Haberler

Zonguldak'ta Madencilerin Çaresiz Bekleyişi

Zonguldak'ta, 'Torba Yasa' olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesiyle 22 özel maden işletmecisinin üretime durdurma kararı almasının ardından işsiz kalma endişesi yaşayan 4 bin 500 madencinin çaresiz bekleyişi sürüyor.

Torba Yasa'nın ilk mağduru olan maden işçileri, işverenden gelecek olumlu haberleri bekliyor. Kentin büyük çoğunluğunu madencilerden oluşturan Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'ne bağlı Kırımsa Mahallesi'nde yaşayan işçiler, hergün kahvehanede oturup, mahalle aralarında gezerek vakit geçiriyor. Yarın okulların eğitim öğretime başlayacak olması nedeniyle çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamayan bazı madenciler ise, kara kara düşünüyor. Yeni yasadan yararlanmayı beklerken işsizlik endişesi yaşayan madenciler, sorunlarına biran önce çözüm bulunmasını istedi.

İLK DEFA YÜZÜMÜZ GÜLDÜ DERKEN İŞSİZ KALDIK

14 yıllık madenci 30 yaşındaki Okan Fidan, ilk defa kendilerine karşı bir yasa çıkarıldığını ancak işsiz kaldıklarını söyledi. 1 çocuk babası Fidan, "Mağdur kaldık. Yarın okullar açılıyor. Ailelerin ceplerinde kıyafet alacak para yok. Biz işsiz kaldık. Biran önce işe tekrar geri dönmek istiyoruz. Şirketlerin üretimi durdurma uygulamasından vazgeçmesini istiyoruz.  Yıllardır aylık bin 200 lira maaş alıyoruz. Milli bayramlarda izin kullanmıyoruz. Kullanmadığımız gibi mesai ücreti dahi vermiyorlar. Hayatımızda ilk defa 'yüzümüz güldü' derken işsiz kaldık. Biz bir an önce çözüm bulunmasını bekliyoruz" dedi.

RUHSATSIZ OCAKLARDA ÇALIŞIRSAM 'HIRSIZ' DAMGASI YİYECEĞİM

2 çocuk babası 13 yıllık madenci 30 yaşındaki Berat Özkan, yeni çıkan yasanın kendi hakları için iyi olduğunu sandıklarını ama şirketin üretim durdurma kararı almasından sonra işsiz kaldıklarını ifade etti. Özkan, şöyle dedi:

"Yarın okullar açılacak ikinci sınıfa giden 6 yaşındaki çocuğuma kıyafet almam, 1.5 yaşındaki çocuğuma mama almam lazım. Nereden alacağım param yok. Çalışmak için ruhsatsız ocaklara gitmek zorunda kalacağım. Jandarma veya polis beni yakaladıktan sonra devlet malını çalmaktan hırsız damgası yiyeceğim. Ondan sonra başka işler için başvuru yapacağız ama 'hırsız' diye oraya da almayacaklar. Mağduruz. Devletten başka bir öneri bekliyoruz."

ESNAF DA SIKINTILI

5 yıldır bakkal işleten 38 yaşındaki Serkan Durdu ise  mahallede çalışanların tamamının maden ocaklarından ekmek yediğini belirterek, şunları söyledi:

"Maden ocaklarında üretimin durdurulmasından sonra madenciler işsiz kaldı. Esnafin hali içler acısı. Para dönmüyor. İşçi arkadaşların cebinde parası yok. Veresiye defterimiz de doldu. Ne zamana kadar bu arkadaşları idare edeceğiz belli değil. Devlet işçiyi korumak amaçlı yasa çıkarıyor bu kez de patronlar işten çıkarıyor. Artık haklarını versinler. Bakkal daha ne zamana kadar bakacak. 3-4 gündür işe gitmiyorlar. Bizim de belli bir gücümüz var. Her madencinin 300 lira ortalama borcu var. Defter doldu."

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir ise dün akşam özel maden ocakları ile taşeron sahiplerinin AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile birlikte biraraya gelerek sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Demir, işverenlerin sorunlarını aktarmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşme talebinde bulunmak üzere yarın Ankara'da olacağını ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağını ifade etti. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zonguldak Çatalağzı Kilimli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title