Haberler

Avrupa’ya ihracat nasıl yapılır? 2024’de ticaretinize yeni yön verin!

Ahmet Ataner Şapçı

Ahmet Ataner Şapçı

Bilişim Uzmanı / Mindfactory.com.tr
18.12.2023 11:12

Öncelikle belirtmeliyim ki, bir ekonomi uzmanı değilim. Ancak 25 yıldır ticaretin içinde bulunmam, beni bu alanda az çok uzmanlaşmış birisi haline getirdi diyebilirim. En azından son yıllarda şirketimin %90'ını iç piyasadan yurtdışına yönlendirmem, şirketimi ayakta tutmamı sağladı. Halihazırda iç piyasaya odaklananlar, özellikle önümüzdeki yılda zorlanacaklarını, sadece ben değil, aynı zamanda diğer uzmanlar da söylüyor. Bu konuda kişisel deneyimime dayanarak bunu doğrulayabilirim.

Söylemesi kolay, peki gerçekleştirmesi nasıl?

Herhangi bir hizmeti veya malı henüz yurtdışına satmamış, yabancı dil bilmeyen ve yurtdışıyla bağlantısı olmayan birinin dövizle satış yaparak ülke ekonomisine ve tabii ki kendi şirketine nasıl fayda sağlayabileceği, rüya gibi gelebilir. Bunu herkesin istekli olduğuna ve imkanı olduğunda kesinlikle değerlendireceğinden hiç şüphem yok. Ancak bu, doğru bir yol haritasına ve rehberliğe ihtiyaç duyar. Bu nedenle, kendi bilgi birikimimden yola çıkarak, sizlere yurtdışında ticaret yapabilmenin ilk adımlarını anlatmak ve bu konuda rehberlik etmek istiyorum.

Adım Adım Euro Kazanmaya:

Sunacağım yol haritası bir öneri niteliğindedir ve garanti içermez. Her zaman adımlarınızı atarken bir uzmanla çalışmanızı ve danışmanlık almanızı tavsiye ederim.

Fantazi Ticaret Yapmayın:

Her şeyden önce, bilmediğiniz bir işle, hem iç piyasada hem de yurtdışında açılma çabası içinde olmayın. Bilmediğiniz bir işe girişmek, öğrenme aşamasında sizi hızla zor duruma düşürebilir. Maliyetler o kadar yüksektir ki, öğrenmek için ayırabileceğiniz bütçeniz yoksa, hiç bilmediğiniz bir işe girişmeyin. Aksi takdirde, işe başlamadan önce bile iflas etmiş olabilirsiniz ve maalesef bunu geç fark edersiniz.

Bildiğiniz İşi En İyi Şekilde Yapın:

Eğer zaten sürdürdüğünüz bir iş varsa ve bu iş iç piyasada oturmuşsa, bunun yurtdışında da geçerliliğini araştırın. Hizmetiniz veya malınızın yurtdışında talep görebileceği bir pazar var mı? İç piyasada sattığınız ürünün veya hizmetin yurtdışında fiyatlandırması nasıl? Bu fiyatlandırma ile (biraz daha düşük veya aynı fiyat) satarsanız kar elde eder misiniz? Kendi bildiğiniz işi en iyi şekilde öngörebilirsiniz, bu nedenle bunun planlaması yapmak sizin için daha kolay olacaktır.

Piyasa Araştırması Yapın:

Ürünlerinizi veya hizmetinizi yurtdışında kime satabileceğinizi, kimlerin ihtiyaç duyabileceğini ve potansiyel müşteri kitlenizin ne kadar geniş olduğunu araştırın. Bu, arama motorlarını veya ChatGPT'yi kullanmayı biliyorsanız büyük bir ilerleme kaydetmenize yardımcı olacaktır.

Zamanlamaya Dikkat Edin:

Bazı hizmetler ve ürünler, ülkelerin alışveriş alışkanlıklarına göre pazarlanmalıdır. Örneğin, hediyelik eşya satıyorsanız, en iyi dönem Noel öncesi olabilir. Eğer hizmetiniz yerel bir işletme olup yurtdışından müşteri alıyorsa, onların tatil dönemlerini düşünün. Örneğin, bir saç ekimi merkezi olarak Türkiye'ye tatil döneminde gelecek ve hizmet alabilecek bir kitle olduğunu düşünebiliriz.

Markanızı veya Hizmetinizi Doğru Tanıtın:

Deli gibi reklamlara girmek veya yüksek bütçeli reklam kampanyaları yapmak anlık müşteri yaratmanıza neden olabilir, ancak kalıcı olmak için günümüzde arama motorlarında doğru ve kalıcı bir etki yaratmanız gerekecek. Eğer hizmetinize veya ürününüze güven oluşturamazsanız, şüpheli müşterileri çekemezsiniz. Bu nedenle, ilk önce bu konuda gerekli tüm hazırlıkları yapın. Örneğin, ilk aşamada düzgün ve güvenilir bir web siteniz olsun. Hizmet etmek istediğiniz piyasanın dilinde mutlaka içerik üretin. Sosyal medya hesaplarınızın ve paylaşımlarınızın sürekli ve hizmet ettiğiniz piyasanın dilinde olduğuna dikkat edin. Gerekirse bu piyasa için ayrı sosyal medya hesapları oluşturun ve yeni bir stratejiye başlayın.

Basın ve Medya'nın Gücünü Kullanın:

Tüm hazırlıklarınızı yaparken markanızın güven kazanması için basında yer almayı unutmayın. Üçüncü tarafların (basın organlarının) sizden bahsetmesi, yeni müşteri kitlenizin size olan güvenini artırır ve inandırıcılığınızı pekiştirir. Reklamla kendinizi tanıtabilirsiniz, ancak medya ve basın kullanarak reklamda anlattıklarınızı teyit ettirmiş olursunuz. Ayrıca, basında yer almak, sizi arama motorunda hızlı bir şekilde yükseltecek ve nihayetinde daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Danışman ile Yol Alın:

Her alanda olduğu gibi, başarı bilgili kişilerin desteği ile daha hızlı gerçekleşir. Herkesin her şeyi bilemesi mümkün değildir. Yapacağınız çalışmaların başarılı olabilmesi için tecrübeli ve uzman kişilerle çalışın. Danışmanlık alarak kendinizi donatın. Bu kişilere harcadığınız bütçe başta size bir yük gibi gelebilir, ancak edinebileceğiniz hızlandırılmış deneyim size bir yatırım olarak geri dönecektir.

Ticaretiniz Başladıktan Sonra:

Her şeyi düzenleyip ticaretinize başladıktan sonra, her zaman sürdürülebilir olmaya odaklanın. Günlük kazanç veya başarıya odaklanmayın. Her zaman önünüzdeki 6 ayı göz önünde bulundurarak plan yapın ve uygulamak için öngörülü olun.

Aksilik Payı:

Tüm tavsiyelere rağmen, her zaman her şey planladığımız gibi gitmez. Bazen dış etkenler, bazen de kendi hatalarımız bize hata yaptırabilir. Hatalar, eğer planlanırsa size zarar veremez. Ben şahsen hem özel hayatımda hem de ticaretimde her zaman günlük %10'luk bir aksilik payı bırakırım. Bir aksilik gerçekleştiğinde, onu yapılacaklar listeme ekleyip hızla geçerim ve fazla üzerinde durmam. Böylece, rahatsızlık duymadan yoluma devam edebilirim.

Umarım bu ilk tavsiyeler size fayda sağlamıştır. Başka bir yazımda yurtdışında şirket kurmayı ve ticaretinizi iki yönlü yapmayı ele alacağım.

Takipte kalın, geleceğe yaklaşın!
Ahmet Ataner Şapçı

title