Haberler

Zeybekci: "Olumsuzlukları Kendi Aramızda, Olumluları da Herkes Içinde Konuşmamız Lazım"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Gümrük Birliğinin güncellenmesi sepetine 'bir tekme atayım.' diyenler varsa, dikkat edin sepetin içindeki yumurtaların çoğunluğu da size ait olabilir. Aklı olan insanlar o sepetin içindeki yumurtaları çoğaltır. İlla tekmeleyeceğim diyorsan, 'İyi düşünün.' derim." dedi.

Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB, Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Odaları Konseyi, Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Borsaları Konseyi ve Deniz Ticaret Odaları Konseyi Müşterek Toplantısı'na katıldı.

Zeybekci, Tüfenkci ve Hisarcıklıoğlu, toplantının başlangıcında basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Günü'nü kutladı ve onlara hediye sundu.

Buradaki konuşmasında Bakanlık bürokratlarının teşvik ve destekler konusunda bilgilendirmek üzere bazı illerde şirketleri ziyaret ettiklerini bildiren Zeybekci, kağıdın üzerinde gördükleri tüm unsurları yerinde görme fırsatı yakaladıklarını anlattı. Bürokratların bu hafta Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman'da 250 firmayı ziyaret edeceklerini bildiren Zeybekci, bunların kendileri için "beslenme" toplantıları olduğunu dile getirdi. Amaçlarının hizmet etmek olduğuna işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin 15 Temmuz'a kadar lütfedildiği kadar demokrasiye sahip olurken, o tarihten sonra kendi istediği kadar demokrasiye sahip olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devreye gireceği 2019 yılından itibaren siyasette yeni bir dönemin, uzlaşı döneminin devreye gireceğini anlatan Zeybekci, öte yandan ekonominin durağanlaşmasına neden olan koalisyon endişesinin de bu sistemle devre dışı kalacağını kaydetti.

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası ekonomideki bazı sıkıntıları aşarak ekonomik bir zafere imza attığını belirterek, "Bu vesileyle her birinize 'Bu iş olur' kampanyasıyla Cumhurbaşkanımızın çağrısına vermiş olduğunuz destekten dolayı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yatırım, üretim ve ihracatın özel sektör eliyle ilerlemesi gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, bu süreçte kamunun görevinin ise çarkların hızlı dönmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin her yıl 1 milyon vatandaşına iş bulmak zorunda olduğunu ve yüzde 6 büyümek zorunda olduğunu kaydeden Zeybekci, Türkiye'nin 5-6 yılda bir yaşadığı krizlerden kurtulmak için artık değerlendirilemeyen imkan ve kaynaklarının değere dönüştürülüp ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

Zeybekci, Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlerle ekonominin büyüyeceğinin altını çizerek, yatırım yapanların hepsinin "başının üzerinde yeri olduğunu" ifade etti.

"TTIP tekrar canlanacak"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 15 Temmuz 2016'da 23.50 uçağıyla İstanbul'da gideceğini ve ertesi gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek tarihin en önemli teşvik sistemini aktaracaklarını anlattı. 15 Temmuz'un Türk ekonomisi için bir zafer olduğunu dile getiren Zeybekci, hain darbe girişimine rağmen Türkiye'de üretimin durmadığını, ekonominin tıkır tıkır işlediğini söyledi.

Türkiye'nin Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda etki analizi yaptırdığını ve buna göre güncelleme durumunda AB'nin Türkiye'den daha kazançlı çıkacağının tespit edildiğini aktaran Zeybekci, "Sürdürülebilir değil, bunu devam ettiremeyiz, güncellememiz gerekiyor, dedik. Hele hele yaklaşan TTIP, ABD ile AB'nin ortak serbest ticaret anlaşması. Çok kapsamlı ekonomik entegrasyon demek o. Şimdi donduruldu, buzdolabında duruyor. Ben biraz farklılaştırılarak, yumuşatılarak devam edeceği kanısındayım. O tekrar canlanacak." diye konuştu.

Türkiye ile AB'nin ticari ilişkilerinin önemine dikkati çeken Zeybekci, "Hiçbir ülke bizim kara kaşımıza kara gözümüze bakmaz bunu biliyoruz, o kadar da saf değiliz." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, ilk başta dezavantaj gibi görünse de ileride Gümrük Birliğinin güncellenmesinin Türkiye'nin 2023 hedeflerine hız katacağını söyledi.

Gümrük Birliğinin güncellenmesinin önemine işaret eden Zeybekci, bu bağlamda Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlere yönelik soruşturma açıldığı iddiaları üzerine bazı Alman bakanların, Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik sürece ilişkin söylemlerini eleştirdi.

Fetullahçı Terör Örgütünün AB ülkelerinde yaptırım gücü bulunduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlere yönelik soruşturma açıldığı iddialarına ilişkin şunları kaydetti:

"İyi niyetli olmayan bir adımdır o. Tüm yabancı yatırımlar gibi Alman şirketleri de bizim için başımızın tacıdır. Ekonomi Bakanlığı olarak da biz her birinin kayıtlarını tutuyoruz. Bugüne kadar tek bir Alman firmasıyla ilgili bırakın yazılı sormayı, sözlü sormak, bunu ima edecek bir şey olmamıştır. Bir işgüzarın ve kendini bilmezin, yapılan bir soruşturmayla ilgili hiç gerek olmadan, kimseye sormadan, çok alt seviyedeki bir adamın İnterpol'e yazdığı bir yazı. Bununla ilgili sorumlu arkadaşlarımız bunun arkasını iyice deşelemeli. Döndük ve dedik ki 'Zinhar böyle bir şey yoktur.' Şimdi Almanya'daki dostlarımızdan, Dışişleri ve Ekonomi Bakanından 'Türkiye'nin Gümrük Birliği güncellenmesiyle ilgili...' Pardon... Alman Dışişleri Bakanı mısın, yoksa AB Dışişleri Bakanı mısın? Alman Ekonomi Bakanı mısın, AB Ekonomi Bakanı mısın? Kendilerine her türlü bilgiyi verdik. Almanya ile Türkiye arasında yaşanabilecek olumsuzluktan dolayı her iki ülke kaybeder. Bütün dostlarımıza rica ediyorum, her iki ülke kaybedecekse buna kim sevinir, bir düşünün. Terör örgütleri sevinir, müttefik ve dostlar arasındaysak olumsuzlukları kendi aramızda, olumluları herkesin içinde konuşmamız lazım. Bu başka yerlerde başka şeylere alet ediliyorsa bunu biz teessüfle karşılarız. Bizim niyetimiz bellidir, arkasında hiçbir şeyde yoktur. 'Türkiye'deki Alman yatırımları etkilenir...' Böyle bir şey demek aklımızın ucundan bile geçmez, menfaatinize uygun olanı yapar, olmayanı yapmazsınız. İstendiğiniz yere gider, istenmediğiniz yere gitmezsiniz. (Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda) Bizim muhatabımız Avrupa Birliğindeki bizim karşıtlarımızdır."

"Hedefimiz asla vazgeçmeden AB'ye tam üyelik"

Zeybekci, AB ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi sürecinin pozitif şekilde devam ettiğini vurgulayarak, bu sürecin hem Türkiye hem de AB lehine olduğunu söyledi.

IMF'in Türkiye ekonomisine yönelik olumlu söylemleri bulunduğunu aktaran Zeybekci, IMF'in bu durumun AB ülkelerini de olumlu yönde etkileyeceğini belirttiğine dikkati çekti. Zeybekci, "Bizim hedefimiz bellidir. Asla vazgeçmeden AB ile tam üyelik. Şu anda AB ile aramızda en pozitif platform olan Gümrük Birliğinin güncellenmesi vardır. Gümrük Birliğinin güncellenmesi sepetine 'bir tekme atayım.' diyenler varsa, dikkat edin sepetin içindeki yumurtaların çoğunluğu da size ait olabilir. Aklı olan insanlar o sepetin içindeki yumurtaları çoğaltır. İlla tekmeleyeceğim diyorsan, 'İyi düşünün.' derim." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin bu yıl gösterdiği ekonomik başarıya da değinen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Birinci yüzde 5 büyüme, ikinci çeyrek göreceksiniz yüzde 5'in üzerinde bir büyüme yakalayacağız. Üçüncü çeyrek, belki Ekonomi Bakanı olarak risk alarak iddialı bir şey söylüyorum, yüzde 7 seviyesinde büyüme bekliyoruz. Yıl sonu itibarıyla ortalamamız yüzde 5,5'in oldukça üzerinde olacak. İhracatta tarihi rekor kıracağız. Yıl boyunca ihracatın büyümeye katkısı oldukça yukarıda olacak. Bunu sürdürülebilir hale getireceğiz. İhracatımızın devamlı olarak artması için sizinle konuşarak karar vereceğiz. Yıl sonu itibarıyla ihracatta yüzde 11 seviyesinde artış hedefliyoruz."

Zeybekci, Bakanlığının teşvik ve destekleri konusunda şirketlere bilgi vermeyi istediğini de belirterek, her ile giderek bu konuda bilgilendirme yapabileceklerine işaret etti.

Bakan Zeybekci, TOBB'un, Ekonomi Bakanlığının yurt dışında açtığı Türk Ticaret Merkezlerinin kurucularından biri haline gelmesine yönelik bir anlaşmayı imzaladıklarını da bildirdi.

Konuşmaların ardından program basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Tüfenkci Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title