Haberler

80 / 20 Pareto İlkesi

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
05.05.2022 09:08

Pareto İlkesi nedir ?

Pareto ilkesine göre, nihai sonucun yaklaşık yüzde 80'i, çoğu zaman çabanın yalnızca yüzde 20'si ile elde edilebilir. Bu nedenle pareto 80-20 kuralı olarak da bilinir.

    Pareto ilkesi, kökenini İtalyan mühendis, ekonomist ve sosyolog Vilfredo Pareto'da bulur. 19. yüzyılın başında İtalyan servetinin nasıl dağıtıldığını inceledi. Nüfusun yüzde 20'si toplam varlıkların yaklaşık yüzde 80'ine sahipti. Sonuç olarak, Pareto adı hızla bir eşitsizlik için ortak bir terim haline geldi. Pareto'nun görüşleri, zenginler ve fakirler arasındaki uçurumu vurguladıkları için hem ekonomi hem de sosyal hoşnutsuzluk üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

    Pareto İlkesi Size Ne fayda Sağlar?

    Pareto ilkesi, sorunların kaynağını belirlemenize yardımcı olur

    Pareto ilkesi, mükemmeliyetçiliğe ve ertelemeye karşı değerli bir yardımcıdır.

    Pareto ilkesi, birden çok alternatif arasından en iyisini ayırt etmenize ve seçmenize olanak tanır.

    Pareto ilkesi, öncelikleri belirlemede size rehberlik eder.

    Pareto ilkesi bir kaldıraç görevi görür ve daha az enerji harcayarak daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.

    Pareto ilkesi, çalışmalarınızı hem bireysel hem de gruplar halinde somut olarak organize etmenize ve planlamanıza yardımcı olur.

    Pareto ilkesi öğrenmede önemli bir rol oynar. İlk önce öğrenme materyali ve müsait olduğunuz süre hakkında genel bir bilgi edinin. Ardından bir öğrenme planı oluşturun ve en önemli içerikle başlayın. Sabırla yüzde 20'ye bağlı kalmak ve öğrendiklerinizin yüzde 80'ini ihmal etmek zorunda değilsiniz.

    Pareto ilkesi ile daha verimli bir şekilde çalışmanın yollarını keşfedebilir, verimsiz çalışmalardan ve enerjinizi boşa harcayan sistemlerden kurtulabilirsiniz.

    Karan Tugay Gönenç

    title