Haberler

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Güncelleme:

Güney Afrika'nın İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı davaya Türkiye'nin müdahil olacağını açıklaması sonrası Mısır'dan da benzer bir hamle geldi. Kahire yönetimi, Gazze'yi işgal ederek binlerce sivili katleden İsrail aleyhinde, UAD'da açılan davaya müdahil olacağını duyurdu.

Türkiye'nin İsrail aleyhinde açılan soykırım davasına müdahil olacağını duyurması sonrası Mısır hükümeti de, Güney Afrika'nın İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı davaya müdahil olacağını açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığının Facebook sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı açtığı davaya destek olmak amacıyla resmi olarak müdahil olma niyeti duyuruldu.

Mısır, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

MISIR UAD'DAKİ DAVAYA MÜDAHİL OLUYOR

Söz konusu davaya müdahil olma kararının, İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere yönelik saldırılarının ciddiyetinin ve kapsamının artması, Filistin halkına karşı doğrudan saldırılar da dahil olmak üzere sistematik uygulamaların sürdürülmesi, altyapının tahrip edilmesi, Filistinlilerin kendi toprakları dışına sürülmesi ve Gazze Şeridi'ni yaşanılmaz hale getiren benzeri görülmemiş bir insani krize yol açılması neticesinde alındığı belirtildi.

"ULUSLARARASI TARAFLAR DERHAL HAREKETE GEÇMELİ"

Açıklamada, Mısır'ın, İsrail'i, işgalci güç olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye, UAD'nin aldığı geçici tedbirleri uygulamaya ve Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca korunan bir halk olan Filistin halkına karşı herhangi bir ihlalde bulunmamaya çağırdığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Gazze'de ateşkes sağlanması, Refah'taki askeri operasyonların durdurulması ve Filistinli sivillere gerekli korumanın sağlanması için Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ve uluslararası taraflara derhal harekete geçme çağrısı yapıldı.

Mısır, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Daha önce Nikaragua, Kolombiya ve Libya'nın, Divan Şartı'nın 62. ve 63. maddeleri uyarınca müdahillik talebinde bulunduğu açıklanmıştı. Divan, İç Tüzüğü'nün 83. maddesi uyarınca Güney Afrika ve İsrail'i, Kolombiya'nın müdahale beyanına ilişkin yazılı görüşlerini sunmaya davet etmişti.

BAKAN FİDAN, TÜRKİYE'NİN DAVAYA MÜDAHİL OLACAĞINI DUYURMUŞTU

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya Türkiye'nin de müdahil olacağını söylemişti.

Mısır, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacakDışişleri Bakanı Hakan Fidan

İSRAİL ALEYHİNE AÇILAN SOYKIRIM DAVASI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD'de dava açtı. Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak'ta Lahey'deki Barış Sarayı'nda yapıldı.

Divan, 26 Ocak'ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze'deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze'deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetti.

Mısır, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Divan, Güney Afrika'nın 6 Mart'ta yaptığı ek tedbir talebi üzerine 28 Martta, İsrail'den Gazze'ye acilen ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılmasını sağlamasını, Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesi gerektiğini ve ek tedbirlere ilişkin aldığı önlemleri 1 ay içerisinde mahkemeye bir raporla sunmasına karar verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Afrika Filistin Türkiye Kahire Afrika İsrail Gazze Mısır İnsan Hakları Uluslararası İlişkiler Hukuk Dünya Güncel Haberler

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500

Yorumlar (9)

Sezer AYDOĞDU:

Yahu bırakın boş boş haberleri. Türkiye ordumuzu göndereceğiz deseydi. Bu katliam 2 haftada biterdi. Ama biz ne yaptık İsrail e jet yakıtı dikenli teller inşaat malzemesi...vb gönderdik. Samimi olun dürüst olun. Rahmetli Erbakan bunlar hakkında de dedi...

308
70
yanıtYanıtla
Maria Sel:

Aynen öyle

yanıt140
yanıt24
Serkan Kaplan:

yorumunu beğendim. ama 2 hafta nedir arkadaş. 48 saatte biterdi o iş.

yanıt10
yanıt2
mustafa Kerem:

Bu kadar korkutmayın adamları yazık

72
11
yanıtYanıtla
İDO BEY:

Türkiye dışında hiçbir Müslüman ülkesi ticareti durdurmadı tamamen diye biliyorum yine dünyada ne varsa bizim ülkede var Allah güç kuvvet versin inşallah bize ve Filistine.

yanıt98
yanıt32
Zabit Celik:

Nedense tüm İsrail dostları birden İsrail düsmani oldu acaba gerçekten kime hizmet ettikleri anlaşılmasın diyemi bu tavrı sergiliyorlar…..

72
5
yanıtYanıtla
Mustafa Uzun:

Madem ticareti kesmek etkiliydi ve tahminde edebiliyordunuz.7 ay önce aklınız nerdeydi.Fatih Erbakan gündeme getirmeseydi ticarete devam dı.One minute artık bitti.İktidar epey ekmeğini yedi.Yalnız muhalefet bayağı ciddi geliyor.Özgür Özel bu günlerde bir Filistine giderse İktidarın işi bitik.Gazzeyi filistini Mescidi Aksayı da artık kullanamaz.

2
4
yanıtYanıtla
bekir yapici:

hic bir yaptirimi olmayan disa ve göbekten abd´ye bagli hatta basindaki kisilerin bile abd güdümünle ikdidara geldigi ülkelerin tepkisi iceriye dönüktür disarda inandiriciligi yoktur dünya politika sahnesinde zaten kimsede ciddiye almaz.

1
0
yanıtYanıtla
slim shady:

arabistan,bae ve diğerleri ne alemde acep!

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title