Haberler

Kadın ve teknoloji, garip mi?

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

12.02.2024 12:02

Apple'ı geçerek dünyanın en değerli şirketi olmasını geçin, OpenAI'a yaptığı yatırım ile yapay zekâ alanındaki hamlelerini de geçin. Elbette Microsoft'tan bahsediyorum ama geçin dememe bakmayın önemli evet, ama dikkatinizi Microsoft'un başka bir hamlesine çekmek istiyorum:

Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışmasına, dile kolay zihne zor gibi görünse de evet içinde yaşadığımız erkek egemen toplumda, kadın ve teknolojiyi beraber düşünmek ve zikretmek maalesef hala alışkın olmadığımız ve olmaya karşı direndiğimiz, sığındığımız köhne ve sığ ezberlerimizden biri.

Kadın, deyince önce anne, sonra eş olmanın ulvi ve en yüce bir rol gibi dayatıldığı, kırılgan ve zayıf diye tanımlanan, korunmaya muhtaç bir güzel varlık olarak düşünmekten öteye geçilemiyor.

İçerisinde yaşadığımız toplumun, en aydını (ki ne gariptir bunların neredeyse tamamına yakını erkek oluyor) tarafından bile yukarıda dillendirdiğim, kadına dayatılan roller ve kısıtlanmış, daraltılmış yaşam alanından öteye geçilse bile sosyal hayata ya da çalışma hayatına katılması sadece eğitim veya sağlık sektörüyle sınırlandırılan kadın.

Kadına dayatılan ve ısrarla literatürümüzde ağırlığını koruyan "ev kadını" ve benzer ifadeleri silmek veya değiştirmek için güzel bir fırsat.

Kadın ve mutfak değil. Kadın ve bebek bakımı da değil. Kadın, moda güzellik, dedikodu hiç mi hiç değil.

Kadın ve teknoloji, Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması, tek başına bu başlık bile benim için ve her bir kadın için değerlidir ya da ifadenin değeri bilinmelidir.

Microsoft'un bu yarışmayla, kadınları teknoloji alanında liderliğe çıkarmaya çalışması, şirketin ekonomik başarısından çok daha anlamlıdır belki de o başarısının kaynağıdır.

Hadi o zaman kadınları aşağılamak için kullanılan ifadelerin altında ezilmeye son verelim

Televizyonlarda kadın kuşağı ya da gündüz kuşağı, ne kadar sığ ne kadar zaman katili anlamsız program varsa bize layık görüleni reddedelim.

Kendi layığınızı siz belirleyin, nerde olmak istediğinizi, ne yapmak, ne üretmek istediğinizi siz söyleyin.

7. kezdir size verilen bu şansı bir deneyin. Belki de teknolojinin, sizin kadın bakış açınıza ya da ufkunuza ihtiyacı var. Microsoft'un 5 kategoride yaptığı Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışmasına başvurular başladı ve 29 Şubat'a kadar devam edecek.

Kimbilir "Genç Teknoloji Yıldızı" sizsiniz ya da "Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider" "Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi" de olabilirsiniz ya da "Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi" "Engelleri Aşan Kadın" sizsinizdir belki.

title