Haberler

Yine Sınır, Yine Şaibeli Ölüm!

Güncelleme:

Suriye sınırından geçmeye çalışanlara yönelik askerin olaylı müdahaleleri devam ediyor. Dün sabaha karşı meydana gelen bir olayda, Suriyelilerin sınırı aşarak Türkiye'ye geçmek istedikleri bu esnada askerlerle, Suriyeliler arasında arbede yaşandığı belirtildi. İddiaya göre, Türkiye- Suriye sınırının Suruç ilçesi bölgesinden Türkiye'ye geçmeye çalışan ve akraba oldukları belirtilen dokuz Suriyeliye Türk askerleri tarafından ateş açıldı. Adeta kurşun yağmuruna tutulan Suriyelilerden dördü geri dönüp Suriye'ye doğru kaçmaya başladı. Bu sırada 32 yaşındaki Mehmet Halil adlı Suriyeli, sınırda bulunan tellere takılarak yaralandı. Bir şekilde tellerden kurtulmayı başaran Halil, yaralı halde diğer üç yakını gibi sınırı aşarak Suriye topraklarına ulaştı. Geriye kalan beş Suriyeli ise sınırın sıfır noktasında Türk askerlerine teslim oldu. Gözaltına alınan Suriyelilerden 15 yaşındaki Ciwan Muhammed adlı çocuğun da askerler tarafından silah dipçiği ile darp edildiği ve başına aldığı darbeler nedeniyle yaşamını yitirdiği öne sürüldü. Birecik Devlet Hastanesine getirildikten sonra öldüğü anlaşılan Ciwan Muhamed'in cenazesi, Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, gözaltına alınan dört Suriyeli serbest bırakıldı. Küçük çocuğun kafasına dipçikle vurarak ölümüne neden olduğu iddia edilen askerin silahında inceleme yapılmak üzere el konulduğu ve askerin gözaltına alındığı öğrenildi.

GENELKURMAY: BAŞINI YERE ÇARPIP ÖLDÜ!
Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Suriye sınırında mayınlı sahaya girmek isteyen bir grup ile askerler arasında yaşanan arbedede düşerek başını yere çarpan bir kişinin yaşamını yitirdiğini iddia etti.

Açıklamada, Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 3. Hudut Alay Komutanlığı, Suruç Konak Hudut Karakolu sorumluluk sahasında, 30 şahsın Suriye'den Türkiye'ye doğru mayınlı sahaya girme teşebbüsünde bulunduğunun tespit edildiği ileri sürülerek, tespit edilen bu durum üzerine Konak Hudut Karakol Komutanı ve Ani Müdahale Mangası'nın (AMM) olay bölgesine intikal ettiği kaydedildi.

Yapılan müdahaleye ilişkin şu açıklamaya yer verildi: "Şahıslara 'Dur' ikazında bulunulmuş, ikaza uyulmaması üzerine havaya ateş açılmıştır. Müteakiben şahıslar iki ayrı gruba ayrılmış ve hudut personelinin üzerine ateş açmıştır. Hudut unsurları tarafından ateşe ateşle karşılık verilmiş ve grubun büyük kısmı Suriye tarafına geri kaçmıştır. Ancak, uyarı ateşine uymayan beş şahıs ile AMM personeli arasında arbede çıkmış, bu arada düşen Suriye uyruklu bir şahıs başını yere çarpmıştır. Başını yere çarpan yaralı şahıs, derhal Birecik Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiş, ancak şahsın 16 Nisan 2014 tarihinde saat 01.45 sularında anılan hastanede vefat ettiği öğrenilmiştir. Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı, Birecik İlçe Jandarma Komutanlığı'na ve 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na bilgi verilmiş, Birecik Cumhuriyet Savcılığı tarafından adli tahkikat başlatılmıştır."

TANIK GENELKURMAY'I YALANLADI
Genelkurmay Başkanlığı'nın Türkiye-Suriye sınırındaki olaya ilişkin yaptığı açıklamanın ardından hayatını kaybeden 15 yaşındaki Ciwan Muhammed'in kuzeni ve olayın tanığı olan A. Muhammed, askerlere teslim oldukları halde Ali'nin askerler tarafından öldürüldüğünü ileri sürdü.

Sınırda yakalandıktan sonra serbest bırakılan Suriyeliler, Ciwan'ın cenazesini almak üzere Adana'ya geldi. Ciwan Muhammed'in kuzeni olan A. Muhammed, Türk askerlerine teslim oldukları halde, Ciwan'ın askerler tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Suriye'deki savaştan kaçmak için sınırı geçmek istediklerini kaydeden A. Muhammed, Türkiye'de çalışarak ailelerini geçindirmeyi düşündüklerini belirtti. Muhammed, yaşamını yitiren Ciwan'ın ailenin geçimini sağlayabilecek en büyük çocukları olduğunu söyledi. Kuzeninin kafasına art arda dipçikle vurarak yaşamını yitirmesine neden olan askerin isminin İbrahim olduğunu öne süren A. Muhammed, askerin diğer askerler tarafından "İbrahim" ismiyle çağırıldığını söyledi.

Öte iddialara göre, bu bölgede Muhamed'in kafasını çarpabileceği taş bulmak mümkün değil.

OTOPSİ RAPORU: KAFASI PARÇALANMIŞ
Ciwan Muhammed'in yakınlarının Adana Adli Tıp Kurumu önündeki bekleyişinin ardından, otopsi işlemleri tamamlanan cenaze yakınlarına teslim edildi. Birecik Belediyesi tarafından gönderilen cenaze aracı ile Birecik'e getirilen Muhammed'in cansız bedeni, ilk etapta Birecik Devlet Hastanesi morguna ardından da ailesi tarafından alınarak Rojava'nın Kobani kentine götürüleceği öğrenildi.

Bu arada askerin kafasına dipçikle vurarak öldürüldüğü iddia edilen Ciwan Muhammed'in otopsi raporu açıklandı. Raporda, "Parçalı kafa kemiği kırıklarıyla birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti saptandığı" ifadelerine yer verildi.

HASAN DA KENDİ KENDİSİNE ÖLMÜŞTÜ!
Akçakale ilçesine bağlı Öncül beldesinin Suriye sınırındaki Çömlükçü köyünde meydana gelen olayda da bir çocuk ölmüştü. 12 Kasım 2013 tarihinde, Savaş Hudut Karakolu'na bağlı askerler, zırhlı araçlar olan Personel Taşıyıcı (ZPT) ve akrep ile yasadışı sınır ticareti yaptıkları iddia edilen yaklaşık 20 kişiye müdahale etmiş, bu esnada iddiaya göre, motosikletle kaçmaya çalışan 16 yaşındaki Hasan Bakdur, zırhlı aracın altında kalarak yaşamını yitirmişti. Genelkurmay Başkanlığı'nın da doğruladığı operasyonda Hasan Bakdur'un ölümüne ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmamış, ancak askerler aileye çocuklarından haberlerinin olmadığı belirtilmişti. Baba Fazıl Edip Bakdur, olay yerine gittiklerinde ezilerek öldürülen çocuğunun üzerinin toprak ile örtülmeye çalışıldığını gördüğünü ileri sürmüştü. Hukuki destek almak amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesine de başvuran Baba, "Çocuğum kaçakçılık yapmamasına rağmen, askerler çocuğumun kaçakçılık yaptığını iddia ettiler. Akrep denilen aracı o yüzden çocuğumun üzerine sürmüşler. Askerler çocuğumun üstüne toprak atarak kaçmışlar. Orada kaçakçılık yapılmıyor demiyorum. Orada millet aç, mecbur sigara kaçakçılığı yapıyor. Ama benim çocuğum kesinlikle kaçakçılık yapmadı. Sadece pamuk tarlasından eve, evden tarlaya gidiyordu" diyerek sorumluların ortaya çıkarılarak yargılanmasını istemişti. Daha sonra açıklanan otopsi raporu da baba Fazıl Edip Bakdur'u doğrular nitelikteydi.

Olayı, geçen 19 kasımda 'Asker, oğlumu öldürüp üzerini toprakla kapattı!' başlığıyla manşetine taşıyan Gazete İpekyol, acılı baba Fazıl Edip Bakdur'un, lise 2'nci sınıf öğrencisi olan çocuğu Hasan Bakdur'un pamuk tarlasına çalışmaya gittiğini, 12 Kasım günü saat 16.45 sıralarında tarladan dönerken jandarmaların kaçakçıları kovalarken içerisinde bulundukları zırhlı araçla çocuğunun üzerine sürüp ezdiğini ve üzerini toprakla kapatmaya çalıştıklarını yayımlamıştı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Birecik Türkiye Suriye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title