Haberler

Teknoloji Çocuklara Meydan Okuyor

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

11.03.2024 11:23

Tehlikenin farkındasınız elbette. Ama ne yapacağınızı nasıl korunup, sevdiklerinizi nasıl koruyacağınızı bilmiyorsunuz. Elbette ordan burdan, duyduğunuz ya da okuduğunuz birkaç fikriniz var ama mesele de bu ya birkaç fikirden hangisini uygulamanız gerektiğini bilmiyorsunuz.

Bir büyüğünüze danışabilirsiniz ama büyükleriniz hala, topyeküncü yasaklama ve mahrum bırakma yöntemleriyle sizi alandan bütünüyle çekip kendi cehaletlerine sıkıştırmaya çalışır.

Bir uzman görüşünden destek ve yardım alabilirsiniz ama bir uzman yok ki binlerce birbirinden farklı uzman ve görüşü var ki onların da bir dediği bir dediğine uymuyor.

Tehlikenin farkındasınız ama çözümün değil.

Gündemlerimizin olmazsa olmazlarından birinden bahsediyorum. Teknoloji ve onu bilinçsizce kullanan çocuklar. Hani biz yetişkinlerin de çok bilinçli kullandığı söylenemez ama en azından tehdit ve tehlikeyi biraz olsun tanıdığımız için, duracağımız yeri, çocuklara göre biraz daha bilebiliyoruz.

Peki ya o doyumsuz merak iştahıyla çocuklar?

Ne olacak bu çocukların hali? Ellerindeki cihazlar ve cihazlara yüklü aplikasyonlarla yıkmadıkları sınır bırakmadılar.

Amerika'nın Kaliforniya eyaletinin Beverly Hills şehrinde bir ortaokulda kimi çocuklar, yapay zeka yardımıyla, sınıf arkadaşlarının yüz profilleriyle sahte çıplak fotoğraflarını üreterek kimi platformlarda paylaşınca okuldan atıldılar.

Ve görünen o ki bu olayın benzeri farklı bölge ve illerde farklı şekilde artarak yaşanmaya başlayınca Amerika bu çirkinliklerin önüne geçebilmek için "deepfake teknolojisinin yarattığı tehditlere karşı, mağdurlara yasal başvuru hakkı sağlama" ile ilgili yeni bir yasa tasarısı hazırlamış.

Diğer bir olay ise yaygın kullanılan ve şu sıralar kapatılması gündemde olup tartışılan sosyal ağlardan birinde 11 yaşındaki bir çocuğun bir challange (meydan okuma) akımı ile hayatını kaybetmesi.

Habere göre Tommie-Lee Gracie Billington adlı çocuk, arkadaşının evinde kimyasalların solunmasını içeren 'kromlama' denilen akımı denemeye çalışınca fenalaşınca, eve gelen sağlık ekipleri tarafından kalp krizi şüphesiyle hastaneye kaldırılmış.Ve maalesef Tommie, kalbinin durması sonucu hayatını kaybetmiş.

Biz, her ne kadar Challenge'larla meydan okuduğumuzu sansak da teknolojinin bize ve çocuklarımıza karşı tehditleri ve meydan okumalarının yanında, like attırmak ya da düşürmek kaygısındaki bir detaydan fazlası değiliz.

Şöyle bir düşünün çocuğunuz sizin için bu detaydan çok daha fazlası değil mi? Çocuğunuzun eline verdiğiniz cihazla, çocuğunuzu kimlerin ve hangi tehditlerin eline terk ettiğinizi bir daha düşünün derim.

Tehlikenin farkındasınız ama çözümün değil.

title