Haberler

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Sahipleri "Eksik Beyan ve Kısmi Teminat Usulü" Uygulamalarından...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yetkilendirilmiş yükümlü statüsü için gereken koşullar, başvuruda aranacak belgeler, sertifikanın verilmesi, süresi, yenilenmesi, değiştirilmesi, askıya alınması, geri alınması ve iptali ile bu sertifika kapsamında faydalanılacak izinli gönderici, izinli alıcı, ithalatta yerinde gümrükleme, onaylanmış ihracatçı, eksik beyan, kısmi teminat, götürü teminat uygulamaları, beyanın kontrolüne yönelik kolaylaştırmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yetkilendirilmiş yükümlü statüsü için gereken koşullar, başvuruda aranacak belgeler, sertifikanın verilmesi, süresi, yenilenmesi, değiştirilmesi, askıya alınması, geri alınması ve iptali ile bu sertifika kapsamında faydalanılacak izinli gönderici, izinli alıcı, ithalatta yerinde gümrükleme, onaylanmış ihracatçı, eksik beyan, kısmi teminat, götürü teminat uygulamaları, beyanın kontrolüne yönelik kolaylaştırmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre gerekli şartları sağlayan, gümrük mevzuatına göre serbest bölgeler dahil Türkiye Gümrük Bölgesi'nde yerleşik ve en az üç yıldır fiilen faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına gümrük mevzuatının öngördüğü basitleştirilmiş uygulamalardan ve Türkiye Gümrük Bölgesi'ne eşya giriş ve çıkışı sırasında yapılan emniyet ve güvenlik kontrollerine ilişkin kolaylaştırmalardan yararlanmak üzere yetkilendirilmiş yükümlü statüsü tanınacak. Sertifika sahibi şirketin, devir veya birleşme suretiyle tüzel kişiliğinin sona ermesi durumunda yeni kurulan ya da sertifika sahibi şirketi devralan tüzel kişiliğin yapacağı sertifika başvurusunda en az üç yıldır fiilen faaliyette bulunma şartı aranmayacak.

-KISMİ DEVİR DURUMU-

Sertifika sahibi şirketin malvarlığının bir veya birden fazla bölümünü yeni kurulacak bir şirkete kısmi bölünme suretiyle devretmesi halinde, idaresi ve murakabesi veya sermayesi bakımından sertifika sahibi şirketle yeni kurulan şirket arasında vasıtalı veya vasıtasız şirket ilişkisi bulunması koşuluyla, devralan tüzel kişiliğin yapacağı sertifika başvurusunda en az üç yıldır fiilen faaliyette bulunma şartı aranmayacak, ancak sertifika sahibi şirketin ihlallere ilişkin ceza kararı sayıları ile sertifika talebinde bulunan kişi adına düzenlenmiş ceza kararları ve beyan sayıları ile birlikte değerlendirilecek.

Sertifika sahibi şirkete, devir suretiyle sertifika sahibi olmayan bir başka şirketin katılması durumunda, sertifika sahibi şirket tarafından devir alma işleminin tescil edildiği tarihi izleyen beş iş günü içerisinde gümrük idaresine bildirilecek. Sertifika sahibi şirketin, sertifika sahibi bir başka şirkete devir suretiyle katılması veya sertifika sahibi bir başka şirketle yeni bir tüzel kişilik altında birleşmesi durumunda, yeniden sertifika başvurusunda bulunulmayacak.

-İKİ VEYA DAHA FAZLA ŞİRKETİN DEVRALINMASI-

Sertifika başvurusunda bulunan şirketin, iki veya daha fazla şirketin devralınması veya yeni kurulan bir şirket şeklinde birleşilmesi sonrasında başvuruda bulunması halinde, her bir şirketin en az üç yıldır faaliyette bulunması kaydıyla, her bir şirketin ihlallere ilişkin ceza kararı sayıları ile beyan sayısı birlikte değerlendirilecek.

-EKSİK BEYAN USÜLÜNDEN YARARLANABİLECEKLER-

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahiplerinin eksik beyan usulü ve kısmi teminat usulü gibi basitleştirilmiş uygulamalardan, ayrıca bir talebe gerek kalmaksızın, faydalanmalarına izin verilecek.

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahiplerinin basitleştirilmiş uygulamalardan faydalanmalarına, talep etmeleri ve o uygulamaya ilişkin ilgili ek koşul veya koşulları da sağlamaları halinde izin verilecek. Bunlar, "Götürü teminat uygulaması, onaylanmış ihracatçı yetkisi kapsamında; A.TR Dolaşım Belgelerini Bakanlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından düzenleme ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz edilme zorunluluğu olmaksızın düzenleyebilme izni, Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülke veya ülke gruplarıyla tercihli ticarette, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tarım ürünlerinin tercihli ticaretinde ve ülkemiz tarafından tek taraflı olarak tanınan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi rejimi kapsamında gerçekleştirilen tercihli ticarette eşyanın kıymetine bakılmaksızın fatura beyanı veya EUR. MED fatura beyanı düzenleyebilme izni, İhracatta yerinde gümrükleme izni, izinli gönderici yetkisi, izinli alıcı yetkisi, ithalatta yerinde gümrükleme izni" olacak.

-ÖZET BEYAN VERME KOLAYLIĞI-

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahiplerine beyanın kontrolüne ilişkin yeşil hat uygulaması, beyannamenin belge kontrollerine tabi tutulması halinde kontrollerinin öncelikle yapılması, beyanname kapsamı eşyanın muayeneye tabi tutulması halinde muayenenin öncelikle yapılması şeklindeki kolaylaştırmalardan ayrıca bir talebe gerek kalmaksızın, yararlanma izni verilecek.

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahiplerine Türkiye gümrük bölgesine giriş ve çıkışta azaltılmış zorunlu bilgilerden oluşan özet beyan verme kolaylığı, özet beyana ya da özet beyan yerine geçen belgelere veya özet beyan olarak kullanılan bilgilere dayalı emniyet ve güvenliğe ilişkin gümrük kontrollerinin azaltılması ve bu kontrollerin öncelikle yapılması, sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı tanınması gibi emniyet ve güvenlik kontrollerine ilişkin kolaylaştırmalardan, ayrıca bir talebe gerek kalmaksızın, yararlanma izni verilecek.

Adına sertifika düzenlenen gerçek ve tüzel kişilere bu sertifika kapsamında tanınan hak ve uygulamalardan, bizzat bu kişilerce yararlanılacak. Söz konusu haklar ile uygulamalardan yararlanma yetkisi başka kişilere kullandırılamayacak. Sertifika kapsamında tanınan hak, uygulama ve kolaylaştırmalardan yalnızca sertifikanın geçerli olduğu sürece yararlanılabilecek.

-YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI BAŞVURUSU İÇİN ARANACAK MALİ YETERLİLİK KOŞULU-

Başvuru sahibinin mali yapısının başvuru yılından önceki üç yıl esas alınmak suretiyle, yeminli mali müşavir tarafından incelenerek, olumlu görüşle rapora bağlanmış olması gerekecek. Bunun uygulanmasında ocak ile mart ayları içerisinde yapılacak başvurularda bir önceki yıla ilişkin mali tabloların tamamlanamamış olması halinde, yeminli mali müşavir tarafından yapılacak incelemede başvuru yılından önceki ikinci, üçüncü ve dördüncü yıl esas alınacak. Bu maddenin uygulanmasında, mali yeterlilik, başvuru sahibinin iştigal ettiği iş alanının özellikleri de göz önüne alındığında, taahhütlerini karşılamaya yeterli bir mali durumda bulunmasını ve hakkında iflas işlemleri başlatılmamış olmasını ifade edecek.

-YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI BAŞVURUSU İÇİN ARANACAK EMNİYET VE GÜVENLİK KOŞULU-

Başvuru sahibinin uygun emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunduğunun kabul edilmesi için Bakanlıkça yapılacak inceleme ve bu inceleme sonuçlarını değerlendirmeye yönelik kurulan sistem kapsamında yapılacak puanlama sonucunda aşağıdaki koşulların yeterli düzeyde sağlanmış olduğunun tevsik edilmiş olması gerekecek.

-KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İÇİN İSTİSNA HÜKMÜ-

Resmî daireler, sermayesinin tamamı devlete ait olan iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iktisadi kuruluşuna ait bağlı müesseselerin yapacakları yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurularında "Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurusu için aranacak güvenilirlik koşulu" ile "Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurusu için aranacak emniyet ve güvenlik koşulu" aranmayacak.

Sertifikanın geçerlilik süresi

-SERTİFİKA İLK İŞ GÜNÜNDE GEÇERLİ OLACAK-

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası düzenlendiği tarihten sonraki ilk iş gününde geçerli hale gelecek. Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası düzenlendiği tarihten sonraki ilk iş gününde geçerli olacak, sertifika "askıya alınma ve iptali durumları" dışında süresiz olarak kullanılacak.

Adına sertifika düzenlenmiş kişinin ticaret unvanı, vergi numarası, adresi, ticaret siciline kayıtlı olduğu yer ve ticaret sicil numarasında herhangi bir değişiklik olması halinde, söz konusu değişikliklere ilişkin Ticaret Sicil Gazetesinin ya da Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi'nin, aslı veya onaylı suretleri veya Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğünce ya da Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü'nce veya Müdürlüğün yetkili kılacağı ve kendisine elektronik iletişim ağları veya diskler vasıtasıyla iletilmiş bulunan odalarca onaylı örneği ile vergi numarasının değişmiş olması halinde sertifikayı düzenlemiş olan bölge müdürlüğüne başvurulacak.

-SERTİFİKA KAPSAMI YETKİLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI-

Sertifika sahiplerince adlarına düzenlenmiş sertifika kapsamında bulunmayan onaylanmış ihracatçı yetkisine bağlı uygulamalardan herhangi birinin talep edilmesi ya da kapsamlarında veya içeriklerinde değişiklik yapılmasının istenilmesi durumunda, onaylanmış ihracatçı yetkisi için başvuru formu ile söz konusu sertifikayı düzenlemiş olan bölge müdürlüğüne başvurulacak.

-EKSİK BEYAN USULÜNE KONU OLABİLECEK BELGELER-

Sertifika sahibi kişilerce, Gümrük Yönetmeliğinin 143, 154 ve 163. maddelerinde belirtilen koşullar saklı kalmak kaydıyla fatura, A.TR Dolaşım Belgesi, menşe ispat belgeleri, teslim şekli gereği ibrazı gereken navlun makbuzu ve sigorta poliçesi, işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşıma sokulması halinde ibrazı gereken işlenmiş tarım ürünleri analiz sonuç raporu, vergilendirmeyi doğrudan etkileyen diğer belgelerin bir ya da daha fazlası beyannamenin tescilinden sonra temin edilmek üzere beyanda bulunulabilecek.

-EKSİK BEYANIN YEŞİL HATTA İŞLEM GÖRMESİ-

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip kişilerin yeşil hatta işlem gören eksik beyan usulüne konu beyannamelerine ilişkin belgeler gümrük idaresine ibraz edilmeyecek. Bu belgeler gümrük idaresince istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilecek.

-VERGİ TAHAKKUKU VE TEMİNAT İŞLEMLERİ-

Götürü teminat uygulamasından yararlanan sertifika sahibi kişilerce, indirimli veya sıfır oranında vergi uygulaması ile muafiyet hükümlerinin uygulanmasına ilişkin belge eksikliği nedeniyle eksik beyan usulünden yararlanılmak istenilmesi durumunda, vergi tahakkuku beyana göre indirimli veya sıfır oranında vergi uygulaması ile muafiyet hükümlerine göre yapılacak.

Götürü teminat uygulamasından yararlanılmadığı durumlarda, bu uygulamadan yararlanmak istemeyen ya da götürü teminat uygulamasından yararlanma hakkı bulunmayan sertifika sahiplerince, indirimli veya sıfır oranında vergi ile muafiyet hükümlerinin uygulanmasına ilişkin belge eksikliği nedeniyle eksik beyan usulü için normal oranların uygulanması sonucu bulunacak miktar ile indirimli veya sıfır oranında vergi ile muafiyet hükümlerinin uygulanması sonucu bulunacak miktar arasındaki fark için gümrük idarelerince teminat istenecek. Söz konusu eksik belgelerin faks veya fotokopisinin ibrazı halinde teminat aranmayıp beyana göre işlem yapılacak.

-KISMİ TEMİNAT UYGULANACAK DURUMLAR-

Gümrük antrepo, gümrük kontrolü altında işleme ve geçici ithalat rejimlerine tabi tutulan eşya için teminat alınması öngörülen durumlarda, sertifika sahibi kişilerden, talep etmeleri halinde, ithalat vergilerinin yüzde 10'u oranında teminat alınacak. Dahilde işleme ve hariçte işleme rejimleri ile ilgili usul ve esaslar hakkında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile belirlenmiş teminat uygulamaları hükümleri saklı olacak.

-KISMİ TEMİNAT UYGULAMASINDAN YARARLANILAMAYACAK DURUMLAR-

Gümrük vergilerinin gümrük mevzuatı dışında, ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeler ile bu Yönetmelikte düzenlenen kısmi teminat uygulamasının kapsamı dışında bırakılmış olması durumunda, bu vergilere karşılık olmak üzere alınacak teminatlar için kısmi teminat uygulamasından yararlanılmayacak. Sertifika kapsamında, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun ekindeki "I" sayılı listede yer alan eşyaya ilişkin özel tüketim vergisi için Bakanlıkça belirlenecek haller dışında kısmi teminat uygulamasından yararlanılamayacak.

-GÜMRÜK İDARESİNCE YAPILACAK KONTROLLER-

Tescil edilen gümrük beyannamesine ilişkin olarak gümrük mevzuatında öngörülen kontrollerin yanı sıra; beyannamenin, sertifika sahibi adına tescil edildiğinin, sertifika sahibinin kısmi teminat uygulamasından yararlanma hakkına sahip olduğunun, teminat oranının uygun seçilip seçilmediğinin kontrol edilmesi gerekecek.

-GÖTÜRÜ TEMİNAT UYGULAMASI VE KAPSAMI-

Götürü teminat uygulaması, eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanmasını gerektiren bir gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulduğu durumlarda, bu uygulamadan yararlanacak kişi için belirlenmiş tutardaki teminatın, her işlem için ayrı ayrı teminat verilmeksizin, teminata bağlanması gereken tutardan bağımsız olarak ve herhangi bir düşüm yapılmaksızın bir yıl süreyle kullanılabilmesini ifade edecek. İzinli alıcı yetkisi kapsamında gerçekleştirilecek işlemlerde kullanılacak olan götürü teminat için 98 inci madde, ithalatta yerinde gümrükleme izni kapsamında gerçekleştirilecek işlemlerde kullanılacak olan götürü teminat için 123 üncü madde hükümleri esas alınacak.

-KABUL OLUNABİLECEK TEMİNAT-

Götürü teminat uygulamasından yararlanmak isteyen sertifika sahibi tarafından verilecek, teminat mektubu vermeye yetkili bankalar veya özel finans kurumları tarafından verilen ve örneğe uygun olan süresiz teminat mektupları teminat olarak kabul olunacak.

-TEMİNAT TUTARININ BELİRLENMESİ-

Götürü teminat uygulamasından yararlanmak isteyen sertifika sahibi tarafından verilmesi gereken teminat tutarı; yalnızca izinli alıcı yetkisi kapsamında yapılacak işlemler için kullanılacak olan 98 inci maddede belirtilen bir milyon euro tutarında teminat olarak, yalnızca ithalatta yerinde gümrükleme izni kapsamında yapılacak işlemler için kullanılacak olan 123. maddede belirtilen beş yüz bin euro tutarında teminat olarak, diğer hallerde, götürü teminat yetkisinin tanınması, güncellenmesi veya kapsamının değiştirilmesine ilişkin başvurunun ilgili bölge müdürlüğünün genel evrak kaydına alındığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde gerçekleştirdiği gümrük işlemlerine ilişkin olarak teminata konu olan gümrük vergilerinin toplam kıymetinin yüzde 10'u olarak belirlenecek.

-GÖTÜRÜ TEMİNAT YETKİSİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ-

Götürü teminat yetkisinin geçerlilik süresi bir yıl olacak. Geçerlilik süresinin başlangıcı götürü teminat yetkisinin tanınması, güncellenmesi veya teminatın değiştirilmesine ilişkin işlemlerin ilgili bölge müdürlüğü tarafından tamamlandığı tarihten sonraki ilk iş günü olacak.

-ONAYLANMIŞ İHRACATÇI YETKİSİNİN KAPSAMI-

Onaylanmış ihracatçı yetkisinin kapsamı şöyle belirlendi:

"-A.TR Dolaşım Belgelerini Bakanlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından düzenleme ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz etme zorunluluğu olmaksızın düzenleyebilme izni,

-Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülke veya ülke gruplarıyla tercihli ticarette, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tarım ürünlerinin tercihli ticaretinde ve ülkemiz tarafından tek taraflı olarak tanınan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi rejimi kapsamında gerçekleştirilen tercihli ticarette eşyanın kıymetine bakılmaksızın eşya ve ülke/ülke grubu bazında fatura beyanı veya EUR.MED fatura beyanı düzenleyebilme izni,

-İhracatta yerinde gümrükleme izni."

-ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ UYGULAMASININ SONA ERDİRİLMESİ-

Gümrük Yönetmeliği çerçevesince düzenlenmiş tüm A sınıfı ve B sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgeleri 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle geri alınacak ve bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren yapılan A sınıfı ve B sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgesine ilişkin yeni başvuru talepleri reddedilecek. 1 Ocak 2017 tarihinden önce geçerlilik süresi dolan A sınıfı ve B sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgelerine ilişkin güncelleme talepleri belge geçerlilik tarihi en geç 1 Ocak 2017 olacak şekilde kabul edilecek. İzinli gönderici yetkisi kapsamında, izinli alıcı yetkisi kapsamında A sınıfı ve B sınıfı onaylanmış kişi statü belgesi sahiplerinin eşyasının taşınmasına ilişkin hükümler de 1 Ocak 2017 tarihine kadar uygulanacak.

-YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI BAŞVURUSU İÇİN GEÇİCİ SINIRLAMA-

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurusunun yapıldığı yıldan bir önceki takvim yılı veya başvurunun kayda alındığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde asgari beş milyon FOB/ABD doları tutarında fiili ihracat yapmamış kişilerin sertifika başvuruları bir yıl süreyle kabul edilmeyecek.

-YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN YÖNETMELİK-

Yönetmelik ile 10 Ocak 2013 tarihli ve 28524 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğin; 24. maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen elektronik bildirim, 58. maddesinin yedinci fıkrası, yetmiş yedinci maddesinin yedinci fıkrası, 91. maddesi ve 117. maddesi kapsamı uygulamalar ile 96 ile 142. maddelerinde düzenlenen ithalatta yerinde gümrükleme izni ve izinli alıcı yetkisi kapsamında yapılacak işlemler bunlara ilişkin elektronik sistemin hazırlanmasını müteakip 1 Ocak 2015 tarihinde, diğer hükümleri ise bugün itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title