Haberler

Dikkat ceza yiyebilirsiniz! 5 milyon kişi scooter kullanıyor ama yeni düzenlemelerden kimsenin haberi yok

Güncelleme:

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişi tarafından kullanılan elektrikli scooter'larla ilgili nisan ayında düzenleme yapılmış ve yeni kurallar getirilmişti. Azami hız sınırı 25 kilometreye çıkarılırken, 16 yaşındaki küçüklerin scooter kullanması da yasaklanmıştı. UKOME ise İstanbul'a özel yeni kurallar getirirken, hız sınırı 15 kilometreye, yaş sınırı ise 15'e düşürüldü. Vatandaşların çoğunun habersiz olduğu düzenlemelere göre artık kolluk kuvvetlerinin de ceza kesme yetkisi bulunuyor.

Türkiye'de yaklaşık 50 bin adet elektrikli scooter var. Kullanıcı sayısı ise 5 milyona ulaştı. Her geçen gün yaygınlaşan scooter'ların kullanımıyla ilgili nisan ayında düzenleme yapılmış ve yeni kurallar getirilmişti. Ancak çoğu kişi bu düzenlemeden habersiz ve kural ihlali yapmaya devam ediyor.

HER YAŞTAN İNSAN İLGİ GÖSTERİYOR

Son dönemde yollarda sıkça gördüğümüz elektrikli scooter'lar pandemiyle birlikte alternatif bir ulaşım aracı haline geldi. Genellikle kaldırımlarda bağlı bulunan ve mobil uygulamalar üzerinden kiralanan elektronik scooter'lara her yaştan insanın ilgisi var.

TRAFİK CEZALARININ ÖNÜ AÇILDI

Kısa mesafelerde avantaj sunan elektrikli scooter'ları bireysel kullanım için satın alan da çok. Hal böyle olunca elektrikli scooter'lar Karayolları Trafik Kanunu'na bile eklendi. Yani trafik kurallarını ihlal eden elektrikli scooter kullanıcılarına trafik cezası uygulanabilmesinin önü açıldı.

AZAMİ HIZ SINIRI 25 KİLOMETRE

Posta'dan Hülya Çaylak'ın haberine göre; geçtiğimiz nisan ayında ise elektrikli scooter yönetmeliği yayımlandı. Bu düzenlemeye göre; artık neredeyse her yerde karşılaştığımız elektrikli scooter'ların azami hız sınırının 25 kilometre/saat olması gerekiyor.

Dikkat ceza kesilebilir! 5 milyon kişi scooter kullanıyor ama yeni düzenlemelerden kimsenin haberi yok

YASAKLARA RAĞMEN KURALLARA UYULMUYOR

Yine yönetmeliğe göre, 16 yaşından küçükler elektrikli scooter kullanamazken, tek elle scooter kullanımına da izin verilmiyor. En önemlisi ise bir scooter'a iki kişinin binmesi yasak. Ancak maalesef yasağa rağmen bu kurallara uyulmadığı görülüyor.

İSTANBUL'A ÖZEL KURALLAR GETİRİLDİ

Scooter kullanımı özellikle İstanbul'da yaygın. İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) de geçtiğimiz ağustosta İstanbul'da scooter kullanımına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre; elektrikli scooter'ları 15 yaşından küçüklerin kiralaması yasaklanırken, 25 kilometre (km) olan hız sınırı da 15 km'ye çekildi. Elektrikli scooter'ların tramvay ve metrobüs yollarını kullanması da yine yeni düzenlemeyle engellendi.

CEZA KESİLEBİLİR

İlk zamanlarda daha çok sahil kenarlarında gezinti amaçlı kullanılan scooter'lar, son dönemlerde yol kenarlarında ve trafikte de yaygınlaştı. Trafik polislerinin ve jandarmanın yani kolluk kuvvetlerinin yasaya uymayanlara ceza kesme yetkisi var ama scooter kullanan vatandaşların çoğu bu konudaki düzenlemeden haberdar değil. Bu da kullanım kurallarına uymamalarına neden oluyor.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Elektrikli scooter İstanbul Türkiye Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Bakmadan Geçme

AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu?
Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title