Haberler

Mersin'de 110 Ton Kaçak Et Ele Geçirildi; 29 Gözaltı

Güncelleme:

Art arda ithal kırmızı etlerin kaçak olarak iç piyasaya sürüldüğü Mersin'de, bu kez Meksika'dan Irak'a transit olarak gönderilen 110 ton ithal kırmızı et ele geçirildi.

İthal kırmızı etlerin kaçak olarak iç piyasaya sürüldüğü Mersin'de bu kez Irak'a transit olarak gönderilmek üzere Meksika'dan Mersin'e getirilen 110 ton ithal kırmızı et, piyasaya sürülmek üzereyken nefes kesen bir operasyonla ele geçirildi. Operasyonda 29 kişi gözaltına alındı.

Geçen kasım ayında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bizzat ilgilendiği 1044 ton kaçak ithal et vurgunuyla ilgili başlatılan soruşturmayı genişleten Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, dün de 21 ton et ele geçirdikten sonra yapılan teknik takipte yurt dışından transit olarak Mersin Limanı'na gelecek olan kırmızı etin piyasaya sürüleceğini belirledi. Bunun üzerine ekipler, eti piyasaya sürmeye hazırlayan kişileri yakın takibe aldı.

ETLER PİYASAYA, TAVUKLAR IRAK'A

21 Aralık'ta Meksika'dan Irak'a transit ithal edilmek üzere Ro-Ro gemisi ile Mersin Limanı'na getirilen kırmızı dana eti, iki TIR'a yüklendikten sonra limandan ayrıldı. En başından beri yakın takipte olan KOM ekipleri, TIR'ları Tırmıl Otoban mevkiinde durdurdu. TIR'larda yapılan aramada 65 ton ithal kırmızı dana eti ele geçirildi. Etlerin piyasaya sürülmek üzere Ankara'ya götürülmek istendiğini belirleyen ekipler, şoförleri gözaltına alırken, 1044 ton et olayında suçüstü yapılan ve faaliyet ruhsatı iptal edilen Mersin-Adana karayolu üzerinde yer alan Agiltly A Tipi Gümrüklü Antreposu'na operasyon yaptı. Antrepoda yapılan aramada ise 45 ton kırmızı et ele geçirildi. Toplamda 110 ton kırmızı et ele geçiren ekipler, başka bir antrepoya düzenlediği operasyonda ise kırmızı etin yerine Irak'a götürülmek üzere hazırlanmış 110 ton tavuk kırıntısı ve kıyması ele geçirdi.

11 AYRI İLDE EŞ ZAMANLI OPARASYON

Bunun üzerine Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla operasyon genişletildi ve KOM ekipleri Mersin, Adana, Hatay, Şırnak, Ankara, İzmir, Mardin, Bolu, Burdur, Çorum ve Diyarbakır olmak üzere 11 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında ithalatçı firma, antrepo, yetkili gümrük müşavirliği elemanları ile 3 gümrük memurunun da olduğu 29 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili 1 kişinin cezaevinde başka bir suçtan tutuklu olduğu belirlenirken, kimlikleri saptanan 8 zanlının da arandığı belirtildi. Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan 29 zanlıdan 18'i ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakılırken, sorguları tamamlanan 11 kişi yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.

ET VURGUNUNDAN ÇARPICI DETAYLAR

Öte yandan Mersin Emniyet Müdürlüğü, kasım ayında ortaya çıkarılan 1044 ton ithal kırmızı et vurgunun detaylarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu çarpıcı tespitlere yer verildi:

"Adana ilinde faaliyet gösteren bir firmanın, 314 bin 480 kilo tavuk eti kırıntılarını gıda boyası renklendirmek suretiyle kırmızı et görünümü verdirdiği ve bunları ilimizde faaliyet gösteren bir antrepoya depoladığı, diğer taraftan, Transit Ticaret Rejimi kapsamında yurt dışından getirilip, ülkemiz üzerinden Suriye'ye 11 TIR'la transit olarak sevk edilmesi gereken 247 bin 584 kilo kemiksiz sığır etinin de, gıda boyası ile kırmızı et görünümüne getirilen tavuk kırıntıları ile aynı antrepoya depolandığı kemiksiz sığır etlerinin ülkemize girişi sırasında gümrük kapısında tatbik edilen mühürlerinin bilinçli olarak gevşek bırakıldığı ve depolanan antrepoda Suriye'ye kemiksiz sığır etiymiş gibi gönderilmek üzere hazır halde TIR içerisinde bekletildiği, transit olarak Suriye'ye gönderilmesi gereken 247 bin 584 kilo kemiksiz sığır etlerinin de kaçak olarak yurt içine sevk edildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, 30.10.2014 günü Taşucu Gümrük Müdürlüğü'nden, Suriye ülkesine transit rejimi kapsamında gönderilmek üzere yola çıkan yüklü 2 TIR'da, kemiksiz sığır etinin antrepoda, aynı şekilde 49 bin 500 kilo tavuk kıymasıyla yer değiştirilerek Suriye'ye götürülmek üzere sevk edildiği, sığır etlerinin kaçak olarak yurt içine sevk edildiği de tespit edilerek TIR araçlarında ve yapılan aramalarda, 106 bin 100 kilo yurt içine kaçak olarak sevk edilmiş kemiksiz sığır eti, 123 bin 63 kg kaçak etlerle yer değiştirilerek Suriye'ye gönderilen gıda boyası ile boyanmış tavuk kırıntısı ve kıyması, 9 bin 180 kg hayvansal iç yağı tespit edilerek araçlarla birlikte el konulmuştur."

21 TON YAKALANMIŞTI

Mersin'de dün yapılan bir operasyonda da Polonya'dan Ro-Ro gemisi ile getirilip Mersin Limanı'ndan hiçbir gümrük işlemi yapılmadan çıkarılan bir TIR'da yapılan aramada 21 ton ithal kırmızı et yakalanmış, olayla ilgili 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mersin Suriye Irak Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (28)

TiyyipMobil-IOS:

Kürtler geldi liman kacakhane oldu. Bunların Gittiği yer iflah olmuyor

17
8
yanıtYanıtla
abizer:

ak saraya gonderin bu gunlerde canakcilar ziyaret ediyor onlara ikram etsinler

13
2
yanıtYanıtla
SAF VATANDAŞ:

Bu kadar mal kimsenin haberi olmadan, nasıl gemiden iner, komyonlara yüklenir ve gümrükten çıkar ve yolda yakalanır, birisi anlatırsa memnun olurum. . .

8
3
yanıtYanıtla
fakiri ezen devletsin valla:

etin kaçağı olmaz bırak girsin et ucuzlasın. .

6
4
yanıtYanıtla
hikmet:

mersinli aleviler

3
7
yanıtYanıtla
solmaz:

Maşallah gümrüklerimiz elek gibi. Kaçakçılar gümrüğü BBG daki gözetleyip milleti zehirleme ve soymaya devam ediyorlar

6
3
yanıtYanıtla
mahir adıtürk:

devir hükümeti yalama devri yalar san hiç bir şey olmaz insan sağlığı hayatı 2 planda

6
2
yanıtYanıtla
erba:

kusura bakmayında yenilen etin ne eti oldığu ve içinde neler olduğu belli değilllll

3
4
yanıtYanıtla
HELAL:

HELAL KESIM SE FAKIRLARE DAGITILSIN SEVAP ISLERLER .

2
4
yanıtYanıtla
camış:

bırakın et yesin millet ne guzel meksika eti. bizden cok daha dogal ve temiz ortamdan gelıyor. turk besicilerine kalsak etin kg si olcuak 100 tl.

3
3
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title