Haberler

Almanya'daki Türklerin Seçimdeki Tercihi Açık Ara AK Parti

Güncelleme:

Türkiye – Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında yaptıkları seçim anketi araştırmasında AK Part'nin oy oranının yüzde 50'nin üzerinde, HDP'nin oy oranının ise yüzde 10'un üzerinde olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Faruk Şen, dün akşam Sokak TV'de Prof. Dr. Haluk Şahin'in sunduğu programa katılarak Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında nisan ve mayıs aylarında yaptıkları siyasi eğilim araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

5 MİLYON SEÇMENİN 1 MİLYON 380 BİNİ ALMANYA'DA

Şen, sadece Almanya'da kayıtlı seçmen sayısının 1 milyon 380 bin olduğunu, Almanya ile birlikte diğer tüm ülkelerdeki seçmen sayınını 5 milyon civarında olduğunu belirtti.

AK PARTİ YÜZDE 53!

Yaptıkları seçim araştırması hakkında bilgi veren Faruk Şen, nisan ayında AK Parti'nin oy oranının yüzde 53, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) oy oranın yüzde 17, HDP'nin oranının yüzde 14, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oy oranının ise yüzde 12 olduğunu açıkladı.

DAVUTOĞLU'NUN MİTİNGİ DE ETKİLİ OLDU

Faruk Şen ayrıca, Nisan ayı içinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya'da yaptığı seçim gezisinde, gurbetçilere yönelik seçim vaadinin oy oranını artırmada etkili olduğunu belirtti.

Şen, buna örnek olarak, gurbetçiye bedelli askerliğin 6 bin euro'dan bin euro'ya düşürüleceğini, Almanya ile Türkiye arasında emeklilik konusunda mevut pürüzlerin giderileceğini gösterdi.

HDP'NİN OY ORANI TÜRKİYE'DEN YÜKSEK

Faruk Şen Almanya'da yapılan anketlerde HDP'nin oy oranın Türkiye'den yüksek olmasını ise bu partinin Almanya'dan Alevi bir temsilciyi milletvekili adayı göstermesine, dolayısıyla hem Alevilerin hem de HDP ve Kürt diasporasının seçim için enerjik bir biçimde çalışmasına bağladı.

HDP'DE YÜKSELİŞ

Faruk Şen, mayıs ayında yaptıkları seçim anketinde ise HDP'nin oy oranının nisan ayına göre 2 puan artarak yüzde 14'e çıktığını gördüklerini belirtti.

Şen, Almanya'daki HDP'lilerin bu çalışmayı aynı tempoyla sürdürmeleri halinde en az 400 bin oy alabileceklerini hesapladıklarını belirti.

Şen, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın seçim çalışması için nisan ayında Almanya'ya yaptığı ziyarette verdiği mesajların da bu partinin oy oranını artırıcı etkisi olduğunu dile getirdi.

Faruk Şen, AK Part'nin mayıs ayı içinde bir miktar kayba uğrayarak o oranını yüzde 51 olarak bulduklarını açıkladı.

CHP VE MHP DEĞİŞMEDİ

Şen, nisan ayında olduğu gibi mayıs ayında da CHP'nin oy oranın yüzde 17, MHP'nin oy oranın 12 olduğunu söyledi.

GURBETÇİYE YÖNELİK HİÇBİR VAATLERİ YOK

Faruk Şen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Almanya'ya yaptıkları seçim gezisinde gurbetçiye yönelik hiçbir vaatte bulunmadıklarını hatırlattı.

Her iki liderin de asgari ücretin artırılması, emeklilere dini bayramlarda ikramiye gibi Türkiye'de açıkladıkları seçim beyannamelerindeki vaatleri tekrarladığını, Almanya'da Türkiyelilere dönük bir mesajlarının bulunmadığını, dolayısıyla oy oranlarında bir artış kaydedilmediğini dile getirdi.

Faruk Şen ayrıca, CHP'nin, uzun yıllar Almanya'da yaşamış ve bu ülkeyi iyi bilen olan Ercan Karakaş'ı iyi değerlendirememesini eleştirdi. Seçime az bir zaman kalmasına rağmen Kılıçdaroğlu'nun ikinci Avrupa gezisi planladığını belirten Şen, CHP liderinin yurt dışındaki seçmene yönelik vaatte bulunmasını tavsiye etti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Faruk Şen Ak Parti Türkiye Almanya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500

Yorumlar (221)

asvmobilWeb@haberler.com:

Oylar akpye akp oylar akp ye bizler akpliler olarak akp diyoruz.

72
22
yanıtYanıtla
Almancı Mobil-IOS:

Bizde akparti ye verdik oyumuzu Türkiye'de de durum farklı olmaz en az % 50 alır ak parti

45
23
yanıtYanıtla
HakkariliMobil-IOS:

Dün hdp liler kapımı çaldı oy istediler bende size oy değil pisliğimi bile vermem dedim siz bölücüsünüz domuz eti yersiniz dedim kovdum.. Bende Kürdüm kıroyum ama AKP diyorum..

29
30
yanıtYanıtla
rizelimobilWeb@haberler.com:

Turkiyenin cetecilerden kurtulabipmesi icin laz olarak oyum HDPYe

33
22
yanıtYanıtla
AkpmobilWeb@haberler.com:

Akp yine tek basina geliyor. Muhalefetcikler havlamayin.

37
13
yanıtYanıtla
ats61gMobil-IOS:

akp disinda bir partiye oy vermek buyuk aptalikktir.

9
40
yanıtYanıtla
ÖZGÜR DERSİM 62Mobil-ANDROID:

oylar HDP ye barajin duvarlari catladi baraj dustu dusecek inadina HDP......

48
0
yanıtYanıtla
BurakmobilWeb@haberler.com:

Iki gün önce ailece oyumuzu MHP ye verdik ve tanidigim cok kiside MHP yi tercih etti. Bu anket yanlis cikacak bana kalirsa ...

25
22
yanıtYanıtla
BjkMobil-IOS:

Yurtdışında yaşayan biri olarak burdaki Türk'lerin hemen hemen hepsi milliyetçidir akp ye verenler genelde cahil dünyadan haberi olmayan işten eve evden işe giden güruh hdpye oy verenlerde Türkiye'den kaçan mülteciler(PKK lılar) en iyi organize olanlarda hdpliler maalesef

41
5
yanıtYanıtla
Atatürkün askeriMobil-IOS:

Ben bi gurbetci olarak anlamiyorum burda münihde herkez tayibden neefred ediyor !

19
22
yanıtYanıtla
Tüm 221 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title