Haberler

Siyatik ağrısı nedir? Belirtileri nelerdir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
08.06.2023 01:21

Siyatik sinirin bel bölgesindeki 4. ve 5. omurlarından çıkıp kalçadan dizin arka bölgesinden ayağın tabanına kadar uzanan vücudumuzun en uzun siniri olarak da bilinmektedir. Tıbbi terminoloji ismi ise nervus ischiadicus olarak bilinir. Bacağımızın duyu ve motor fonksiyonunun düzenlenmesini de sağlamaktadır. Siyatik sinirin belirli yerlerde sıkışıp aşağı doğru inen karıncalanma uyuşma ve ağrı ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Gerek sinire kök bası yapması gerekse kasların gergin olması siyatik siniri etkilemektedir.

Siyatik ağrısı hafif hafif başlar ve zaman geçtikçe ağrının şiddeti daha da artarak ilerler. Bu tür şikayetiniz olduğunda mutlaka hekime başvurmanız gerekir. Kronik ağrı haline gelmesi durumunda terapi süreci de uzayabilmektedir.

Siyatik belirtileri nelerdir?

Genelde bel ağrısıyla siyatik ağrısı birbirine çok karıştırılır. Siyatik ağrısında genel belirtisi kalçadan topuğa doğru yayılan ağrı genellikle bıçak saplanır tarzda keskin bir ağrıdır. Öne doğru eğilme hareketinde bu ağrı daha da artabilir. Bununla beraber etkilenen bacakta karıncalanma uyuşma gibi belirtiler görülür. Siyatik sinire kök basısı varsa ve bu bası şiddetliyse etkilenen kaslarda güçsüzlük de görülebilir.

Siyatik ağrısı nedir? Belirtileri nelerdir?

Siyatik ağrısında manuel terapinin önemi

Sinir sistemi beyinden başlayarak omurgadan geçer. Bu spinal sinirler dallanarak ilgili organlara kaslara ulaşıyor. Gün içerisinde yanlış postür, ağır kaldırma farkında olmadan omurlarda eksen bozukluğuna sebep olmaktadır. Bu eksen bozukluğu omurlarda dizilim bozukluğuna sebep olmakta bu da sinirlere bası yapmaktadır. Fizyoterapist omurdaki dizilim bozukluğunu tespit ederek bu bölgelere manipülasyon işlemi ile düzeltmeyi hedef alır. Böylelikle omurlar normal haline döner. Siyatik sinir mobilizasyonu eklem, omur ve kaslardaki ağrılı durumu iyileştirmek fonksiyonel bozukluğu düzeltmek için manipülasyon ve mobilizasyon işlemleri uygulanır. Manuel terapiyle beraber mutlaka egzersiz programı da dahil edilmesi gerekir. Manuel terapi uygulamasını iyi bilen fizyoterapist veya hekim tarafından yapılmasına dikkat etmekte fayda var.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

title