Haberler

Puduhepa ve kız kardeşleri bez bebekten çok fazlası!

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
01.12.2020 09:49

Elde üretilen bir bez bebek düşünün çalışanlarının tümü de kadın. Üstüne üstlük bu bebeklerin satışından gelen gelir de TOÇEV aracılığıyla kız çocuklarımızın eğitimine destek olarak aktarılıyor. Her yaştan kadının hayatına dokunan sosyal girişimcilik projesi 'Puduhepa ve Kız Kardeşleri' bugün sizlerle buluşuyor.

Puduhepa ve Kız Kardeşleri'nin hikayesini ilk günden bu yana takip ediyorum. Kadına değer veren, güçlendiren, kız çocuklarının okuması için destek olan bu proje bana umut veriyor.

Anadolu kadınının gücünü anlatan Puduhepa ve Kız Kardeşleri'nin hikayesini okuduktan iyiliğin aracısı olma yolunda küçük bir adım atabildiysem ne mutlu diyorum. Bu hepimizin projesi, paylaşalım çoğaltalım.

Puduhepa ve kız kardeşleri bez bebekten çok fazlası!

Renan'cığım; seni çok kişi Tavsiye Evi ve Tavsiye Kanalı Kurucusu olarak tanıdı. Yeni tanıyanlar için kısaca seni tanıyabilir miyiz?

Her sene benimle birlikte değişiyor bu sorunun cevabı. Yeni işler yapma cesareti olan bir girişimci diyeyim kısaca. Ağızdan ağıza pazarlama faaliyetleri 2012 yılından beri kendi markalarım ile devam ediyor. Son 3 yıldır sosyal girişimcilik ile tanıştım ve çok daha mutlu bir insan oldum. Herkesin fayda üretebileceğine inanıyorum. Bunun için çaba sarf eden biriyim.

İsmini Hitit Kraliçesi Puduhepa'den alan "Puduhepa ve Kız Kardeşleri" projesi nedir?

Kadın gücü ile toplumsal dönüşüm hedefleyen projemiz Anadolu'nun gerçek süper kahramanları olan kadınların başarı hikayelerinin yeni yetişen çocuklara ilham olması için başladı. Amacım, hayatta her zaman hepimizin ihtiyacı olan yaşam becerilerini çocuklara kazandırarak onların ileride hem kendilerine hem topluma faydalı bireyler olarak büyümelerine katkı sağlamaktı. Yani yatırımımı çocuklara yapmak istedim çünkü hedeflediğim zihinsel değişim ancak o yaşlardan başlayarak mümkün. Konu çocuk ve özelinde kız çocukları olunca bez bebekler ve ilham dolu hikaye kitapları, yolda kullanacağımız araçlar olarak doğdu. Puduhepa, Dilhan, Gülriz... Bez bebekleri ve hikaye kitapları ile ilham dünyamızı büyütmek için geri döndüler.

Puduhepa ve Kız Kardeşleri nasıl ortaya çıktı? Bu kadar başarılı olmasını bekliyor muydun?

Bir sıkılmışlıktan, bir bunalmadan ortaya çıktı. Aynı coğrafyada yaşıyoruz. Bazılarımız sadece şikayet ediyor, bazılarımız ise hedeflediğimiz değişimin parçası olmayı tercih ediyor. Ben ikincisini seçtim çünkü ancak bu şekilde yaşamaya devam edebiliyorum. Herkesin bir fark yaratabileceğine inandım ve yola çıktım. Şimdi elliden fazla kadın ile binlerce çocuğa dokunduk, hayaller büyüttük ve gerçekleşmesini hedeflediğimiz dönüşümün tohumlarını atıyoruz. Biliyorsun proje gelirini kız çocuklarının eğitimini desteklemek için Toçev'e aktarıyor. El yapımı üretimlerimiz için de kadınların evlerinden çalışarak ekonomiye katılmalarını destekliyoruz. Fayda bu olunca, tek bir kızın eğitimi, tek bir kadının ekonomik özgürlüğü bile benim başarılı hissetmem için yeterliydi. Bununla birlikte büyümeye yönelik inanılmaz büyük fırsatlar barındıran projemiz umuyorum ki nesiller boyu bu ilham vermeye devam edecek bir markaya dönüşür.

Puduhepa ve kız kardeşleri bez bebekten çok fazlası!

Puduhepa ve Kız Kardeşleri pandemi dönemini nasıl geçirdi?

Zaten online olarak sitemizden yaptığımız satışlarımız devam etti. Bununla birlikte gelirimizin önemli bir bölümü fuarlarda, okullarda, kermeslerde açtığımız standlara geliyordu. Bunlar kesildi. Süreci yeni bebeğimizin projesini kurgulayarak ve 2021 için farklı planlar yapmaya fırsat bularak geçirdik. Pandemiden en çok yara alan iki konu; eğitim ve sanat oldu. Bu ikisini de desteklemek üzere serimizin üçüncü bebeğini sanat dünyasından seçtik. Gülriz Sururi, yaşamı boyunca bu iki konuda çalışmış, emek vermiş, desteklemiş güçlü bir Cumhuriyet kadını. Hikayesi unutulmasın istediklerimizden.

Puduhepa ve Kız Kardeşleri'nin üçüncü bebeği Gülriz Sururi oldu. Sevgili Özlem Süer kostümünü tasarladı. Özlem Süer ve diğer tasarımcılarla yolunuz nasıl kesişti?

Her yaştan kadına dokunan projemiz ileriye ancak değerlerimize sahip çıkarak sağlam adımlarla yürüyebileceğimizin altını çizer. Projenin ruhunun derinlerinde kadın dayanışması var. İlk bebeğimiz Puduhepa'nın kıyafetini sevgili Arzu Kaprol tasarlamıştı. İkinci bebeğimiz Dilhan Ege Eryurt'ın kıyafetini sevgili Zeynep Tosun tasarladı ve Gülriz….Onun kıyafetini de sevgili Özlem Süer tasarladı. Kalpleri güzel bu sanatçı dostlarımız Toçev'e ve projemize destek olmak için bize ve gelecek nesillere çok değerli birer armağan verdiler.

Bebeklere sahip olmak isteyenler için fongogo'yu kullandınız. Avantaj veya dezavantajları neler oldu? Sonrasında nasıl ilerlediniz? Halen aktif olarak satışlar nereden devam ediyor?

Proje hepimizin. Yani benim, üretim ekibinin veya Toçev'in değil. Hepimizin. Bu sebeple herkes tarafından sahip çıkılması gerektiği inancıyla tüm bebekleri kitlesel fonlama çalışması ile başlattım. Siz bu satırları okurken bitmiş olacak fongogo sürecini, hedeflediğimiz miktarı aşarak tamamlamış olacağız. Bu destek projeye can suyu oluyor ve ivme kazandırıyor. Bu destek olmasa süreç yavaşlıyor. Bu arada proje ile ilgili pek çok güzel gelişme eş zamanlı gerçekleşmeye başladı. Amerika'daki Türk ailelere ulaşmaya başladı bebeklerimiz ve Amerika Türk Kadınlar Birliği ile oradaki ailelere de ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz çok yeni. Satışlarımız web sitemizden devam ediyor.

Kadın girişimci olarak kadın istihdamına katkıda bulunmak ve maddi ihtiyacı olan kız çocuklara elini uzatmak için çaban muazzam. Bu yolculukta zorlandığın anlar oldu mu? Yoksa proje kar tanesiyken çığa mı dönüştü?

İyi niyetle yola çıkanın yolu cidden açılıyor, akıyor. Üretimden bahsediyoruz, mal alımı ve benim bilmediğim pek çok başka işle ilk defa tanıştığım süreç zordu. Ama aynı zamanda keyifliydi de. Yeni bir şeyler öğrenmek inanılmaz keyif verir bana. Bunu da iyi bir niyetle yapınca, aktı gitti. Bir de iyiliğe olan inancım güçlendi. O kadar harika insanlarla tanıştım ki, işin en büyük bonuslarından biri benim için bu insanları tanımak oldu. Evet proje güzel gidiyor ama daha dur bak neler olacakO

Puduhepa ve kız kardeşleri bez bebekten çok fazlası!

"Puduhepa ve Kız Kardeşleri" bildiğim kadarıyla kadınlara istihdam da sağlıyor. 2018'den bu yana kadına istihdam yarattınız?

İşin en keyif veren taraflarından biri bu. Evinde hastası, bebeği olan ama bir şeyler üretmek isteyen kadınlar için fırsat oldu proje. Evinde dikiş makinası olan için de iş var, dikiş bilmeyen için de. Bez bebeklerimizin parçalarını doldurmak çok basit mesela. Biz boş parçaları, gereken elyafı ve çubukları veriyoruz. Onlar müsait vakitlerinde doldurup geri getirdiklerinde parça başı alıyoruz onları. Yastık bebeklerimiz var. Onları Bursa'dan Hobizu Zuhal hanım ile çalışıyoruz. Dilhan'ın kıyafeti tel kırma. Onları Bartın'dan 14 kadın çalışıyor, inanılmaz bir emek. Bir bebeğin kıyafetinin tamamlanması tam bir buçuk gün sürüyor. Karabük'ten İstanbul'a üretim yapan elliden fazla kadınız kısacası. Yazar-çizerimiz, avukatımız, muhasebecimiz, sosyal medyacımız da dahil olunca epey bir kadın gücünden bahsediyoruz.

Çok kişiye ilham veren bir projenin mimarısın. Hayallerine katkıda bulunmak isteyenler senin için ne yapabilir?

Çok şey. Biz aracıyız, iyiliğin aracısıyız. Herkes proje başlatmak zorunda değil ama var olan projeleri desteklemek de çok ama çok büyük bir destektir. Hediye alınacağı zaman, bizi tercih etmeleri, eşlerine dostlarına bizden bahsetmeleri, vakti ve birikimi olanın bize içerik desteği vermesi gibi çok geniş bir yardım yelpazemiz var. Kalbini bir tık hızlı attırabildiğimiz herkes bana yazabilir, elbet yapacak iş bulunur.

Kızlarımıza, kadınlarımıza destek olan ilham veren hikayeni benimle paylaştığın için çok teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim Yeşimciğim :)

title