Haberler

Yapay Zekanın Habercilik Mesleğine Uyarlanması İçin Norm Arayışı Sürüyor

Güncelleme:

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz, enformasyon düzensizliği sorununa karşı medyadaki yapay zeka temelli değişime dikkati çekerek, yapay zekanın habercilik mesleğine nasıl uyarlanacağına dair norm arayışının sürdüğünü belirtti. Aydeniz, yapay zekanın habercilikte kullanılması konusunda Avrupa Konseyi'nin bir rapor yayınladığını ve Anadolu Ajansı'nın da Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi'ni beyan ettiğini ifade etti.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz, enformasyon düzensizliği sorununa karşı medyadaki yapay zeka temelli değişime dikkati çekerek "Yapay zekanın habercilik mesleğine nasıl uyarlanacağına dair norm arayışı sürüyor." dedi.

Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na konuşan Aydeniz, Avrupa Konseyi'nin 2017'de "Enformasyon Düzensizliği" raporu hazırladığını kaydetti.

Enformasyon düzensizliğinin, "Mezenformasyon", "Dezenformasyon" ve "Malenformasyon" olmak üzere 3 alt tanımı olduğunu dile getiren Aydeniz, sorunu aşma konusunda rapordan öne çıkan birkaç unsuru "Medyayı sorun kaynağı olarak görmemek", "Medyayı -en önemlisi de habercilik sektörünü- güçlendirmek" ve "Kurumsal haber alma imkanını güçlendirmek" olarak sıraladı.

Filistin'de yaşananlar

Filistin'de yaşananlardan örnek veren Aydeniz, kurumsal habercilik sektörünün İsrail'in yürüttüğü ve derinleştirdiği soykırımla ilgili meseleleri aktaramadığını, çarpıttığını, hatta katliamın-soykırımın derinleşmesini sağlayan haberler ürettiğini kaydetti.

"Oradaki durumu açık eden şey dijital platformlar ve ortamlar oldu." diyen Aydeniz, "kafaları kesilmiş bebek" iddiasını uluslararası bir televizyon kanalının haber yaptığını, bunun haberi yapan tarafından tekzip edildiğini ancak özür de dilenmesine karşın iddianın dolaşıma girdiğini hatırlattı.

"Yapay zekanın haberciliğe nasıl uyarlanacağına dair norm arayışı sürüyor"

Hediyetullah Aydeniz, yapay zekayla ilgili ise Türkiye'de geçen yıl bir enformasyon yasası çıkarıldığını, geçen mart ayında da yapay zeka yasasının Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildiğini ve Avrupa Konseyi'nde onaylanacağını belirtti.

Yapay zekanın haberciliğe nasıl uyarlanacağına dair norm arayışının sürdüğünü ifade eden Aydeniz, "Kasım 2023 itibarıyla yapay zekanın habercilik mesleğine nasıl uyarlanması gerektiği konusunda Avrupa Konseyi bir raporla prensip çerçeveleri yayınladı. Anadolu Ajansı daha yeni bu alanın habercilik mesleğine uyarlanmasına ilişkin bir çerçeve -Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi-beyan etti." diye konuştu.

Oxford Üniversitesi-Reuters işbirliğiyle kurulan gazetecilik enstitüsü gibi Anadolu Ajansı desteğiyle bir üniversite bünyesinde sistematik bilgi üreten benzer bir mekanizma kurulmasını umduğunu belirten Aydeniz, insanın devrede olmadığı, sadece yapay zekanın olduğu bir haber üretim sürecinin "sorun odaklı", "hakları ve ihtiyaçları zedeleyeceği" bir sonuç üretebileceği uyarısını yaptı.

"Teyit, yeni bir mesleki pratik"

Enformasyon düzensizliği sorununa çare olarak Anadolu Ajansı Teyit Hattı gibi örneklere işaret eden Prof. Dr. Aydeniz, sözlerini şöyle tamamladı:

"(Teyitçilik) Bunu bir habercilik çıktısı olarak kendi başına değerlendirmemek gerekiyor ama habercilik mesleğinin istifade ettiği yeni bir mesleki pratik ortaya çıktı. Habercilik sektörü de bunu mevcut kurumsal yapısına adapte etmiş durumda."

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Üniversitesi Anadolu Ajansı Avrupa Konseyi Medya Teknoloji Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title