Haberler

Antalya'da Likya Uygarlıkları Müzesi ziyaretçilerini ağırlıyor

Güncelleme:

Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan Myra Antik Kenti'nin liman mahallesi olan Andriake Ören Yeri'nde bulunan Likya Uygarlıkları Müzesi, Roma İmparatoru Hadrian tarafından granarium olarak yaptırılan yapıyı ziyaretçilerine sunuyor. Müzede Likya Birliği'nin dini inançları, ekonomik ve sosyal yaşamı hakkında bilgiler veren eserler sergileniyor. Ayrıca müzede antik kentlerden elde edilen eserlerin yanı sıra limana yüklerin nasıl getirildiğine dair canlandırmalar da bulunuyor. Müze, asırlık zeytin ağaçları, hamam, kilise, agora ve murex işlikleri gibi diğer yapıları da içeriyor.

Antalya'nın Demre ilçesinde Myra Antik Kenti'nin liman mahallesi olan Andriake Ören Yeri'nde Roma İmparatoru Hadrian tarafından granarium (tahıl ambarı) olarak yaptırılan yapı, bugün Likya Uygarlıkları Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tarihteki en eski demokrasi örneklerinden olan Likya Birliği'nin dini inançları, ekonomik ve sosyal yaşamı hakkında bilgiler veren eserlerin sergilendiği müze 2016'dan bu yana turizme hizmet ediyor.

Birliğin önemli kentlerinden Patara, Myra, Ksanthos, Tlos, Olympos gibi antik kentlerdeki kazılardan ve bölgeden elde edilen eserlerin yer aldığı müze ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Antik çağda limana yüklerin nasıl getirildiğine dair canlandırmaların da yer aldığı müzede, gümrük yazıtı, 12 tanrılı adak steli, Menorah Levhası, Aziz Nikolaos'un betimlendiği ikonalar, lahitlerden çıkan altın takılar, eski Tunç çağına tarihlenen gemi çapaları, tiyatro maskları gibi eserler dikkati çekiyor.

Müzenin etrafında asırlık zeytin ağaçları, hamam, kilise, agora, sarnıç ve mor boyanın üretildiği "murex" işlikleri de yer alıyor.

"İyi korunmuş bina"

Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik'in başkanlığında 2009'da alanda arkeolojik kazıların ve restorasyon çalışmalarının başladığını söyledi.

Granarium yapısının, arkeolojik kazılardan ve restorasyon çalışmalarından sonra müze olarak kullanılması amacıyla kazıların bu alanda başlatıldığını anlatan Sezgin, müzenin açıldığı 2016'dan sonra da ören yerinde arkeolojik çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Eşsiz bir müzenin ortaya çıkarıldığını ifade eden Sezgin şunları söyledi:

"İmparator Hadrian zamanında yapılmış granarium, kazıdan sonra restorasyon çalışmaları ile çatısı kapatılarak vitrinler yerleştirildi ve teşhir tanzim düzenlemesi sonrası müzeye dönüştürüldü. Kendisi eski eser olan taştan bir yapı ve son derece iyi korunmuş müze binamız, yaklaşık 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip."

MÖ 4. yüzyıldan Osmanlı'ya kadar coğrafyaya ait eserler sergileniyor

Burada bine yakın eser sergilendiğini belirten Sezgin, yeni çıkarılan eserleri yakında sergileyeceklerini ve daha zengin görsel sunumlar yapacaklarını bildirdi.

Ziyaretçilerin Likya medeniyetini tanıma fırsatı bulduğunu aktaran Sezgin, "MÖ 4. yüzyıldan Osmanlı'ya kadar bu coğrafyaya ait eserleri müzede sergiliyoruz. Müzemizi gezenler Batı Anadolu'daki Likya bölgesinde yaşayan halklarla ilgili bilgiler ediniyorlar." dedi.

Sezgin, Andriake Ören Yeri ile içinde bulunan Likya Uygarlıkları Müzemizi, Aziz Nikolaos Kilisesi Anıt Müzesi ve Myra Antik Kenti'ni gezen ziyaretçilerin güzel anılarla ayrıldıklarını anlattı.

Geçen yıl yaklaşık 30 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını dile getiren Sezgin, müzenin bilinirliği arttıkça ziyaretçi sayısının da artacağını söyledi.

Kaynak: AA / Turizm

Myra Antik Kenti Hadrian Antalya Zeytin Demre Likya Likya Roma Turizm Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title