Haberler

Modada gerçek üstü tasarımlar ve psikolojik sebepleri

Beyza Gemci

Beyza Gemci

Kurucu / Mirach Tekstil
17.12.2022 10:49

Sürrealist bir akıma kapılmaya başlayan moda dünyası, tuhaf ama çekici tasarımlarla karşımıza çıktı geçtiğimiz sezon.

Görmeye alışık olmadığımız, beklentilerimizin oldukça dışında kalan olağanüstü tasarımlara merhaba dedik.

Bu tasarımların ortaya çıkış süreçlerine baktığımızda ise belirsiz bir geleceğin modaya yansımasını görebiliriz. Ardımızda bıraktığımız pandemi süreci ve sonrasındaki belirsizliklere moda dünyasının vermiş olduğu cevaptır aslında bu olağan dışı tasarımlar. 2022 sonbahar kış defileleri, bu tasarımların başlangıcı olarak kabul edebiliriz.

Geçtiğimiz 2 yıl içinde neredeyse hepimiz, kendi iç dünyamıza bir adım daha yakınlaştık ve bu alanda derinleştik. Yaşama bakışımız değişti. Sorgulayarak yeni bakış açılarını hayatımıza kattık. Felsefe, psikoloji konularına ilgimiz günden güne arttı.

Bu irdelemelerin, araştırmaların ve düşüncelerin sonuçlarını ise neredeyse her alanda ve sektörde kabul gören normlara ve normallere kafa tutan adımlarla görebiliriz. Moda dünyasındaki adımlarını yeni yeni hissetmeye başladığımız bu olağandışı tasarımları da bu süreçte aramıza almaya başlamamızla beraber, bu tasarımlar yeni normallerimiz arasında yerini almaya başlayacaktır.

Gerçek dünyada belirsizlikler ve ürpertici gerçeklerle yüz yüze kaldık ve bu durumlarla baş edebilmek adına ya da belki gerçeklerden bir kaçış yöntemi olarak ruhumuzun sanatçı yönünden destek aldık. Moda dünyasındaki olağan dışı tasarımlara da aynı yönden bakarak tasarımcıların iç dünyaları ve geçtiğimiz zorlu süreci atlatmaya çalışırken sanatın bu sınırsız ve güçlü yönünden yararlandıklarını söyleyebiliriz.

Tarihe dönüp baktığımızda, sanattaki yenilikçi eserlerin ortaya çıkış süreçlerinin öncesinde baskıcı ve kısıtlayıcı bazı süreçlerden geçilmiş olduğunu görebiliriz.

title