Haberler

Wsj: Abd, Ateşkes İçin Katar ve Türkiye ile Buluştu

İsrail-Hamas ihtilafında kalıcı bir ateşkes sağlanması amacıyla Paris'te yapılan görüşmeler, dünya basınında geniş yankı buldu.

İsrail- Hamas ihtilafında kalıcı bir ateşkes sağlanması amacıyla Paris'te yapılan görüşmeler, dünya basınında geniş yankı buldu. Wall Street Journal gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in, Paris'te " Hamas'ın başlıca iki uluslararası destekçileri" dediği Türkiye ve Katar ile buluştuğunu belirtirken Kelly'in, Türk ve Katar meslektaşları Ahmet Davutoğlu ve Halit Al Attiyah'ın Cumartesi günü uygulanan 12 saatlik ateşkesin sağlanmasında "kritik roller" oynadıklarını söylediğine dikkat çekti.

Wall Streel Journal, Paris'teki görüşmeleri irdelediği haberinde özellikle John Kerry'nin Türk ve Katar meslektaşlarıyla buluşması üzerinde durdu. Haberine, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze Şeridinde uzun süreli bir ateş kes tesis etmek için Cumartesi günü Filistinli militan grubu Hamas'ın başlıca uluslararası destekçileri Türkiye ve Katar ile buluştu" diyor.

Kerry'in Davutoğlu ve Attiyah ile üçlü görüşme öncesi kalıcı bir ateşkes için "Bunun olabileceği konusunda ümitliyiz" sözlerini kullandığını aktaran gazete, bunun ardından şunları yazıyor:

"Washington'un Ortadoğu'daki en yakın müttefikleri olan İsrail, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Hamas ve Müslüman Kardeşlere bağlı diğer bazı İslami hareketlere destekleri nedeniyle Katar ve Türkiye'nin diplomasilerinden rahatsız. Ancak Sayın Kelly, Davutoğlu ve Attiyah'ın Cumartesi günü Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasında kritik rolleri oynadıklarını söyledi."

WSJ, haberinde Davutoğlu'nun bazı ifadelerini de yansıtırken Türk hükümeti ile İsrail arasındaki ilişkilerin son yıllarda bozulduğunu anımsatarak "Davutoğlu, en az bir hafta sürecek daha uzun bir ateşkesin tesis edilmesine Cuma günü yapılan hummalı temaslar sırasında çok yaklaşıldığına inandığını söyledi. Ancak Türk diplomatı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetini, mutabakatı bloke etmekle suçladı" diyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Hamas Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title