Haberler

Yeni Kimlikler Kaybolma Derdini Bitiriyor

Güncelleme:

2015 yılı ile birlikte yeni kullanılacak olan çipli kimliklerde ise sahtecilik yapmak imkansız. Çünkü kişilerin bütün bilgileri kimliğin üzerindeki çipte olacak.

İş bulma ümidiyle gittiği İstanbul'da kimliğinin çalınması sonucu, dolandırıcılar tarafından adına sahte şirketler kurulan konfeksiyon ustası Şadi Vakkas İşçi'ye toplamda 30 milyon lira borç çıkarıldı. Talihsiz adamın başına gelenler vatandaşı kortuttu. Haberi okuyan vatandaşların aklında 'benim kimliğim kaybolursa ne yapmalıyım?' sorusu oluştu. İşte bu sorunun cevabını hukukçular verdi.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avukat Kemal Öztürk, "Kimliğini kaybedenler eskiden karakola giderek durumu bildirmek zorundaydı şimdi böyle bir zorunlulukları yok. Nüfus Müdürlüğü'ne gidip kimliğimi kaybettim demeniz yeterli" diyor.

Özdemir ayrıca adına habersiz olarak kurulmuş şirketin borçları yüzünden icra gelen vatandaşın 5 ila 7 gün arasında değişen icra itiraz süresini geçirmemesi gerektiğini ifade ediyor.

BULUNAMIYORLAR

İsmine şirket kurulmuş olan insanların 'sinir bozucu' bir mahkeme sürecine de muhatap kaldıklarını belirten Özdemir, "Vatandaşın ismine şirket kuran dolandırıcıları bulmak maalesef mümkün olmuyor. Bu şahıslar sahte isimlerle borçlandıkları için gerçek kimlikleri ortaya çıkarılamıyor" diye konuştu.

ÇOK İŞLEM ÇOK DELİL

Avukat Zafet Tunca ise kimliği çalınan veya kaybolan kişilerin ilk etapta gazeteye ilan vermesi gerektiğine dikkat çekerken, daha sonra da nüfus müdürlüğüne giderek kayıt beyanında bulunması ve nüfus kağıdını yenilemesi gerektiğini belirtti. Son olarak karakollara gidip kişinin kaybolan nüfus kağıdı üzerine tutanak tutulması yönteminin de sağlam işlem yapılması bakımından gerektiğini dile getiren Tunca, tüm bu yapılan işlemlerin delil olarak sayılacağını ve nüfus kağının kaybolmasının ardından olası davalarda kişinin elini güçlendireceğini kaydetti.

YENİ KİMLİK YENİ DÜZEN

Uzmanlara göre sahte kimlikle şirket kuran şahıslar nüfus cüzdanı üzerindeki fotoğraflarla oynama yaparak şirketler kuruyor. 2015 yılıyla birlikte yeni kullanılacak olan çipli kimliklerde ise sahtecilik yapmak imkansız. Çünkü kişilerin bütün bilgileri kimliğin üzerindeki çipte olacak. Böylece fotoğraf sahtekarlığı yaparak masum insanların kimlikleriyle şirket kuran dolandırıcılar bunu yapamayacak.

(Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kemal Öztürk İstanbul Tunca Güncel Haberler

500

Yorumlar (32)

GERÇEKÇİ:

7-24 TAKİPTE OLACAĞIZ HER AN HER YERDE İZLENECEĞİZ SADECE İZLENMEK DEĞİL AYRICA ORTAM DİNLEMESİ DE YAPILACAK CEP TELEFONU OLMAYAN YADA TELEFONU DİNLENMESİN DİYE UZAKTA TUTANLAR KİMLİKLE DİNLENECEK AMAÇ KİM NEREDE NE YAPIYOR ONU ANLAYIP FİŞLEMEK İNSANLAR FİŞLENECEK FİŞLENENLER GÖREVDEN ALINACAK FİŞLEMEYECEKLERİ TEK KİŞİLER PKKLILAR NE DE OLSA ORTAKLARI KIRMIZIYI TIKLAYAN YALAKALAR ADAMIN KAFASINI BOZMAYIN LAN YAZDIKLARIM DOĞRU KÖRÜ KÖRÜNE YALAKALIK YAPMAYIN DAĞILIN LAN

15
73
yanıtYanıtla
L54m@m.m:

Gercekci bebesi ermeni tohumu israille git arkandan korkun varsa

yanıt1
yanıt1
tarafsız:

çok film izleme

yanıt1
yanıt1
devrimci:

soyun soyun milleti

29
30
yanıtYanıtla
devrimci bozuntusu:

ulan uckayitci senin gibi dolandiricilarin yuzunden cikiyor cipli kimlik, gelismis ulkelerde 4 veya bes yildir kullanimda,

yanıt4
yanıt3
gazi:

bunların hepsi bir oyun milleti soymaktan başka bişey degil

26
32
yanıtYanıtla
ali:

sende gel almanyada 26€ ver daha ucuza al baska heryere para buluyorsun 18 lirayi bulamiyorsun sigara telefon paravar

yanıt37
yanıt11
Çuhadaroğlu:

Sen de alma. Suriyeye git. Afrikaya git. normal kimlik sormayan ve olmayan dağ başlarına git.

yanıt35
yanıt18
adanalı:

bence takipde edileceğiz (ormanda yaban hayvanlarını ne yapıyor nerede diye cip takıp takip ediliyor)herhalde öyle bişe olacağız

25
22
yanıtYanıtla
Murat Mobil-IOS:

bu kimlik doğrulaması değil ekonomi çöktü işsizler ordusu aldı başını gidiyor hırsızlar ta başta böyle ülke olurmu?yeteerrrr.

16
30
yanıtYanıtla
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title