Haberler

Şiddet ve Nefret Artıyor

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

09.01.2024 08:56

Geçtiğimiz birkaç günde yaşanan ve medyaya yansıyan iki olay toplumun yüklendiği gerilimi anlamak açısından dikkate değer diye düşünüyorum.

Bu olaylardan ilki, İstanbul'da düzenlenen, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) öncülüğünde gerçekleştirilen ve 308 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği, Filistin'e destek ve İsrail'e lanet, yürüyüşü sonrası yaşandı.

Yoğun bir katılımın gerçekleştirildiği Galata Köprüsündeki yürüyüşün sonrasında, etkinlikten elinde tevhid bayrağıyla dönen İsmail Aydemir isimli vatandaş, "Siz Arap sevicisiniz" diyen bir şahsın yumruklu saldırısına uğrayarak darp edildi. Etrafta olaya tanık olanların ve ardından polisin müdahalesiyle olay kontrol altına alınırken, saldırgan önce gözaltına alınmış ardından tutuklanmıştı.

İkinci olaya gelince daha diğer olaydaki kan soğumadan Fatih camiinde yaşandı. Akşam namazında camiye gelen bir şahıs, "Müslümanlar uyanın camilerden putları çıkarın" diye slogan atınca cami görevlilerince şahıs uyarılıp camiden çıkarılmış. Akşam namazından sonra şahıs tekrar camiye gelip imamı odasında bıçaklayarak yaralarken araya girmek isteyen öğrenciyi de sırtından bıçaklamıştı.

İlk olaydaki gibi bu olayın sorumlusu şahıs, gözaltına alınıp tutuklandı.

Şiddet ve nefrete, toplumun gittikçe daha derin kamplaştığına ilişkin yaşanan bu iki olay gibi, kim bilir kaç olay var. Sadece bu ikisi bile yüklendiğimiz gerilimin, her gün daha da beslediğimiz şiddet ve kinin bize dönük yüzünün açık göstergesi değil mi.

Politik kaygılarınızla kin ve nefret yüklediğiniz toplumun, her zaman o nefretini, şiddete dökerek, gösterdiğiniz adres ya da kişilere yöneltmeyeceğini, bazen beslediğiniz o nefret ve şiddetin kurbanı olabileceğinizi daha önce düşünmediyseniz, belki bu iki olay ve benzerleri size düşündürtür diye umuyorum.

Size hizmet edeceğini ve her seçim öncesi oya dönüştürebileceğinizi sandığınız bu nefret ve ortaya çıkardığı şiddet çoğu zaman adresini şaşırdığı oluyor.

Adresini şaşırmakla kalmıyor. O şiddet yuvaya döner gibi öznesini vurduğu da oluyor. Öznesi olduğunuz kin ve şiddetin yok ettiği nesnesine dönüşüyorsunuz.

Sadece bununla bitse iyi. O gerilim ve gerginlik evinizde aile bireylerinize, iş yerinizde arkadaşlarınıza, okulda sınıf arkadaşınıza dönüp sevdiklerinizi en çok sakındığınız korumaya çalıştıklarınızı yaralıyor.

Değer mi?

title