Haberler

TikTok seçimlere hazırlanıyor

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

18.03.2024 03:36

Bir taraftan birbirleriyle kapışıp birbirlerinden aşırdıkları ya da kopyaladıkları özellik ve kullanım biçimlerini her gün kendi aplikasyonlarına ekleyen ve rekabeti kızıştıran açılımlarıyla gündeme gelirken, diğer taraftan girilmedik mecra bırakmamak adına siyaset ve seçime varan çalışmalarıyla sosyal medya uygulamalarının devri kapanmayacak gibi.

Hatta bırakın devirlerinin kapanmasını, bunun aksine birçok alışkanlık ve yaşam kültürümüze dair unsurun devrini kapatacak gibi görünüyorlar.

İnstagram ve TikTok iki büyük sosyal medya devi birbiriyle didişmeye ve birbirinden kullanıcı aşırmak, kullanıcıların en çok zamanını işgal etmek adına, gün yok ki yeni bir şeyle haberlere konu olmasınlar.

Adına kavga derseniz, kavgayı kim başlattı diye sorar insan. İnstagram, başlarda sadece fotoğraf paylaşım uygulamasıyken, TikTok'un pazara video paylaşımlarıyla girmesinden sonra, instagram, TikTok'tan aşırdığı mı dersiniz artık yoksa esinlendiği mi bilemem, reels video adıyla video paylaşımını da uygulamasına ekledi. Böylece video paylaşmak için TikTok'a kaçan kullanıcısını yeniden geri kazanmak adına güçlü bir adım atmış oldu.

Şu aralar sızdırılan haberlere göre TikTok benzer bir hamleyle, İnstagramla bitmez maçını eşitlemeye çalışıyor. TikTok, fotoğraf paylaşımı için instagram kullanan sosyal medya kullanıcılarını kendinde tutmak ve hatta instagram'dan kullanıcı aşırmak için TikTok Photos adıyla fotoğraf paylaşım olanağını uygulamasına eklemeye hazırlanıyor.

Madem o benim alanıma girdi, ben neden onun alanına girmeyeyim der gibi bir misilleme hamlesi de diyebilirsiniz.

Tüm bunlar bir yana TikTok cephesinden, daha ağır bir hamlenin, ciddi bir işbirliğinin haberi de geldi.

Seçimlere sayılı günler kala planlanan ve ilk adımları atılan bir işbirliği ile TikTok seçim sonuçlarıyla ilgili dezenformasyon ve mezenformasyonu önlemek için teyit.org ile ortak bir çalışmaya hazırlanıyor. Mezenformasyon mu, dezenformasyonun kasıtsız hali de diyebilirsiniz. Dezenformasyondan kasıt ve art niyeti çıkarın, alın size mezenformasyon.

Teyit sitesi ne ola ki diyenler için sitenin kendine ilişkin tanımlama cümlesiyle "Şüpheli bilgileri inceleyen doğrulama organizasyonu: Teyit bilgi ekosistemi aktörlerinde eleştirel düşünme alışkanlığını ortak değer kılmayı amaçlayan bir doğrulama organizasyonudur." Çok afili bir tanım.

Konuya dönersek, TikTok ve teyit.org ortak yürüteceği çalışmayla, birilerinin yalan yanlış haber ve paylaşımlarla kazanıyoruz diye erken sevinmesi ya da kaybediyoruz diye efkara gömülmesinin önüne geçmeye çalışacaklar.

Bunu nasıl mı yapacaklar? Bunun cevabını haberi bulup okumaya üşenmezseniz bulabilirsiniz. Ben başka bir hususa dikkat çekmek istiyorum.

Teyit.org TikTok'u doğrulama sistemi gibi çalışsa da teyit sitesinin doğruluğunu kim teyit edecek? Ya da bu teyit sitesinin pazar değerini artıracak bir hamle değil de nedir. Elbette sitenin pazar değerini arttırmasına kimsenin itirazı olmaz ama o değerin kimi politik sonuçlara ulaşmak için, birilerincesatın alınmayacağını ya da satılmayacağının garantisi var mı?

Yok elbette bu da ahlakın alanına girer ki ne TikTok ne de instagram henüz oraya sızabilmiş değil.

Değil mi?

title