Haberler

Yeşil rengin psikolojik etkileri ve yeşil renkli kombinler

Beyza Gemci

Beyza Gemci

Kurucu / Mirach Tekstil
19.06.2022 11:40

Yeşil, doğayı çağrıştıran en temel renktir. Yeşil rengin her tonunu doğada görmemiz mümkündür. Güveni, huzuru ve umudu temsil eder. En önemlisi de yaşamı simgelemesidir. Yeşil renk, kendi içinde var olmayı ve canlılığı taşır. Stresi azaltır, psikolojik dengenin de rengidir. Zihni duygusal ve mantıksal olarak uyarır. (Mahnke, Meerwein, and Rodeck, 2007)

Yeşil, doğanın rengidir. Spektrumun bir tarafında mutluluk, neşe veren sarıyla, daha kısa spektrumdaki huzur, sakinlik veren mavinin birleşimidir. Yaşamın, bitki örtüsünün rengidir. (Grangaard, 1993) Ses telleriyle ilişkilidir. Gelişmekte olan dil becerilerini etkiler. (Torrice &Logrippo, 1989) Yeşil rengin insanları; üretken, samimi, olumlu, enerjik, cömert ve yeniliklere açık olurlar.

Sıklıkla kullanılması durumunda fazla sakinlik verebilir. Bu nedenle denge içinde kullanılması tavsiye edilir. Yeşili dengelemek adına kırmızı başta olmak üzere, turuncu ve mor renklerinden destek alabilirsiniz. Bu renkler, yeşil rengin verdiği sakinlik enerjisini azaltacaktır.

Asya'da yeşil rengi elde ederken, zerdeçal ve indigo karışımı kullanılır.

1864'te Paris Operası'nda İmparatoriçe Eugenie'nin nefes kesen bir elbise giydiği ertesi gün gazete manşetlerinde yer almıştır. Muhteşem koyu bir yeşil olan bu elbise, gaz lambası ışığında rengini değiştirmeden kalabilmiştir. Kısa süre sonra da "Paris Yeşili" seçkinlerin rengi olmuştur. (https://www.town- andcountry.ph/people/heritage/paris-green-history).

Yeşil rengin psikolojik etkileri ve yeşil renkli kombinler

İlk kombinde yeşil rengin doygun bir tonu olan zümrüt elbise, siyah stiletto, kırmızı kurdelalı bandana, çok renkli ve floral desenli vintage el çantası ve siyah ince bir ip bileklik görülüyor. Elbisenin rengi, çantanın deseninde ve kenarlarında da görülüyor. Çantanın rengi ile elbise rengine vurgu yapılarak bütünlük sağlanıyor. Aynı zamanda çanta ile bandana rengine de vurgu yapılarak çanta ile pek çok parçanın bütünlüğü sağlanmış oluyor. Çantanın ana rengi olan beyaz ise beyaz ojelerle desteklenerek yalnız bırakılmıyor. Siyah stiletto, siyah saçlarla uyum içinde ve bu uyuma siyah ip bileklik de eşlik ediyor. Romantik stile uygun saç modeli, klasik stile ait bir ayakkabı ve diğer tarzların karışımıyla ortaya yaratıcı bir stil çıkıyor.

Yeşil rengin psikolojik etkileri ve yeşil renkli kombinler

Askeri yeşil ve kamuflaj kullanılan bu kombinde, genel bir renk uyumu göze çarpıyor. Etek ve sweatshirt renk bütünlüğü içinde. Çorapların rengiyle eteğin rengi ise tamamen aynı ve böylece genel renk uyumu daha da destekleniyor. Saçlar, çanta ve botlarla 3'lü renk uyumu da sağlanıyor. Botların kalın bir topuğa sahip olması, büyük gözlükler, postacı çanta ve çoraplarla kamuflaj desenin tarzı da desteklenerek spor ve rahat stil mesajı güçleniyor. Beyaz gözlük çerçevesi de beyaz minik top bir küpe ile eşleştiriliyor.

Yeşil rengin psikolojik etkileri ve yeşil renkli kombinler

Son kombine baktığımızda monokrom bir kombin görüyoruz. Bu uyumu bozan tek şey ayakkabıların rengi. Yeşilin koyu tonlarından hakiyi pantolon ve bluzde görüyoruz. Tek renk tercih edilmesi, tek parça giyinmiş görünümü veriliyor. Yeşilin açık tonlarından fıstık yeşili ise spor tarzda bir montta tercih ediliyor. Pantolon kumaşında yumuşak bir jean seçilirken bluzun kumaşında da yine pantolon ile uyumlu olarak penye kumaş tercih ediliyor. Kıyafetlere baktığımızda kombinin bütününde spor rahat dokuda ve tarzda bir görünüm elde ediliyor. Bu görünüm, maskülen tarzda bir ayakkabı giyilerek dengede tutulmaya çalışılıyor. Saç modelinde de kombinin bütünü ile uyumlu doğal bir model görülüyor.

title