Haberler

Yatak Limonunu Hatalı Gübreleme Çürütüyor

Güncelleme:

Nevşehir'deki doğal soğuk hava depolarında saklanan limonlarda meydana gelen küflenme ve çürümelerin sebebini araştıran uzmanlar, çürüme sebebini hatalı gübreleme olarak açıkladı.

Nevşehir'deki doğal soğuk hava depolarında saklanan "yatak limonları"nda görülen küflenme ve çürümelerin nedeninin hasat öncesinde yapılan hatalı gübreleme olduğu belirlendi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSEO) Tarım Komisyonu, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesindeki doğal soğuk hava depolarına bırakılan ve halk arasında uzun süre bekletildiği için yatak limonlarındaki çürüme ve küflenmelerin nedenlerinin araştırılması amacıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'ne başvurdu.

Araştırma İstasyonu mühendisleri, burada yaptıkları incelemelerde Ürgüp bölgesindeki doğal depolara konulan limonlarda meydana gelen yüzde 10-15'lik zayiatın sebeplerini araştırdı.

Depolardaki bekletilen limonların çürüyenlerinden numuneler alarak laboratuvar ortamında inceleme yapan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden Turunçgil Islahı Birim Sorumlusu Dr. Güçer Kafa ve Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölüm Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Mustafa Ünlü, çürüme nedeninin hasat öncesindeki hatalı gübrelemeden kaynaklandığını tespit ettiler.

Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli limon üretim merkezlerinden Mersin'de Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilen limonların Nisan ayında Ortahisar'daki doğal depolara getirilerek 9 ay süreyle muhafaza edildiğini ve buradan satışa sunulduğunu söyledi.

Limonların depoya konulmasının ardından ürünlerde bir takım yeşil ve mavi türlerde çürümeler meydana geldiğini ifade eden Ünlü, "Meydana gelen hastalık ve 'alternaria' adı verilen küf mantarlarıyla fizyolojik bozulmaların meydana geldiğini gördük. Araştırmalarımızda meyvelerde herhangi bir hastalık etmenine rastlamadık fakat hasat öncesinde yapılan hatalı gübrelemenin 'yatak limonuna' zarar verdiğini belirledik. Yani dengeli bir gübreleme programının uygulanmamış olması bu tip sorunların sıkça ortaya çıkmasına sebep olacaktır" diye konuştu.

Depolardaki çürümenin önüne geçebilmek için limon üreticilerinin her yıl toprak ve yaprak analizleri yaptırmak suretiyle dengeli ve sağlıklı gübreleme yapmaları gerektiğinin altını çizen Ünlü, bu durumun meyvelerin hasattan sonra depo ömrü için büyük önem arz ettiğini belirtti.

Ünlü, yaprak ve toprak analizleri için en uygun ayların Eylül ve Ekim olduğunu kaydetti.

BİTKİ BESLEMEDE ESKİ YÖNTEMLER, ÜRETİCİYE ZARAR VERİYOR

Turunçgil Islahı Birim Sorumlusu Kafa ise ülkedeki limon yetiştiriciliğinde standart bir üretimin söz konusu olmadığını belirterek üreticilerin eğitim ve teknik desteğe ihtiyacı olduğunu işaret etti.

Kafa, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz hala atadan, dededen kalma yöntemlerle bitkide besleme yapıyor. Bu rastgele besleme de depolamak suretiyle işin ticaretini yapan grupları, olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü depoya konulan ürünler homojen olmadığı için çok fazla zarara sebep olabilir. Bu yüzden üreticilerimizin özellikle yaprak ve toprak analizleri doğrultusunda her yıl bahçelerinin ihtiyacı olduğu kadar gübreleme yapmalı."

YILDA 100 BİN TON LİMON DEPOLANIYOR

Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hilmi Yazıcı da depolara konulan limonlarda meydana gelen çürümelerin hem ülke ekonomisine hem üretici ve işin ticaretini yapanlara büyük zarar verdiğini söyledi.

Ortahisar'daki depolara yılda 100 bin ton limonun depolandığını aktaran Yazıcı, "Depolara getirilen limonların 50 bin tonu ihracata gidiyor. Geri kalan bölümü de iç piyasada tüketiliyor. Depolara konulan 100 bin ton limondan en az 10 bin tonu çürümek suretiyle fire veriyor bundan hem ülke hem de üretici kaybediyor. Önlemini alarak zararı en aza indirmek gerekir" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Ünlü Ortahisar Nevşehir Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title