Haberler

    Yıldız: Son Litresine Dek Resmi

    New York Times gazetesinde yer alan “Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı” iddiasına Enerji Bakanı Yıldız’dan yalanlama geldi.

    Amerikan gazetesi The New York Times (NYT), Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) sattığı petrol için en büyük pazarlarından birinin Türkiye olduğunu iddia etmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte Katar'da bulunan Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu iddiayı şu sözlerle yalanladı:

    "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Tüm alışverişini ona göre yapmak zorunda. Biz 35 milyon tonluk petrol ticaretimizi hem alım hem satım anlamında son litresine varıncaya kadar resmi işlemlerle yapıyoruz. Yaklaşık 13 ayrı ülkeden petrol alıyoruz, tedarikle ilgili zorluğa girmiyoruz, arz fazlası her ülke için yeterli. Konu teknik olmaktan çıkıp siyasi, ideolojik ve kasıtlı bir hal aldı. Türkiye Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından Irak petrolünü alıyor, bunun içinde Bağdat da var, Erbil de var. Irak Anayasası'ndaki ölçülere göre, yetki çerçevesinde o petrol alınıyor, o paylaşımı-bölüşümü belirleyen Irak."

    Taner Yıldız, Irak petrolünün kaynağını Irak'ın iç meselesi olarak gördüklerini söyledi. "Birisi 'Kerkük petrolüne IŞİD petrolü karıştı' diyorsa bizim sorunumuz değil. Böyle bir konu bize aktarılmadı, aktarılması halinde buna karşı tavır alacağımızı tüm dünya bilir" diye konuştu.

    Yıldız, IŞİD'in Irak'ta ele geçirdiği kuyulardan ham petrol elde ediyor olabileceğini ancak bunun Türkiye'nin değil Irak'ın problemi olduğunu vurguladı.

    "Türkiye'nin itibarı zedelenmeye çalışılıyor"

    Taner Yıldız bu iddialarla Türkiye'nin uluslararası itibarının zedelenmeye çalışıldığını söyledi.

    "Bugün petrol yarın başka bir konu olur. Türkiye IŞİD'i destekliyor izlenimi verilmek isteniyor. Özellikle Batı'da ABD ve AB ülkelerinde böyle bir intiba oluşturulmaya çalışılıyor, Türkiye Batı'nın doğusuna doğru itilmeye çalışılıyor. Türkiye'nin coğrafya olarak böyle bir yapıya komşu olması bunu yaptığı anlamına gelmiyor. "Öyle bir ilgi kurmak istiyorlarsa, Türkiye'nin Suriye'ye 910 km sınırı var. Irak ile birlikte 1200 km sınırı var. Bu IŞİD'den petrol alacağı anlamına gelmiyor."

    Taner Yıldız, IŞİD petrolünün kaçak yollarla Türkiye'ye girmiş olup olmayacağı sorusunu ise, "Bize böyle bir bilgi ulaşmadı, ulaştığında da Gümrük Bakanlığımızın mutlaka müdahalesi olacaktır. Böyle bir şey katır üzerinde gelemez, iki bin ton diyorlar. Bu karayoluyla, tankerle, kaçakla gelebilecek bir yapı değil" diye yanıtladı.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Taner Yıldız Irak Işid Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title