından büyük öneme sahip Diyadin Kaplıcaları mevcut tesislerinin geliştirilmesi, modernize edilmesi ve yeni tesislerin inşası için proje çalışmaları başlatılmıştır.

3. BALIK GÖLÜ ÇEVRE DÜZENLEMESİ PROJESİ

Balık Gölü çevresinde;

• Kuş gözlem kuleleri,

• Bungalov evler,

• Restoranlar,

• Kamelyalar ve ağaçlandırma

Çalışmalarının yapılması için fizibilite çalışmaları başlatılmıştır.

Proje kapsamında dört mevsim ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla yol asfaltlama çalışmaları bahar aylarında gerçekleştirilecektir.

4. TRT PARK MİLLET BAHÇESİ DÜZENLENMESİ

İlimiz sakinlerinin sosyal ihtiyaçlarının da karşılanabilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla, TRT Park alanında modern olanaklara sahip bir Millet Bahçesi vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır.

5. AĞRI ALIŞVERİŞ VE YAŞAM MERKEZİ

Vatandaşların ihtiyaçlarını giderebilecekleri ve ekonomik hareketliliği arttıracak bir Alışveriş ve Yaşam Merkezi, 5 Yıldızlı Otel ve Özel Hastaneden oluşan bir kompleksin ilimize kazandırması için çalışmalar son aşamaya gelmiştir.

EĞİTİM ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

1. KODLAĞRI PROJESİ

Valiliğimiz himayesinde devam etmekte olan "KODLAĞRI" projesi anaokulundan lise son sınıfa kadar tüm öğrencilerimizin kodlama eğitimi aldığı; küresel anlamda ortaya çıkan bilişim çağı ve bilişim üretkenliği alanlarındaki gereksinimleri karşılamaya yönelik bir projedir.

Kodlama eğitimlerinin devam ettiği projede Merkez ilçe Fırat Mahallesi'nde bir Bilim Merkezi inşa edilmiştir. Projenin ikinci etabı olarak Merkezin bir kısmında oluşturulacak olan üretim atölyesinde hem donanım hem de yazılım alanlarında üretimler yapılacaktır. Türkiye'de yazılım eğitimi alan birçok öğrencinin kullandığı İtalya'da üretilen Arduino isimli kart yerine İlimizde eğitim alan öğrencilerimizin hazırladığı tamamen yerli imkanlarla üretilen ve sadece prototip olarak tasarlanan Ağrı Kart üretilecektir. Aynı zamanda öğrencilerimiz tarafından hazırlanan Dış Ticaret veri tabanı büyük ölçüde tamamlanmıştır. Bununla birlikte yapay zeka ile yönlendirme yapabilen online ders çalışma ve il tanıtım uygulaması yazılımı çalışmaları devam etmektedir.

İçerisinde yazılım ve kodlama eğitimleri ile mini üretim atölyesinin yer alacağı gezici teknoloji otobüsü "TeknoBus" merkez ve ilçe köylerimizdeki öğrencilerimizin kodlama eğitimine erişimini kolaylaştırmak amacıyla hizmet verecektir. Teknobus ile kodlama eğitimi almayan öğrencimizin kalmaması hedeflenmektedir.

2. İL HALK KÜTÜPHANESİ

Ağrı Merkezde İl Özel İdaresine ait alanda 1500 kişinin aynı anda çalışabileceği kapasiteye sahip günümüzün modern ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde,

? Eğitim sınıfları,

? Beceri atölyeleri,

? Okuma salonları,

? Özel çalışma alanları,

? Konferans salonu,

? Cep sineması,

gibi çeşitli bölümlerden oluşan bir halk kütüphanesinin yapımı için mimari çalışmalar tamamlanmış ve projenin ihale süreci başlatılmıştır. Mayıs ayında temel atılması planlanmaktadır.

3. OKUMAYA ÇAĞRI PROJESİ

Öğrencilerimizin kitap okumayı alışkanlık haline getirmelerini sağlamak, iç dünyalarını zenginleştirmek amacıyla ilimizde tüm ilçe, belde ve köy okullarımızın kitap temini ile destekleneceği ve yıl boyunca çeşitli etkinliklerle yürütülecek olan kitap okuma seferberliği projesi başlatılmıştır. Milli Eğitim İl Müdürlüğü bünyesinde komisyon tarafından belirlenen kitapların alım süreci başlatılmıştır. Evrensel kültürün renklerini içeren eserlerin yanı sıra milli birliğimizi yansıtan ulusal kültürümüze ait kitapların okutulması, yıl boyunca farklı etkinlikler ve yarışmalar düzenlenerek okunan kitapların pekiştirilmesi, yapılan yarışmaların yılsonu ödül törenleri ile taçlandırılması yapılacak olan faaliyetler arasındadır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokul ortaokul ve liselerde her sınıfa bir set Dünya Klasikleri ve bir set Türk Klasikleri olacak şekilde kitap temininin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanacağı bu projede ayrıca; tüm kamu kurum ve kuruluşlarına kitap kumbaraları kurulması ve kitap bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızın projeye dahil edilmesi sağlanarak projenin kitap ihtiyacı karşılanacaktır.

4. AĞRI DAĞI MASALLARI PROJESİ

İlimizin kaybolmaya yüz tutmuş tarihinin ve kültürünün yansıtılacağı ve ilimize ait kültürel ve doğal zenginliklerin anlatılacağı masal kitaplarının hazırlanması ve bu kitapların öğrencilere ulaştırılması amaçlanmaktadır. Hazırlanan kitaplar başta İlimiz olmak üzere bölgemizdeki diğer İllerde bulunan okullara da ulaştırılarak bölge halkına kültürümüzün, doğal zenginliklerimizin tanıtılması hedeflenmektedir. Masal kitabında yer alacak masallar tamamlanmış olup pedagojik incelemeleri devam etmektedir.

• Projenin ikinci aşaması olarak basımı tamamlanan kitaplar dijital ortama aktarılarak öğrencilerimiz tarafından kodlama ve yazılım uygulamaları haline getirilerek dijital platform uygulamalarında ücretsiz erişime açılacaktır.

• İlimiz öğrencileri ve yöneticilerinin seslendirmelerini gerçekleştireceği, görme engelli bireyler için sesli masal kitapları hazırlanacaktır.

5. ETÜT MERKEZİ PROJESİ

İlimizde merkezi sınavlara hazırlıktaki akademik başarıyı arttırmak, dezavantajlı bölgelerdeki öğrencileri sınava hazırlanma sürecinde desteklemek, daha denetlenebilir bir sistemle öğrencilerin sınava hazırlanmasını sağlamak, öğrencilerin ildeki diğer öğrencilerle farklı öğrenme ortamlarında etkileşimlerini sağlamak amacıyla etüt merkezi olarak Ağrı Kültür ve Kongre Merkezinin 1. katında tadilat çalışmaları başlamış ve tamamlanmıştır. Etüt merkezinde yapılan derslik sayısı 35 olup 700 öğrenci kapasitesiyle hizmet verilecektir.

Proje kapsamında:

Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında görev yapmakta olan dershane kökenli 38 öğretmen etüt merkezindeki kurslara görevlendirilmiştir.

Öğrencilerin faydalanacağı testler ve denemeler öğretmenlerimiz tarafından hazırlanarak ilimiz ölçme ve değerlendirme merkezinde basılacak, ücretsiz olarak öğrencilerimize dağıtılacaktır.

Hafta içi 4 gün ise her iki gruba da 17:00-20:00 saatleri arasında soru çözümü ve etüt hizmeti verilecektir.

Hafta sonu 9:00-17:00 saatleri arasında 8. Sınıf ve 12. Sınıf öğrencilerine kurs desteği sağlanacaktır.

6. ÖĞRENCİ AKADEMİSİ PROJESİ

Yüz yüze eğitime devam edilemeyen süreçte uzaktan eğitimin verimli bir şekilde yürütülebilmesi için yenilikçi ve çözüm odaklı projemiz ile; Çözemedikleri soruları anında öğretmenlere sorabilmelerine olanak sağlamak amacıyla il geneli branş bazlı WhatsApp iletişim grupları oluşturulmuştur.

7. SANAT ATÖLYELERİ PROJESİ

Öğrencilerimizin; Sanata olan ilgilerini arttırmak, Sanatsal becerilerini geliştirmek, Onları her yönüyle donanımlı birer birey haline getirmek, Boş zamanlarını sanatsal faaliyetler ile değerlendirerek zararlı alışkanlıklara eğilimlerinin azaltmak, Yaratıcı düşünme becerilerini ve entelektüel gelişimlerini geliştirmek, Aidiyet duygularını pekiştirerek terör odaklı gruplara yönelimin önüne geçebilmek amacıyla her okulda oluşturulacak olan sanat atölyeleri içerisinde müzik alanları, resim ve el sanatları alanları yer alması planlanmaktadır.

GENÇLİK VE SPOR PROJELERİ

1. SPOR AĞRI PROJESİ

İlimizde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Spor Ağrı projesi kapsamında Merkez, ilçe, belde ve köylerimizdeki çocuklara ve gençlere yapılacak olan ilgi ve yetenek taramaları sonucunda uygun spor branşlarına dahil edileceği geniş kapsamlı bir spor projesi başlatılmıştır.

Proje kapsamında belirlenen branşlarda, okullarda açılacak destekleme ve yetiştirme kurslarına, halk eğitim merkezlerinde açılacak egzersiz kurslarına ve spor tesislerinde antrenörler tarafından verilecek eğitimlere öğrencilerin katılımı sağlanacaktır.

Proje ile; özellikle genç nüfusu ile dikkat çeken İlimizde sportif aktiviteler ile ruhen ve bedenen sağlıklı, başarılı, özgüveni yüksek, sorumluluk sahibi, kendine güvenen bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir. Öğrencilere malzeme desteği ile fırsat eşitliği sağlanacaktır.

Alınan kurslar neticesinde öğrenciler arasında yıl boyu müsabakalar düzenlenerek ödül törenleri düzenlenecektir. Proje ile il genelinde 6.500 olan lisanslı sporcu sayısı proje ile %100 artış sağlayacaktır.

2. GÜNEYKAYA KAYAK MERKEZİ PROJESİ

İlimiz Eleşkirt ilçesinde bulunan Güneykaya Kayak Merkezinin Telesiyej hattı, altyapısı ve pistleri onarılarak merkezin tekrar aktif hale getirilmesi amacıyla Bakanlığımız uzmanları tarafından incelemeler tamamlanmıştır ve gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Konaklama, rekreasyon ve aktivite alanları yeniden oluşturulacaktır.

3. TESİS YATIRIMLARI

İlimiz merkez ve ilçelerinde tespit edilen spor tesisi eksikliklerini tamamlamak amacıyla; yüzme havuzu, halı saha, bireysel sporlar merkezi, gençlik merkezi çalışmaları başlatılmıştır.

Yüzme Havuzları

İlimizde gençlerin spor faaliyetlerine yönlendirilmesi ve spor tesisleri altyapısının geliştirilmesi amacıyla, Patnos ve Doğubayazıt ilçelerimize kapalı yüzme havuzları kazandırılması için sözleşmeler imzalanmıştır.

Halı Sahalar

İlimizde Merkez ilçe ve diğer ilçelerimize toplam 14 adet halı saha, 10 adet basketbol/voleybol sahası kazandırılması için sözleşmeler imzalanmıştır.

Gençlik Merkezi

Merkez Kazımkarabekir ve Gazi Mahallesi'nde birer adet Gençlik Merkezi kurulması için sözleşmeler imzalanmıştır. Proje kapsamında Gençlik Merkezi içerisinde bir adet kütüphane, bir adet el sanatları atölyesi, bir adet müzik atölyesi ve kafe planlanmaktadır. Merkez ilçemiz ile birlikte Gençlik Merkezi bulunmayan Taşlıçay ve Tutak ilçelerimize de Gençlik Merkezleri yapılacaktır.

Bireysel Sporlar Merkezi

Ağrı merkezde tadilatı devam eden Serhat Gençlik Merkezi bahçesine güreş, boks, tenis, karate, halter gibi spor dallarının bulunduğu gençlerimizin kullanabileceği bireysel sporlar merkezi yapılacaktır. Tutak, Patnos, Doğubayazıt, Diyadin ve Taşlıçay İlçelerimize de ihtiyaca uygun spor dallarının bulunduğu Bireysel Sporlar Merkezi inşa edilecektir."

title