Haberler

Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?

Eda Bal

Eda Bal

Beslenme ve Diyet Uzmanı / Diyetisyen Eda Bal Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi
20.04.2023 10:39

Bayramlar, herkesi bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olan geniş sofraların kurulduğu özel günlerdir… Fakat bu özel günlerde her istediğimizi yemeye dur demeliyiz! Ramazan ile birlikte öğün sayımız azalmakta ve beslenme düzenimiz tamamen değişmekte bayramda ise zengin bayram sofraları ve öğün sayısının artması ile birlikte daha fazla yeme isteği uyanıyor içimizde… Buna dur demek zor olsa da dengeyi sağlamamız önemlidir. İşte Ramazan Bayramında dikkat edeceğimiz birkaç basit beslenme kuralı ile tüm bu dengeyi sağlamamız mümkün…

• Bayram sabahına zengin ve tok tutucu bir kahvaltı ile mutlaka başlanılmalıdır. Ramazan ayı ile birlikte azalan öğün sayılarını, bayramda günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırılmalısınız. Ara öğünlerde meyve, süt, kefir ve kuru meyveler tercih edilebilir.

• Normal günlerde olduğu gibi bayram günlerinde de yeterli ve dengeli beslenilmeli her besin grubundan yeterli miktarda alınmalıdır.

• Bayramda ikram edilen şeker, çikolata, börek ve ağır şerbetli tatlılar gibi gıdalar kan şekerini hızla yükseltir. Hızla yükselen kan şekeri daha fazla yeme isteği uyandıracağından aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.

• Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketimi sınırlı düzeyde olmalıdır. Asitli içecekler yerine ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu tüketilmelidir. Su tüketimi kesinlikle unutulmamalı günde en az 8-15 bardak su tüketilmelidir.

• Bayramda hangi besinleri tercih ettiğinizin yanı sıra yediğiniz yiyecekleri nasıl pişirdiğinizde çok önemli rol oynuyor. Kızartma ve kavurma yerine sağlıklı pişirme yöntemleri olan haşlama, fırınlama, buğulama tercih edilmelidir.

• Mide problemleri bayramlarda en sık karşılaştığımız sorunlardan biri bunun önüne geçmek için besinler azar azar ve sık sık yenilmeli, besinler iyice çiğnenmeli ve hızla tüketilmemelidir.

• Bayramda konstipasyon (kabızlık) problemi yaşamamak için lif içeriği yüksek sebze, meyve, kuru baklagil ve kepeği ayrılmamış tam tahıllar tercih edilebilir.

• Ramazan ayı ile birlikte yavaşlayan metabolizma hızı, bayramın gelmesi ile birlikte günde yaklaşık 30 dakika orta ya da yüksek yoğunlukta egzersiz ile artırılmalıdır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu, sevgi dolu bir bayram geçirmeniz dileğiyle... Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

title