Haberler

Ev sahiplerinin gözü dönmüş

Okan Geçgel

Okan Geçgel

Gazeteci Yazar / TİGAD Genel Başkanı
23.12.2022 02:53

Bu kadar da olmaz dedirten bir insafsızlığın ve bir gözü doymazlığın toplumumuzu nasıl içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini gözler önüne sermek istiyorum.

Özellikle son bir yıldır Dünyada pandemi ile beraber baş gösteren global ekonomik krizin, ülkemizdeki etkilerini derinden hissediyoruz.

Dövizdeki yükseliş, altın ve borsadaki baş döndüren dalgalanma ile beraber piyasalar tepe takla olurken, üzerine bir de insanların doyumsuzluğu ve aç gözlülüğü eklenince hayat çekilmez bir hal aldı.

Zincir marketlerin gıda terörizmine çanak tutması, fiyat istikrarsızlığının ayyuka çıktığı, haksız kazancın artarak devam ettiği bir acayip süreci maalesef hep beraber yaşamaktayız.

Dövizdeki dalgalanmaları öne sürerek, hemen her sektörde rayiç bedeller talep eden karaborsacı zihniyetin, %90'ları bulan döviz artışının aksine %500'leri aşan fiyat artışları ile haksız kazanç elde etmeleri kabul edilir bir durum değildir.

Bu durum da bir terörizmdir ve hatta vatan hainliği ile eşdeğerdir. Ülkede krizin derinleştirilmesi, ekonomik çatlağın giderek önü alınmaz hal alması bu karanlık zihniyetin aç gözlüğünden kaynaklanmaktadır.

2023 Asgari ücret miktarının açıklamasının hemen akabinde yine zamanların gelmesi insanların heveslerini kursaklarında bırakmıştır.

Afaki fiyat artışlarının yaşandığı otomotiv ve konut sektöründe de fiyatlar her geçen gün dahada artmakta ve artık ev ve araba sahibi olmak neredeyse imkansız bir hal almıştır.

Düne kadar 1000 TL civarında olan ev kiralarının, bu günlerde 5000 TL seviyesine dayanması ise ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vicdan ve merhamet duygusunu yitirerek adeta gözü dönmüşcesine ev sahiplerinin kiralarda aşırı artışa gitmeleri ise kiracıların yaşamlarını alt üst etmektedir.

Henüz kira sözleşmeleri bitmeyen ve yasal hakları gereği mevcut kira bedeli ile oturan kiracıların üzerinde baskı oluşturarak, evi satıyorum veya oğlum, kızım gelecek bahaneleri ile çeşitli oyun ve entrikalara girişen ev sahiplerinin sayılarının gittikçe arttığını da maalesef görmekteyiz.

Fiyat artışlarından ötürü yetersiz de olsa para cezası uygulanan marketler gibi aşırı fiyat artışına giden ev sahiplerine de para cezaları uygulanmalı ve haksız kazancın her alanda eş değer olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.

Hükümetin aldığı ekonomik önlemler, sosyal ve benzeri yardımlar kısacası atılan tüm adımlar oluşan fiyat istikrarsızlığın önüne geçilmediği taktirde beyhude olacağını özellikle vurgulamak istiyorum.

Nazarımda kriz fırsatçıları haindir ve hain olarak da kalacaklardır.

Kalın sağlıcakla….

title