Haberler

Bebekleri down sendromlu doğan aile, yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı

Güncelleme:

Kocaeli'de bebek bekleyen çift, özel hastanede yapılmayan dörtlü tarama testleri yapılmayınca, doğumdan sonra bebeklerinin down sendromlu olduğunu öğrendi. Hastaneye ve gebelik durumunu takip eden doktora dava açan çifte 8 yılın ardından 21 milyon 289 bin 691 TL tazminat ödenmesine karar verildi.

Kocaeli'de bebek bekleyen çift, özel hastanede yapılmayan testler sonucunda down sendromlu bebekleri olduğunu öğrendi. 8 yıllık hukuk mücadelesinin ardından çifte 21 milyon 289 bin 691 TL tazminat ödenmesine karar verildi.

DÖRTLÜ TARAMA TESTİ YAPILMADI

İzmit'te yaşayan Faruk (44) ve Serpil Gürdal (40) çifti, 2016'da ikinci kez bebek bekledikleri dönemde hamilelik süreciyle ilgili destek almak için ilçedeki özel bir hastaneye başvurdu. Gürdal çiftinin iddiasına göre dörtlü tarama testi talepleri doktorun, "Bana güvenmiyor musunuz? Bebeğiniz gayet sağlıklı, bu işin uzmanıyım" söylemleriyle gerek görülmemesi üzerine reddedildi.

BEBEKLERİ DOWN SENDROMLU DOĞUNCA MAHKEMEYE BAŞVURDULAR

Hamilelik sürecinin 7'inci ayına giren Serpil Gürdal, bebeğin karnında hareket etmemesi sebebiyle eşi Faruk Gürdal ile hastanenin yolunu tuttu. Yapılan incelemenin akabinde Serpil Gürdal, bebekte bağırsak enfeksiyonunun yaşandığı öne sürülerek ameliyata alındı. Sezaryen ile dünyaya gelen erkek bebeğin yapılan tetkiklerin ardından down sendromlu olduğu belirlendi. Bunun üzerine Gürdal çifti konuyu mahkemeye taşıyarak, doktor ve hastaneden şikayetçi oldu.

Bebekleri down sendromlu doğan aile, yıllar süren hukuk mücadelesini kazandıFaruk Gürdal

21 MİLYON 289 TL TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

Kocaeli 1'inci Tüketici Mahkemesi'nde açılan dava 8 yılın ardından karara bağladı. Mahkeme, aileye 21 milyon 89 bin 691 TL maddi, 200 bin TL de manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

"HAMİLELİĞİN 7'NCİ AYINDA DÜŞÜK TEHLİKESİ YAŞADI"

Süreci anlatan Faruk Gürdal şunları söyledi: "İlk çocuğumuzu Allah 8 yıl sonra nasip etti, sonrasında tüp bebek yaptık. İkinci çocuğumuz doğal yollardan geldi, hamilelik sürecinde üzerinde çok durduk. Özel bir hastaneye gitmek istedik. Aslında maddi durumumuz çok da iyi değildi, işsizdim. Özel hastanede insanlar özel ilgi bekler. 15 günde bir gidersiniz ense yapısı, kalp atışına bakarlar, fakat bunların hiçbiri fark edilmedi. Hamilelik sürecinin 7'nci ayında annenin mide bulantıları, düşük tehlikesi süreçlerini yaşadık.

Bebekleri down sendromlu doğan aile, yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı

"ÇOCUĞUN HİÇ KIPIRDAMADIĞINI ÖĞRENDİK"

Çocuğun hiç kıpırdamadığını öğrendik. Tahlillerin tamamını yaptırmak istedik fakat ilk taramadan sonraki tahlillerimiz yapılmadı. Biz yapılmasını istemiş olmamıza rağmen yapılmadı. Doktorumuz 'Bana güvenmiyor musunuz? Ben size ne söylüyorsam odur. Gerek yok bebeğiniz gayet sağlıklı' dedi. 'Hocam bu tarz sorunlar yaşıyoruz, problem olmaz mı?' dediğimizde ise 'Hayır ben bu işin uzmanıyım. Bana güvenmeniz gerekiyor' dedi."

Bebekleri down sendromlu doğan aile, yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı

"AMELİYATTAN SONRA DOWN SENDROMLU OLDUĞUNU ÖĞRENDİK"

Eşinin hamileliğinin 8'inci ayında doğuma alındığını kaydeden Gürdal, "Sebebini sorduğumuzda bağırsak enfeksiyonu yaşadığını, ölüm tehlikesi olduğu için bir an önce alınması gerektiğini söyledi. İşin ucunda ölüm olduğu için biz de kabul ettik. 1 gün sonrasında ameliyata alındı ve down sendromlu olduğunu öğrendik. Biz down sendromunun ne olduğunu bilmiyorduk. Yoğun bir psikolojik baskı yaşadık. Psikolojik ve maddi süreci nasıl atlatırız diye çok düşündük. İyi bir aile bireyi olamam, iyi bir çocuk yetiştiremem düşüncesiyle dava açmaya karar verdik. 8 yılın sonunda dava çok şükür lehimize sonuçlandı" diye konuştu.

Bebekleri down sendromlu doğan aile, yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı

"ÇOCUĞUMA GÜZEL BİR GELECEK HAZIRLAYACAĞIM İÇİN MUTLUYUM"

Emsal niteliğinde bir karar çıktığını söyleyen Faruk Gürdal, "Karar lehimize sonuçlandı. Miktarı biz belirlemedik, maddiyatta gözümüz yok. 21 milyon TL lehimize sonuçlandı. Çok heyecanlıyım, çok mutluyum. Çocuğuma güzel bir gelecek hazırlayacağım için çok mutluyum. Türkiye'deki ailelere emsal olmaktan mutluyum. Çocuğumun eğitimi için harcayacağım. 8 yaşına geldi, hala bezleniyor. Konuşamıyor, çok geç yürüdü. 3,5 yaşında yürümeye başladı. 36 günlük yoğun bakım süreci vardı. Bu süreç bizi çok etkiledi. 35 gün yavrumuza kavuşamadık. Annesi boğazından hortum salarak beslemişti. Bu süreçler bizi çok yıprattı. O benim evladım, down sendromlu olduğu için bu davayı açmadım. Çocuğumun hakkı olduğu için bu davayı açtım" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Kocaeli Bebek 3.Sayfa Sağlık Güncel Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran'ın yeni liderini tanıyalım! İşte para musluğunun başından zirveye uzanan yol

İran'ın yeni liderini tanıyalım! İşte para musluğunun başından zirveye uzanan yol

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

500

Yorumlar (7)

BASRALI HASAN:

Allah şifalar versin. Doğumdan önce bilselerdi çocuğu kürtaj yoluyla aldiracaklar dı. Lakin bir şeyi unutmayalım iki yaşına gelse kötü bir hastalığa düccar olmayacağı garantisi yok.Allah kolaylık versin benim kardeşimde böyle hastaydı elhamdülillah 40 sene yaşadı.

83
7
yanıtYanıtla
Nur Daloğlu Yılmaz:

Aldırmak değil bu konuda travma yaşamsmak adına doğumdan önce özel çocuğa sahip olma konusunda kendini bilinçlendirme hakları elinden alınıyor, hatta bu uyduruk testlerle insanları kandırıyorlar en büyük sorun bu

yanıt69
yanıt6
Nur Daloğlu Yılmaz:

Doğumdan önce bilseydi aldıracaklardı lafına kesinlikle katılmıyorum, evet kanunen hakkın olabilir ama bu yüne senin tercihine bırakılmıştır ama eğer doğumdan önce bu kadar test yapılıp üstelik özellikle down sendromlu çocuklara yönelik testler olmasına rağmen, yanıltabiliyorsa bu testler neden halen yapılmaya devam ediliyor, şahsen ben aldırma hakkını değilde, bunu öğrenme hakkımızın ve kendimizi böyle özel bir çocuğun bakımıyla ilgili bilinçlenme hakkımızın elimizden alındığını ve kandırıldığı

31
13
yanıtYanıtla
Yargı Dağıtır:

Tıpta hiçbir şey yüzde yüz değildir. Bu testler sadece down sendromu ihtimalini söyler. Burada doktorun ,çocuğun down sendromlu olmasından sorumlu tutulmasına anlam veremiyorum üstelik 21 milyonluk tazminatı ömrü boyunca çalışsa ödemesi imkansız, burada ciddi bir adeletsizlik söz konusu.

yanıt37
yanıt22
Mehmet Altun:

Haberde test yanlış dememiş. Siz bana güvenin çocuk sağlıklı demiş kendi kanaatince. Çocuğa 4 lü tarama testi yapmaya gerek görmemiş o test yapılsa belli olacakmış zaten. Doktor teste GEREK YOK demiş. Test yanlış çıkmamış. Hiç yapılmamış.

yanıt16
yanıt3
slim shady:

Mükkemmel bir karar olmuş.

10
2
yanıtYanıtla
ismail bey :

Doğumdan önce öğrenseniz ne olacaktı ki.? Testlerde de gebelerin yarısına risk olabilir deyip, moralini bozuyorlar zaten... Amniyonsentez yapacağız deyip su alıyor ve testler yapıyorlar...Eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinde öğrencilere ders olarak insanları kullanıyorlar...Bizdende istendi, dedim sonuç ne olursa olsun, farketmez dedim. Yaptırmadım.. Çocuğum sağlıklı doğdu...

5
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title