Haberler

Yahudiler "Yılbaşını" Kutluyor

Güncelleme:

İsrail'de Yahudi takvimine göre yılın ilk günü olan "Roş Haşanah" kutlanıyor.

İbranicede "yılın başı" anlamına gelen "Roş Haşanah"da her sene sinagoglarda özel dualar okunuyor ve şofar boynuzları üfleniyor. Bir araya gelen Yahudi aileler, simgesel yiyecek yiyip yeni yılın gelişini kutluyor.

Yahudilik inancına göre "Tanrı'nın Krallığı"nın ilan edildiği, dünyanın ve insanoğlunun yaratılışının hatırlandığı ve Şofar (Boynuz) sesi ile insanın yargılanmasının başladığı yılbaşı, bu sene 25 Eylül Perşembe ve 26 Eylül Cuma günleri kutlanacak.

Yılbaşı kutlamaları çerçevesinde Pazar gününe kadar ülkede resmi tatil ilan edildi.

Kudüs'teki Yahudiler sabah güneş doğmadan Burak Duvarı'na, Kudüs dışındakiler ise sinagoglara giderek topluca dua ediyor. Gündüz kesinlikle uyunmuyor, öğleden sonra ise akan bir su kenarına gidip geçen sene içinde işlemiş oldukları günahlarını üzerlerinden attıkları inancıyla ceplerini suya silkeleyen Yahudiler, "Taşlih" adı verdikleri duayı okuyor. Bu vesile ile suyun kırıntıları sürükleyip götürdüğü gibi, günahları da alıp götürdüğüne inanılıyor.

Düşmanların yok olması dileğiyle pırasa yeniyor

Roş Haşanah'da Yahudiler tatlı bir yeni yıl umuduyla "elma tatlısı" yiyor. Düşmanların yok olması dileğiyle pırasa, pazı, ıspanak, hurma, Tanrı'nın Yahudileri yargılayacağı sırada sadece sevaplarına bakması için kabak, bereket için balık, daima "baş" olabilmek için de kuzu veya balık başı yeniyor.

Yahudi inanışına göre, Roş Haşanah "yargı günü" anlamına da geliyor. Yahudiler, Tanrı'nın herkesin gelecek yılı için kaderini Roş Haşanah'da kararlaştırdığına inanıyor.

Mescid-i Aksa'ya girişlere sınırlama getirilmedi

Önceki iki günün aksine bugün, "Roş Haşanah" kutlamaları nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Müslümanların girişine sınırlama getirilmedi.

Önceki gün İsrail askerleri Aksa'ya 45 yaş altı Müslümanların girişine izin vermemişti. Dün ise Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişini tamamen yasaklayan askerler, Filistinlilere müdahale etmişti.

Geçen yıl İsrail yönetimi "Roş Haşanah" nedeniyle ilan ettiği 3 günlük resmi tatil boyunca Mescid-i Aksa'ya girişlere sınırlama koymuştu. Bazı aşırı Yahudi grupların tatil sırasında Aksa'ya topluca girme yönündeki çağrıları Filistinlilerle, İsrail askerlerini karşı karşıya getirmişti. Aksa'nın kapısında toplanmaya başlayan Filistinlilerin tepkisi üzerine İsrail askerleri geri adım atarak kapıları ziyaretçilere açmış ve camiye girişlere yeniden izin vermişti.

İsrail askerleri, Ramazan ayı boyunca 50 yaş altı Müslümanların Mescid-i Aksa'ya cuma namazlarında ve Kadir Gecesinde girişine izin vermemiş, buna tepki gösteren Filistinlilerle İsrail askerleri arasında meydana gelen çatışmalar kısa sürede tüm şehre yayılmıştı.

Kudüs'te Yahudi yerleşimciler, asker veya polis eşliğinde sık sık Mescid-i Aksa'ya gezi düzenliyor. Filistinlilerin tepkisini çeken bu ihlaller, taraflar arasında çoğu zaman gerginliğe dönüşüyor. İsrail, bu gerekçelerle de zaman zaman Filistinlilerin Aksa'ya girişini kısıtlıyor. - Kudüs

Kaynak: AA / Güncel

yılbaşı İsrail eylül kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title