Haberler

Kıyafetini göster sana kim olduğunu söyleyeyim

Beyza Gemci

Beyza Gemci

Kurucu / Mirach Tekstil
11.07.2023 12:51

İçgüdüsel olarak karşımızdaki kişilerin dış görünüşüne göre o kişilerin karakterleri hakkında fikir sahibi oluruz. Bir kısmı doğuştan gelen bu güdünün, bir de öğrenilen bir boyutu var. Doğduğumuz andan başlayan bir gözlemle öğreniyoruz ki; kıyafetlerimizle insanların ilgisini çekebilir, onların takdirini toplayabilir ya da tam tersi bir etkide bulunabiliriz.

Kıyafetlerimiz vesilesiyle toplumda bir yer ediniriz. Çünkü kıyafetlerimizi ve aksesuarlarımızı bir statü sembolü olarak kullanırız. Tarzlarıyla, renkleriyle, kumaşlarıyla, kısacası bir bütün olarak her bir parçasıyla kıyafetlerimiz bizi anlatan bir lisan görevi görürler.

Giydiğimiz kıyafetlerin anlamları hangi ortamda onları giydiğimizle ve hangi parçalarla eşleştirdiğimizle; aynı zamanda onları hangi aksesuarlarla kombinlediğimizle yakından ilişkilidir. Aynı kıyafeti bir kombinde farklı aksesuar ve farklı renklerle kombinlediğimizde, yine aynı kıyafeti farklı bir ortamda daha farklı mesaj içeren aksesuarlar ile eşleştirdiğimizde tamamen farklı 2 anlam ifade eden 2 farklı look oluşturmuş oluruz. Yani, her kıyafetin anlamı bulunduğu zamana, mekana ve beraberindeki diğer parçalarla bütüncül olarak bir anlam ifade eder.

Her kıyafet ve her renk, farklı sezonlarda farklı anlamlar içerebilir. Bir kıyafetin trend haline geldiği sezon ile sonraki sezonlarda vermek istediği mesaj aynı değildir. Hatta üzerinden yıllar geçince, aynı kıyafet bize çok farklı şeyler söyleyecektir.

Bunu etkileyen pek çok faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları şunlardır: kıyafeti giyen kişinin kimliği, cinsiyeti, ruh hali ve giyildiği zaman; kıyafetin giyildiği mekan ve mekanda bulunan diğer kişilerin kimliği ve ruh halleri.

Örneğin, bir cenazede giyilen siyah bir elbise ile bir düğünde giyilen siyah elbisenin anlamı ve verdiği mesaj aynı değildir. Birinde gelen elbise matemi simgelerken, diğerinde ise asaleti ve klasikliği simgeleyebilir.

Bu doğrultuda, kıyafetlerimizi ve onları kombinlediğimiz aksesuarlarımızı seçerken karakterimiz ve ruh halimiz kadar onu giyeceğimiz zaman, mekan ve kimlerle o mekanda bulunacağımız da önemlidir. Tüm bu etmenleri dikkate alarak oluşturacağımız kombinler, mekan ve zaman etkenine doğrudan bağlı kalarak bizi en iyi şekilde yansıtacaktır.

title