Haberler

Başarılı bir yönetici nasıl olunur?

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
06.01.2022 08:44

İş hayatındaki herkesin hedeflerinin arasında mutlaka başarılı bir yönetici olmak vardır. Bu yöneticilik yolunda ise çalıştığınız yöneticileri hep kafanızdaki ideal yönetici profili ile kıyaslarsınız.

Başarılı yönetici nasıl olur ? Daha iyi anlamak için önce başarız bir yönetici tanımı yapalım;

Hak edilerek kazanılmamış ünvana sahip, geldiği departman hakkında işe akıl koyabilecek kadar tecrübesi ve kapasitesi olmayan, iletişim becerileri düşük, ekip üyelerinden verim alamayan, adaletli performans değerlendirmesi yapamayan, yapılan işleri üst yönetime ben merkezli bir yaklaşımla sunarak ekibinin emeğini perdeleyen, tepe yönetime yalakalık yaparak varlığını sürdürmeye çalışan, ekibinin motivasyonunu her fırsatta aşağıya çeken ve kendi ekibindeki yetkin çalışanlarını kendine rakip olarak gören yöneticilerdir. Ve çoğu kişi iş yaşamında bu gibi insanlara denk gelmiştir.

Bu tarz yönetici profilleri bulunduğu şirkete ve organizasyona ciddi zararlar verir. Başarısız yöneticiler, çalışanlara yanlış görev ve rol dağılımı yapılmasına, şirket bağlılığının düşmesine ve işten ayrılma isteklerinin artmasına kadar birçok olumsuz sonucu beraberinde getirmektedir. Ek olarak, başarısız yöneticiler ekibine yetersiz rehberlik sağlar veya hiç rehberlik etmez. Ekibinin ortak hedeflere bağlı kalmasını ve motive olmasını sağlayan üretken bir kültür yaratmak için hareket etmemektedirler.

Peki başarılı yönetici nasıl olur?

En önemli yetkinliklerinin temelinde insan odaklı olması, ekip oluşturma ve yönetme kabiliyeti olmasıdır. Bununla birlikte; planlayan, ekibi birleştiren, örgütleyen ve adil performans değerlendirmesi yapabilen bir profesyonel olması en idealidir. Başarılı bir yönetici çalışanlarının güçlü yanlarını anlar, takdir eder ve onlara kendileriyle bağlantılı sorumluluklar verilmesini sağlar. İş süreçlerinde stresli dönemlerde odağını kaybetmez ve ekibine baskı yapmaz.

Ekibindeki her bir kişiyi önemser ve onun rolünde ilerlemesine yardımcı olur. Çalışanların karar vermesine yardımcı olmak için düzenli geri bildirim ve koçluk yapar.

Pandemi süreci aslında bu ve benzeri kriz dönemlerinde yöneticilerin üstlendiği görevlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha çok net bir şekilde ortaya koydu. Dünya genelinde ofis çalışanlarının çalışma hayatı muhtemelen hiçbir zaman pandemi öncesindeki gibi olmayacak. Belki bu yazıyı şu an mesai saatlerinde evinizden çalışırken okuyorsunuz, belki haftada 2-3 gün hibrit modelde gittiğiniz iş yerinizdeki masanızdan... Bu bir gerçek ki değişen yeni düzende şirket yöneticilerinin organizasyondaki yerinin çok kritik bir noktaya geldiğini ve bu dengeyi güçlü bir İnsan kaynakları modeli ile denetleyip çalışan bağlılığının korunması gerektiği ön plana çıkıyor.

Şiirlerinde mükemmel öğütlere yer veren ve kutsal metafizikçi olarak anılan George Herbert'in çok sevdiğim bir sözü ile başarılı yönetici yazımı bitirmek istiyorum.

"Kaptanı usta olmayan gemiye, her rüzgar kötüdür."

title