Haberler

Maskeli 8 Mart Balosu

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

07.03.2024 01:47

Adam ayaklarını uzatmış, eşinin, kahvaltı sonrası getirdiği kahveyi yudumlarken mutfağa seslenir:

Hanım maskem nerde getir bakalım.

Elinde bulaşık köpüğü ile şaşkın meraklı sorar kadın:

Ne maskesi bey hangisini istiyorsun?

Ya yılda bir gününüz var kadın. Onu da ben hatırlatıyorum, bari şu günü unutma diyorum her defasında. Nasıl bir insansın sen? 8 Mart bugün.

Bey, bari bugün yapma kendin dedin ya 8 Mart bugün.

Dedim ama daha getirmedin ki takayım maskemi.

8 Mart 1857 yılında New York'ta bir tekstil fabrikasında canına kıyılan 120 kadının anısına yapılan bir anma. 120 kadının alevlere terk edilmesiyle, bugün kadın hakları meşalesinin yakıldığını söyleseler de siz inanmayın.

O meşale hiç yanmadı aslında, yanıyorsa da yüzlerce, binlerce kadın emekçiyi daha yakmak için yanıyordur.

26 Ağustos 1910 yılında Kopenhag'da gerçekleştirilen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg'un önerisiyle 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması kabul edildi ama 11 yıl boyunca çok fazla ciddiye alınmadı.

1921'de Moskava'da yapılan aynı toplantının üçüncüsünde, anma gününün adı Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak değiştirildi ve ülkemizde de o dönemlerde anılmaya başlandı.

Tabi kapitalist dünyanın, sosyalizm ve kominizm korkusu baskın gelince anma gününün adı tekrar değiştirilip 1977'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.

Ve o gün bugündür gerek ülkemizde, gerekse de dünyanın farklı coğrafyalarında 8 Mart, erkeklerin günah çıkarma ayinleri yaptıkları bir maskeli baloya döndü.

Her yıl, kadın hakları savunucusu ya da kadın dostu maskeleri takılır, kürsüye çıkılır en yüksek tonda, en iddialı cümlelerle basın açıklamaları yapılır. Kıytırık üç beş göstermelik gelişme ile şovlarını sergiler tüm erkekler.

2023 verilerine göre toplam nüfusumuzun yüzde 49,9'unu oluşturduğu söylenen 42 milyon 638 bin 306 kadın, baskıya, şiddete, tacize, aşağılanmaya, kapatılmaya ve insanca yaşama haklarından ve bazen de salt yaşama hakkından yoksun bırakılmaya devam ediliyor.

Erkeklerce 8 Marta özel takılan maskeler bir gün sonra çıkarılıp herkes haddine geri dönüyor ve kadınlar daraltılmış sınırlarına geri kapatılıyor.

Erkek bakış açısı ve takdirince kadına belirlenen o hadler dar geliyor ama. Dar geliyor bize biçtiğiniz roller dar geliyor. Her birinizce mensubu bulunduğunuz aidiyetlerinizi kutsayıp, en çok biz lütfediyoruz hakkınızı, deme yarışlarınız.

Dar geliyor bize açtığınız mayın döşeli yollarınız, dar geliyor tanımlarınız.

title