Haberler

WSJ: Türkiye Artık ABD'nin Müttefiki Değil

Güncelleme:

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Obama'nın IŞİD planının ardından ABD ve Türkiye arasındaki görüşme trafiğinden sonra Ankara'nın ABD'nin müttefiki olmadığını yazdı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde Türkiye'nin IŞİD'e karşı politikasını ve ABD önderliğinde oluşturulan koalisyondaki tutumunu değerlendiren sert bir yazı yayımlandı.

'WSJ editörleri' imzasıyla gazetenin internet sitesinin hem İngilizce hem de Türkçe versiyonunda yayımlanan yazının başlığı da son derece çarpıcı: Ankara artık ABD'nin müttefiki değil.

İşte WSJ'nin Türkçe sitesinde yayımlanan yazının tam metni:

"TÜRKİYE GERİ ADIM ATIYOR"

"ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın ABD'nin IŞİD'i yok etme çabalarına yardım edecek ana koalisyona katılacak 10 ülkeyi açıklamasından bu yana sadece bir hafta geçti. Bu bir haftada İngiltere Suriye'ye hava saldırısı düzenlemeyeceğini Almanya da hiçbir güç kullanmayacağını açıkladı. Şimdi de Türkiye geri adım atıyor.

"HAVA SALDIRISINA İZİN VERMEYECEK"

Türklerin geri çekilişi İngiliz ya da Almanlarınkinden bir adım daha ötede. Ankara herhangi bir askeri hamle yapmayacağı gibi ABD'nin Suriye sınırına 160 kilometre mesafede bulunan İncirlik Üssü'nden teröristlere karşı hava saldırısı düzenlemesine de izin vermeyecek. Bu durum özellikle yıllar sürmesi beklenen bir operasyon öncesinde Pentagon'un önünde lojistik ve keşifle ilgili engeller yaratacak.

" ESKİDEN OLDUĞU GİBİ ABD BİR YOLUNU BULACAKTIR"

Tıpkı Türkiye 2003'te ABD'nin Saddam Hüseyin'i devirmek için Irak'a kendi toprakları üzerinden hava saldırıları düzenlenmesini reddettiğinde başka çözümler bulunduğu gibi, ABD ordusu hava saldırılarını düzenlemek için başka yollar bulacaktır. Türkiye'nin Irak ve Suriye ile olan kara sınırının yaklaşık 1200 kilometre. Bu da Türkiye'nin IŞİD'e karşı verilecek olan mücadeleye sadece sembolik bir destekten daha fazlasını verebileceği anlamına geliyor. Ancak sonuç tam bir hayal kırıklığı.

"TÜRKİYE MÜTTEFİK OLMAYI BIRAKTI"

Anlaması en güç durum ise Türk hükümetinin bir NATO üyesi olmasına rağmen ABD müttefiki ya da Batı'nın dostu olarak davranmayı uzun bir süre önce bırakmış olması. ABD'nin Türkiye eski büyükelçisi Francis Ricciardone bu hafta Türk hükümetinin açıkça Suriye'deki el Kaide uzantılı el Nusra Cephesi Örgütü ve diğer terörist örgütlerle görüştüğünü duyurdu. Ayrıca yabancı cihatçılar Suriye ve Irak'a gitmek için Türkiye'yi geçiş noktası olarak kullanırken Türk hükümeti buna göz yumdu. Ricciardone geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından az daha istenmeyen kişi ilan ediliyordu.

ERDOĞAN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR"

Erdoğan hükümetinin Gazze'de Hamas'a ve Mısır'da Müslüman Kardeşler'e uzun bir süredir verdiği destek göz önünde bulundurulursa Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmeme isteği anlaşılıyor. IŞİD Türk diplomatları ve ailelerini Musul'da esir tutuyor olabilir ancak vatandaşları esir düşen tek ülke Türkiye değil. Ankara aynı zamanda IŞİD karşıtlarına gönderilecek silahların Kürt terörist örgütü PKK'nın eline geçmesinden korkuyor. Ancak bu İncirlik Üssü'nün ABD harekatlarına kapatılması için bir sebep olamaz.

KÜRT VURGUSU

Kaçınılmaz sonuç ABD'nin IŞİD'e karşı vereceği savaşta daha iyi bir bölgesel müttefik bulmasıdır. Beklendiği gibi Suudi Arabistan gibi Arap devletler en azından kamuoyuna isteksiz müttefikler olduklarını belli ettiler ve Bağdat'taki yeni hükümetin ordusunu yeniden toplayana kadar ne kadar yardımcı olabileceği bilinmiyor.

Burada en iyi seçenek, desteklerini sunan ve diğer müttefiklerin aksine asker göndermeye hazır olan Kürtler olarak öne çıkıyor. İncirlik yaklaşık 60 senedir ABD güçlerine ev sahipliği yaptı ancak belki de İncirlik'i Kuzey Irak'taki Kürt topraklarında bulunan bir hava üssüyle değiştirmenin zamanı geldi. Amerika'nın artık Ankara'da arkadaşları olmayabilir ancak bu Orta Doğu'da başka bir seçeneğimiz kalmadığı anlamına gelmiyor."

İşte o yazının İngilizce metini:

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (108)

haramın sınırı yok:

biz yemiş olsaydık numarayı emin olun çook çabaladılar bizi suriye gibi yapmak için. bunu kuklaları sayesinde yapmaya yeltendiler. kuklaların biri şiirle getirdikleri sünni taraf tayyip diğeri kasetle getirdikleri alevi taraf kılıçdaroğluydu amaç belliydi ortadoğuya paralel bir türkiye ve suriyedeki gibi mezhepsel çatışma çıkarmak bu aradada kürdistanı pekaka ve bdp ninde oyunları ile kurmak. ama yemedi planları BUNLAR ŞİMDİ VATAN EVLADI VE SİYASETÇİ OLARAK YÜZLERİ KIZARMADAN YOLLARINA DEVAM EDİYOR. BU OYUNLAR ZATEN BÖYLE OYNANIR. ERDOĞAN KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE MAŞADIR

11
147
yanıtYanıtla
yazık:

hiç zannetmiyorum eğer maşa olsaydı çoktan ırakta olurduk

yanıt0
yanıt0
İzmirli ..:

Ha ha ha:))))))))))))Türkler siz herşeye oleeeeeeey hülllloooooooggggggggggh diye nara atıyorsunuz. Çok komiksiniz yav gerçekten tayyibin abd Ye posta koyduğunu düşünüyorsanız ÇOOOOOOOOOOOOK SAFFSINIZ. Zaten sizin kadar okumayan cahil saniyede dolduruşa gelen millet yoktur.

12
139
yanıtYanıtla
izmirli:

Trollere bak:)))129 trol :)))

yanıt0
yanıt0
Burak yılmaz:

Dün abd dış işleri bakanı bizimkinin sırtını sıvazlıyor. Haberlerde gösteriyor. Biri cumhurbaşkanı diğeri dış işleri bakanı. Makam yönünden üstün olmasına rahmen bize saygıları yok. Bu haberler Türk kanı taşıyan insanları üzüyor biri beyzbol sopası gösterir, biri eliyle çağırır:(:(:(

4
144
yanıtYanıtla
ASLAN BEY:

TÜRKİYE ABDYE durup dururken resti çekmez GÜCÜ varki rest çekiyor. . .

112
8
yanıtYanıtla
EYÜP KARTAL:

Öte taraftan ; Dünya uzayı keşfede dursun, Biz kuyruğunu yakalamaya çalışan kedi misali;olduğumuz yerde dönüp duralım. ömürler geçsin, nesiller yaşlansın, devran dönsün. Avrupalı Efendilerimize hizmetkar olmaya devam edelim. Kimsenin umurunda değil Millete hizmetkar olmak. Şu kesin bir gerçektir ki; asla unutmamamız gereken, Ne zaman ki; bir ülkenin alimleri ve idarecileri milletine hizmetkar olur, ne zaman ki; bir millet; ilme hizmet, alimlere hürmet, hukukuna riayet eder, işte o zaman sağlam bir yol tutmuş yükselecek demektir. Eyüp KARTAL

7
71
yanıtYanıtla
area51:

olum ne diyosun sahi mi :)))) guldum olmekten asfdxgfscfr

yanıt0
yanıt0
ülkücü:

yaşasın bağımsız türkiye, yaşasın ortadoğunun öncü lideri Erdoğan

47
17
yanıtYanıtla
okuyucu:

nasıl ülkücüsün kardeş sen ? sahte ülkücülerdensin heralde aksi taktirde ülkeni geriye götüren bir adamı desteklemezdin .

yanıt0
yanıt0
Tüm 108 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title