Haberler

Dijital Dünya ve Türkiye

Okan Geçgel

Okan Geçgel

Gazeteci Yazar / TİGAD Genel Başkanı
11.03.2021 12:27

Dünya ışık hızıyla Dijitalleşmeye doğru yol alırken, bu baş döndürücü hızlı gelişmeden Türkiye'nin rolünü ve etkinliğini ele almak istedim.

Malumu üzere geçtiğimiz günlerde İstanbul Dolmabahçe sarayında Dijital Dünya Çalıştayı gerçekleşti. Bu çalıştayda hem Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun hem de işinde uzman ehil insanlar katıldı.

Hayli faydalı bir çalıştay olduğu kanaati ile, Türkiye'nin bu alanda çok geç kaldığını da ifade etmek istiyorum. Her anlamda dijitalleşmenin elbetteki, nimetleri kadar sorunları ve problemleri de vardır.

Bizler gazeteciler olarak bu çağda kendi penceremizde baktığımızda, geldiğimiz nokta itibari ile daha çok yol katetmemiz gerektiğini görüyor ve problemlerin giderilmesi konusunda haykırmalıyız.

Özellikle sosyal medyadaki dezenformasyon ve yakışıksız hadiseler bizlerin dijitalleşme ile beraber çok ciddi önlemler almamız gerektiğini de ortaya koymaktadır.

Dijital Dünya Çalıştayında önemli konulara değinen İletişim Başkanı Fahrettin Altun " İnternet artık ana akım medyanın bir parçası haline gelirken, bu gerçeğe gözümüzü kapatamayız. İnternet, sosyal medya ifadelerini kullandığımızda aklımıza kaos geliyor. Elbette burada hassas bir denge gözetmek durumundayız. Kendi imkânlarıyla basit bir internet sitesi kuran, buradan bir tür yayıncılık faaliyeti yürüten kişilerle ile profesyonel gazetecileri birbirinden ayırmak elzemdir. Bu ayrım, öncelikle, gazetecilik mesleğinin evrensel standartlarını muhafaza etmek ve gazetecileri korumak için gereklidir. Diğer yandan, sadece belirli bir mecra üzerinden çalıştıkları için gazetecilik yapanların mağdur edilmesi de kabul edilemez. Hep birlikte internet gazeteciliğinin mesleki standartlarını ortaya koymalı, bu alanı rasyonel ve şeffaf bir şekilde düzenlemeliyiz. Bu çalıştayın, bu sürecin önemli bir parçası olacağını düşünüyorum" diyerek, dijital faşizme gem vurması aslında İnternet gazeteciliği anlamında geldiğimiz noktayı net bir şekilde özetlemektedir.

TİGAD Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği olarak uzun zamandır üzerinde durduğumuz İnternet Gazeteciliği yasasının ne kadar gerekli olduğunu da bu çalıştayda ortaya konmuş oldu.

Geç kalınmış ve her geçen günde geç kalınmaya devam eden dijital medyadaki başıboşluğa bir an önce el atılmalı ve gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

TİGAD olarak bu problemleri İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a da birinci ağızdan ilettik. Umuyor bekliyoruz ki, bu süreç hızlanarak bir an önce yasal zemine oturtulur ve dijital mecra gerçek sahiplerine teslim edilir.

Dijital medyadaki tetikçiler ile mücadelemiz devam edecek ve gerekli yasal düzenlemeler ile tertemiz bir mecraya sahip olacağız. Bu anlamda Dijital Dünya Çalıştayına ön ayak olan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan ve Ekibine teşekkür ediyorum...

title