Haberler

1 Haziran Dünya Süt Günü ve sütlere takılan çalıntı alarmı

Nurten Sırma

Nurten Sırma

Gıda Tarım Yazarı-Sürdürülebilir Üretim Uzmanı / Gıda Mühendisi
31.05.2022 01:50

1 Haziran Dünya Süt Günü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ve Uluslararası Sütçülük Federasyonu IDF tarafından 2001 yılında itibaren 1 Haziran tarihi Dünya genelinde 'Dünya Süt Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün tüm dünyada bir farkındalık günü olarak kutlanıyor aslında.

Dünya Süt Günü 2022 yılı teması ise "S üt sektörünü sürdürülebilirlik, çevresel etki, beslenme ve sosyoekonomik yönden sütü güçlendirmek" olarak belirlenmiştir. Örgüt ayrıca süt üretim sektöründe düşük karbonlu bir üretim geleceğinin kurgulanmasına da yardımcı olarak süt üretimini gezegende eski ezberlerine, kadim bilgiye geri döndürmeyi de hedefliyor.

Pandemi, savaş gibi küresel riskler süt üretimi, gıda arz güvenliği ve gıda tedariği üzerine de sayısız baskı unsuru oluşturmaktadır. Hem küresel ölçekte hem de ülkemizde bu baskıların yansımalarını görmeye başladık bile. Geçtiğimiz hafta basına da yansıyan ABD'de bebek maması krizi patlak verdi. Hem bebekler, hem de özel beslenme programı olan ve bu mamalara ihtiyaç duyan yetişkin hastalar için de ciddi bir yokluk ve kriz gündemi oldu. Bu sorunun temel nedenlerinden biri de süt sektöründe yaşanan arz güvenliği sorunuydu. Pudra içerikli bazı bebek mamalarının piyasadan toplatılması ve tedarik sorunları nedeniyle raflarda bebek maması bulunamıyor olması durumu devam etti. ABD bu konuda bir acil kriz masası oluşturdu.

Ülkemizdeki ilgili gündem ise son dönemde süt fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar ve Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatlarındaki fiyat artışları ile süt ve süt ürünlerine ardı ardına gelen zam haberlerini duyar olduk. Öyle ki Dünya Süt Gününü idrak ettiğimiz 1 Haziran gününde de medyaya yansıyan "çalıntı riskine karşı bazı market reyonlarında süte alarm taktılar" haberi ile irkildik. Temel ihtiyaç maddesi olan süt her türlü çalınma eylemine karşı alarm takılarak satıldığı haberi gündeme düştü. Oysa süt, lüks bir tüketim maddesi değildi.

Günlük beslenmemizde en çok tükettiğimiz ve de en sık satın aldığımız gıdalardır süt ve süt ürünleri. Öyle ki; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO verilerine göre süt ürünleri dünya genelinde 6 milyar kişi tarafından tüketilmektedir.

title