Haberler

Kadın: Katil mi maktul mü?

Ekim Karaca

Ekim Karaca

28.11.2023 01:59

Kadın cinayetleri deyince ne anlaşılıyor dersiniz?

Maalesef kadına yönelik şiddet ve ortaya çıkardığı cinayetler gündemimizden düşmedi ve düşeceğe de benzemiyor.

Bu kadar karamsar olmamın elbette ki farklı dayanakları var. Her ne kadar, yeter ya da yetmez dönem dönem yeni yasalar, kanunlar ya da uygulamalarla bu cinayetlerin önüne geçilmeye çalışılsa da maalesef yıllardır bir arpa yol gittiğimizi sanmıyorum.

BM'nin yayınladığı rapor, dünya çapında 89 bin kadın ya da kız çocuğunun kasıtlı olarak öldürüldüğünü ortaya koymuştu. Bu son 20 yılın en yüksek rakamıydı.

Birleşmiş Milletler, 2022 yılında 89 bin kadının öldürüldüğünü rapor ettiğinde raporun en dikkat çekici yanı cinayetlerin yüzde 55'inin yani 48 bin 800'ünün maktulün eşi ya da ailenin diğer fertleri tarafından işlenmiş olduğuydu.

Yani katil ne bahçıvan ne de dışarıdan başka biri. Katil bizzat aynı evin içinden aynı aileden biriydi. Bu rapor ve rapora dayandırılan haberleri okuduğumda, kafamda o güne değin kutsanmış aile kavramı alt üst olmuştu.

Kadın cinayetleri diye internette arama yaptığımda önüme listelenen yüksek sayıdaki sonuç bile hala durumun çok vahim bir boyutta olduğunu gösteriyordu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) diye bir platform var Türkiye'de ve platformun yayınladığı verilere göre 2022 yılında Türkiye'de 334 kadın öldürülmüş, bu cinayetlerin; 330'u koca, erkek arkadaş, akraba, baba, oğul ya da tanıdık biri tarafından işlenmişti.

Türkiye ölçeğinde 2023 yılının ilk on ayına ilişkin verilen istatistikler önüme daha korkuncunu koyunca ne düşüneceğimi bilemedim ve karamsarlığım katlanarak arttı.

Buna göre ilk on ayda 253 kadın öldürülmüş, 194 kadın ölümü de cinayet şüphesi taşıyormuş. Bu kadınların yüzde 86 gibi büyük bölümü yine ya erkek arkadaş ya da aile fertlerinden birinin kurbanıydı.

Türkiye, 11 Mayıs 2011'de tartışmaların gölgesinde imzalanan ve 24 Kasımda Meclisten geçirilen, İstanbul Sözleşmesinden 1 Temmuz 2021 de çekildi. Türkiye'nin sözleşmeden çekildiği günden bugüne kaç cinayet işlendi dersiniz? 737 kadın öldürüldü, 557 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Şimdi, sizce bunun neresinden iyimserlik devşirebilirim. Ya da kendimi kadın cinayetleri konusunda karamsarlıktan nasıl koruyabilirim.

Hadi o zaman şundan başlayalım: Kadın cinayetleri değil kadına yönelik şiddet ve cinayetler. Belki bu, bir arpa boyu yol sayılabilir.

title